Какво да правя, ако има интернет, но Wi-Fi не работи?

Свързването с интернет чрез кабел е в много отношения по-добро от безжичното използване на Wi-Fi, но всички трябва да се съгласим, че то може да бъде изключително ограничено, ако не прекарвате цялото си време на личен компютър, който е постоянно в същия място.

Безжичната връзка чрез Wi-Fi е предпочитаният тип връзка за повечето потребители, особено като се има предвид, че почти всички мобилни устройства се свързват към мрежата именно благодарение на Wi-Fi технологията. Какво обаче, ако се окажете в ситуация, в която изглежда, че интернет връзката работи както трябва, но по някаква причина не можете да се свържете с Wi-Fi мрежата?

Това е въпросът, на който ще се опитаме да отговорим в тази статия. Всички методи по-долу ще бъдат описани възможно най-подробно, така че да нямате абсолютно никакви проблеми, когато се изпълняват. Дадените примери бяха разгледани в операционната система Windows 10.

Има интернет, но Wi-Fi не работи: как да го поправим

Проверете вашия рутер

Най-очевидната причина за липсата на Wi-Fi дистрибуция е неправилно функциониращият рутер. Най-лесният начин да проверите е да опитате да се свържете с безжична мрежа с помощта на различни устройства. Ако не можете да направите това, определено има нещо нередно с рутера. Опитайте следните стъпки:

 • Рестартирайте рутера. За да направите това, изключете го от захранването за петнадесет до двадесет секунди и след това го свържете отново. Опитайте отново да се свържете с безжичната мрежа Wi-Fi.
 • Проверете дали Wi-Fi безжичната дистрибуция е активирана в настройките на вашия рутер. Може би нещо се обърка в настройките, в резултат на което разпространението на Wi-Fi беше спряно.
 • Напълно нулирайте Wi-Fi настройките на рутера, така нареченото твърдо нулиране, след което го преконфигурирайте по необходимия начин.
 • Ако сте уверени, можете да опитате да актуализирате фърмуера на рутера до по-нова версия. Понякога по-старите версии на фърмуера могат да се държат изключително нестабилно, така че преходът към по-нова версия е много разумна стъпка.

Използвайте инструмента за отстраняване на неизправности

Добре, ако сте разбрали, че само вашият компютър не е в състояние да се свърже към безжичната Wi-Fi мрежа, разпространена през рутера, тогава очевидно нещо не е наред с вашата система. Вашата първа стъпка при опит за отстраняване на проблеми с Wi-Fi свързаността ще бъде използването на мрежовия инструмент за отстраняване на проблеми, който е вграден във вашата операционна система.

Кликнете върху Старт и отидете на Настройките на вашата система. В Настройките трябва да намерите и да отидете в секцията, наречена „Актуализация и защита“. В този раздел отидете на раздела "Отстраняване на неизправности". В този раздел ще намерите списък на различни инструменти за отстраняване на проблеми с определени елементи на Windows 10. Щракнете върху опцията „Интернет връзки“ и след това щракнете върху бутона „Изпълнете инструмента за отстраняване на неизправности“.

На следващо място, просто трябва да наблюдавате работата на инструмента и да извършвате действията, които той ще ви предложи. След като свършите с инструмента, опитайте отново да свържете компютъра си към Wi-Fi безжичната мрежа. За съжаление, тези инструменти за отстраняване на неизправности са изключително редки, но все пак препоръчваме да опитате да използвате някой от тях за решаване на проблеми с мрежовата свързаност.

Нулиране и актуализиране на IP и DNS

Възможно е да не можете да се свържете нормално с Wi-Fi поради някои проблеми с настройките за IP и DNS. Има няколко команди, с които можете лесно да нулирате и актуализирате тези настройки. Щракнете с десния бутон на мишката (или Windows + X) и изберете „Команден ред (администратор)“.

След като отворите системната конзола пред вас, ще трябва да въведете няколко команди в нея:

 • ipconfig / съобщение
 • ipconfig / поднови
 • ipconfig / flushdns

Затворете командния ред и рестартирайте компютъра. Не е необходимо обаче да го рестартирате, но след извършване на такива действия на системната конзола винаги се препоръчва да рестартирате компютъра, за да коригирате направените промени. След като влезете отново, опитайте да се свържете с Wi-Fi мрежа. Може би сте успели да разрешите проблема.

Нулиране на Winsock и IP стекове

Друго решение на вашия проблем може да бъде процесът на отпадане на стекове от протоколи WinSock и TCP / IP. Можете да направите това, като използвате същия команден ред. Ако сте забравили как да го отворите, върнете се към предишното решение и се запознайте. След като отворите командния ред, въведете следните команди в него:

 • каталог за нулиране на netsh winsock
 • netsh int ipv4 reset reset.log
 • netsh int ipv6 reset reset.log

След като приключите с горните команди, затворете командния ред и рестартирайте компютъра. Този път наистина трябва да рестартирате. Опитайте да се свържете с Wi-Fi сега.

Преинсталиране на драйвера за Wi-Fi адаптер

Ако все още не можете да се свържете с безжичната мрежа, тогава можем да предположим, че вашият Wi-Fi адаптер не работи правилно в момента, поради което възникна проблемът. Най-вероятно за това е виновен драйверът за Wi-Fi адаптера. Можете да опитате да инсталирате отново този драйвер. За да направите това, трябва да изпълните следните стъпки:

 • щракнете с десния бутон върху Старт и изберете „Диспечер на устройства“.
 • Намерете секцията „Мрежови адаптери“ в списъка;
 • отворете го и намерете вашия Wi-Fi адаптер в него;
 • щракнете двукратно върху него, за да отворите свойствата му;
 • отидете на раздела "Информация";
 • използвайки падащото меню, изберете елемента „Идентификационен номер на оборудването“ и копирайте първия ред от списъка в клипборда;
 • закарайте копираните данни в търсачката и изтеглете драйвера за Wi-Fi адаптера на вашия компютър;
 • върнете се към списъка на мрежовите устройства и кликнете с десния бутон върху вашия Wi-Fi адаптер;
 • изберете „Изтриване на устройството“ и потвърдете намеренията си;
 • След като премахнете драйвера, го инсталирайте отново с изтегления преди това инсталатор.

Опитайте да се свържете отново с вашата Wi-Fi мрежа с помощта на адаптера. В повечето случаи този проблем е точно неправилният драйвер за Wi-Fi адаптера, така че вероятно вече сте успели да разрешите проблема.

Интересни Статии