Какво е DMG файл и за какво е?

DMG файловете са контейнери с mac OS приложения. Отваряте ги, плъзнете приложението в папката „Programs“ и го въведете във вашата система. Това е толкова просто - без суетене с съветниците за инсталиране, както за много приложения на Windows. В този случай възниква логичният въпрос: ако DMG файловете са „папки“ за приложения, тогава защо потребителите просто не изтеглят приложенията сами?

Защо mac OS използва DMG файлове?

Основната причина за използването на DMG файлове е, че можете да ги използвате, за да проверите дали са направени промени в изтегления файл или не. DMG файлът включва такова нещо като контролни суми, които могат да бъдат използвани за определяне на състоянието на файл. Когато отворите този тип файлове, тези контролни суми се съгласуват. След като приключи проверката, декомпресирането на съдържанието започва. И тук е втората причина за използването на DMG файлове: те компресират пакетираните файлове в себе си, което ги прави по-малки, което следователно позволява на потребителите да качват по-малки количества данни.

Как да използвате DMG файлове?

За щастие на много потребители, mac OS е изключително интуитивна операционна система, която дори и начинаещите начинаещи могат да разберат. Всичко, което трябва да направите, е да щракнете двукратно върху файла DMG, за да го отворите и монтирате на вашия Macbook.

DMG се монтира на две места: на работния плот и в панела Finder, под вашето устройство. Кликнете върху някой от тях, за да отворите DMG файла. Щом отворите файла DMG, пред вас ще се появи приложение и връзка към папката „Програми“. Някои DMG имат стилизирани фонове, но те служат само за козметични цели.

За да инсталирате приложение от DMG файл, буквално го плъзнете в папката си Programs. Копирането на файлове може да отнеме няколко секунди, но веднага щом приключи, можете да стартирате приложението по същите начини, както другите приложения на вашия Macbook.

Забележка: Не се опитвайте да стартирате приложението директно от DMG, тъй като то вече няма да бъде достъпно, щом DMG бъде изключен.

След инсталиране на приложението

След като приключите с инсталирането на приложението, ще имате две копия от него в системата: едното под формата на DMG файл, а второто в папката „Програми“. Разбира се, след като инсталирате файла DMG, вече нямате нужда от него: щракнете с десния бутон върху него и изберете командата „Извличане“, за да демонтирате DMG от системата. Сега просто деинсталирайте DMG, ако вече нямате нужда от него.

Мога ли да използвам DMG на Windows?

Няма причина да използвате DMG файлове в операционната система Windows, тъй като те обикновено съхраняват приложения за mac OS, които не са подходящи за работа със система на Microsoft. Ако обаче трябва да отворите един от тези файлове на компютър с Windows, тогава можете да използвате 7-Zip: този софтуер е в състояние да извлече съдържанието на DMG файлове. Ако искате да конвертирате DMG в друг компресиран формат, например ISO, тогава помощна програма като dmg2img ще ви помогне.

Мога ли да създавам DMG файлове?

Да, можете да го направите. В допълнение към добро ниво на компресия, DMG файловете поддържат и 128- и 256-битово AES криптиране, което по същество дава на потребителите възможността да създават компресирани папки, защитени с пароли. Отворете Disk Utility и изберете File → New Image → Image from Folder . В прозореца, който се показва пред вас, изберете папката, която искате да шифровате, и щракнете върху бутона Избор .

След това можете да конфигурирате някои допълнителни параметри, например къде да запишете файла и дали изобщо да използвате криптиране. Когато шифровате папката, вашата mac OS ще ви помоли да въведете избраната парола два пъти.

Наред с други неща, заслужава да се спомене, че DMG файловете са само за четене по подразбиране, но ако трябва да напишете / четете, след това задайте опцията за четене / запис във формат на изображението вместо опцията за компресиране . И можете да свършите до там. Щом се опитате да отворите създадения DMG файл, той ще ви поиска парола. След въвеждане на паролата, DMG файлът ще бъде монтиран в системата, като всеки друг подобен файл.

Интересни Статии