Какво е pdf файл и как да го отворите?

Много от начинаещите потребители на компютър срещат файлове с неизвестно разширение. Едно от тези разширения е .pdf. Какво е PDF файл и как да го отворите? Нека се оправим.

Какво е PDF?

Първо трябва да разберем как това разширение се декриптира. PDF означава Формат на преносим документ, който в превод ще звучи като "преносим формат на документа". Идеята зад този формат е доста проста: точно показване на печатните продукти в електронна форма. PDF обикновено се използва за различни документи. Ръководства за потребителя, електронни книги, формуляри за кандидатстване, сканирани документи и много други - всички тези файлове най-вероятно ще бъдат в разширението .pdf.

Adobe е отговорна за развитието на този формат. Когато създава PDF, тя си поставя следните задачи: всеки хардуер / операционна система може да работи с формата и той може да бъде отворен без софтуера, с който е създаден. Като цяло PDF форматът е изключително важна разработка от Adobe, от която потребителите се възползват буквално всеки ден. И това въпреки факта, че форматът е създаден преди 25 години, т.е. през 1993г.

Как да отворите pdf?

Е, сега да предположим, че трябваше да изтеглите някаква документация за работата от интернет или някаква книга за учебния курс в PDF формат. Въпрос: как да го отворя? Всъщност PDF файл може да бъде отворен дори и с браузър, инсталиран на вашия компютър. Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera - почти всеки браузър ще го направи. Просто плъзнете и пуснете PDF файла в прозореца на браузъра и ще имате пълен достъп до електронната версия на документацията.

Ако не искате да използвате браузър (напълно разбираемо желание), тогава има и друго решение, освен това от самия Adobe. За да получите пълен достъп до PDF файла, можете да използвате такава изключително удобна програма като Adobe Acrobat Reader DC. В него можете да намерите всякакви инструменти и опции, които ще ви помогнат да се запознаете със съдържанието на PDF по възможно най-добрия начин. Освен всичко друго, в интернет можете да намерите и куп други програми, които могат да ви осигурят същата функционалност като Adobe, но все пак препоръчваме да използвате Acrobat Acrobat Reader DC, тъй като той е условно безплатен и е наличен във всички платформи.

Изчакайте, Acrobat Acrobat Reader DC - безплатна? Да, за да видите наличните файлове в PDF формат, просто трябва да изтеглите това решение от Adobe на вашия компютър и да извършите инсталацията. Ако обаче имате нужда не просто да прочетете файл, но, да речем, да го редактирате, ще трябва да закупите абонамент и това далеч не е евтино. Най-„сложната“ версия на програмата ще ви струва 15 долара, което може да се счита за висока цена, като се има предвид долара. Така че, ако трябва да редактирате PDF файл, опитайте се да намерите някакъв безплатен аналог в Интернет.

Интересни Статии