Какво да направите, когато вашият HDD се срине?

Твърдият диск, като всеки друг компютърен хардуер, може лесно да се провали по всяко време. Независимо дали имате твърд диск или дори твърд диск - всичко се счупва с времето. Да, твърдите дискове са по-малко надеждни, особено в сравнение със SSD дисковете, тъй като имат повече движещи се части и т.н., но собствениците на последните също не напускат рисковата зона, но това не е така днес. В тази статия ще разгледаме с вас какво да правите, ако твърдият компютър на компютъра започне да „боклуци“.

Как да определите дали устройството ви умира?

Има няколко признака, че вашето шофиране е започнало бавно да отива в другия свят. Най-очевидното, както може би се досещате, е, че дискът просто е спрял да работи, т.е. като цяло. Може би вашият компютър вече не го открива при стартиране и виждате съобщение, което показва, че вашият компютър няма диск като такъв. Има и случаи, когато процесът на стартиране стартира, както беше, но не може да бъде завършен успешно.

Има обаче много по-малко забележими признаци на умиращ диск. Например диск в системата функционира доста добре ... но само с някои проблеми. Компютърът ви може периодично да виси, можете да чуете страшни звуци, идващи от червата на самия диск, можете да попаднете на някаква повреда на данни или компютърът ви дори ще открие лоши сектори (лоши блокове) на диска.

Ако вашият твърд диск издава отличителни, постоянни звуци при щракване, това е изключително лош знак. Чужди звуци, излъчвани от HDD, означават, че главата в устройството е започнала да работи неправилно. В този случай най-доброто решение би било напълно да изключите устройството, за да предотвратите по-нататъшни повреди, и след това да го прехвърлите на специалисти, които ще запазят вашите важни данни, ако има такива. Няма да чуете външни звуци от твърдото устройство, тъй като те нямат движещи се части.

Извършване на SMART проверка

Ако се притеснявате, че вашият твърд диск е в изключително лошо състояние, препоръчваме ви да проверите състоянието му SMART. Използвайки тази технология, можете да определите състоянието на вашия твърд диск, за да видите дали той е започнал да се проваля или все още има известно време. Независимо от това, заслужава да се отбележи, че SMART не винаги работи перфектно. Дори ако вашият твърд диск е в лошо състояние, в състояние SMART може да се посочи, че всичко е в ред. Освен това SMART предупреждение може да не се появи дори когато устройството ви определено е на път да умре.

Ако искате да проверите състоянието на SMART, препоръчваме ви да използвате софтуер на трети страни, например CrystalDiskInfo. Разбира се, можете да видите SMART само ако компютърът ви изобщо може да стартира. Ако вашият твърд диск е в такава лоша форма, определено няма нужда да проверявате състоянието на SMART. Независимо от това, като опция можете да разгледате подобна информация в параметрите на BIOS / UEFI, ако има такава функционалност.

Как да определите какъв точно е проблемът в твърдия диск?

Знайте, че ако имате някакви проблеми със стабилността на системата или невъзможността основно да я изхвърлите по предназначение, това не означава, че причината е умиращ диск. Трябва да направите някои тестове, за да видите дали дискът е проблем или не.

Например, ако вашият компютър не може да открие устройството при зареждане, опитайте се да отворите системния блок и се уверете, че всички кабели, т.е. Захранването и SATA са свързани на правилните места. Можете също да опитате да свържете отново тези кабели: изключете ги и свържете отново към дънната платка и твърдия диск. Често се случва, че след следващото почистване на системния блок можете да докоснете един от кабелите, в резултат на което захранването или SATA кабелът към HDD се изключват.

Можете също да влезете в настройките на BIOS / UEFI на вашия компютър и да видите дали той е открит от системата или не. Ако той е видим от вашия компютър, но операционната система не може да се зарежда нормално, твърдият диск може да се повреди (проблемът може да има корени на софтуера). Ако вашият компютър дори не вижда твърдия диск, може да има проблеми със самите кабели (като се вземе предвид предишната проверка на връзката). Или вашият HDD е толкова силно повреден, че откриването му вече не е възможно.

Някои признаци очевидно показват хардуерен проблем. Например, както посочихме по-рано, определено има нещо нередно в твърдия диск, който излъчва странни звуци. Не може да се зарежда от диск? Може би нещо не е наред с най-инсталираното копие на операционната система на твърдия диск. Опитайте да го преинсталирате, за да видите дали това е в основата на проблема или не. Ако това също не ви помогне да стартирате, най-вероятно проблемът е в диска.

Проблеми като често замразяване на системата или повреда на данни на диск може да показват не хардуерен проблем със самия диск, а зараза от зловреден софтуер в системата. Внимателно проверете системата си за злонамерен софтуер в нея, за да премахнете тази потенциална заплаха. Наред с други неща, замръзването на компютъра и повредените данни също могат да показват проблеми с RAM, дънната платка и дори самото захранване.

Какво да направите, когато HDD не работи?

И така, проведохте многократни проверки: тествахте RAM, например, през Memtest86 +, дънната платка, захранването, процесора и дори отидохте на територията на операционната система, проверявайки я за вируси и други вредни елементи. Проблемът определено е в твърдия диск, който е на път да отиде в небето за HDD. Какво да правим в тази ситуация?

Всъщност в този случай вероятно няма да успеете да спестите твърдия диск, така че единственото, което ви остава, е да "евакуирате" всички най-важни данни от него възможно най-бързо и по изключително спешен начин. Дали можете да извлечете необходимите данни от твърдия диск зависи от състоянието на самия диск. Ако можете да стартирате от него, тогава всичко е просто: той свързва медия на трета страна към компютъра и копира данни или дори изображение на цялата ОС към него.

Ако обаче устройството е в изключително тежко състояние, може да се наложи да използвате специализиран софтуер, който може да възстанови данни от повредени устройства. Например такъв софтуер е програмата Recuva. Ефективността му обаче ще бъде пропорционална на степента на повреда на самия диск. Може да не успеете да извлечете от него изключително важни файлове.

Интересни Статии