Какво да направите, ако Wi-Fi адаптерът не се свърже към мрежата?

Лаптопите имат предимство пред личните компютри под формата на вграден Wi-Fi адаптер, с който потребителите могат да се свързват към безжични Wi-Fi мрежи. Въпреки това собствениците на компютри могат лесно да закупят външен Wi-Fi адаптер и да се възползват от предимствата на безжичната технология по същия начин.

Въпреки това някои потребители на компютър уведомяват, че понякога техните външни Wi-Fi адаптери по някаква причина не могат да се свържат с мрежата, разпространена от техния рутер. Коренът на проблема може да бъде много повече от това: неуспешен драйвер, проблеми с рутера, настройки за операционната система и други.

В тази статия ще ви кажем какво може да се направи, ако вашият Wi-Fi адаптер не може да се свърже с мрежата, която разпространявате.

Ръководство за възстановяване на Wi-Fi адаптер

Проверка на вашата Wi-Fi мрежа

Нека започнем с това: не мислите ли, че вероятно проблемът с свързването към мрежата не е в Wi-Fi адаптера, а в маршрутизатора, който просто не разпределя безжичната мрежа? Проверката на това е съвсем проста: вземете друго устройство, което може да се свърже с Wi-Fi мрежа и опитайте да се свържете с вашия рутер, като го използвате.

Ако няма други устройства, трябва да отидете в настройките на вашия рутер и да се уверите, че е активиран за разпространение на безжичната мрежа. Има моменти, когато настройките в такива устройства по някаква причина се объркат сами. Всичко, което трябва да направите, е да въведете интерфейса и да активирате опцията за разпространение на Wi-Fi.

Изключете режима на самолета

Както всички знаем, в Windows 10 има доста удобен режим "В ефир", с който можете да изключите всички безжични модули, които са във вашата система. Разбира се, след активиране на този режим, вашият външен Wi-Fi адаптер също е деактивиран.

Режимът Airplane е изключително полезен на мобилни устройства и лаптопи, но на настолни компютри абсолютно не е необходим. Независимо от това, можете случайно да го включите, например, задълбавайки се в настройките или използвайки специална комбинация. Съществува също мнение, че режимът „Самолет“ може да бъде активиран от софтуер на трети страни.

Деактивирането на режима на самолета е невероятно просто: кликнете върху иконата на центъра за уведомяване и кликнете върху бутона на едноименния режим. Това е всичко, което се изисква от вас. Ако не сте намерили тази опция в центъра за известия, можете да се обърнете към системните настройки и да я деактивирате там.

Рестартирайте Wi-Fi рутер

След като разбрах, че разпределението на безжичната мрежа е активирано и вашият Wi-Fi адаптер не е блокиран от системните настройки на компютъра, опитайте да рестартирате вашия рутер. Има вероятност тя да започне да работи неправилно, в резултат на което да не можете да се свържете с мрежата, като използвате устройства на трети страни с Wi-Fi адаптер. Рестартирането е изключително лесно: изключете рутера от захранването за приблизително десет до петнадесет секунди и след това го включете обратно в мрежата. Струва си да се каже, че маршрутизаторите често могат да се провалят, което води до редица неприятни проблеми: намаляване на скоростта на мрежовите връзки, блокиране на определени връзки или целия достъп до Интернет.

Използвайте инструмента за отстраняване на неизправности

Доста прост начин за решаване на проблем с мрежовата свързаност е използването на мрежов инструмент за отстраняване на проблеми. Не е нужно да ходите никъде, да изтегляте или търсите в мрежата, тъй като този инструмент е системна програма, достъпът до която е невероятно прост. За да направите това, ще трябва да направите следното:

 • отидете на Опции;
 • Отидете в секцията „Актуализация и сигурност“;
 • отидете на раздела "Отстраняване на неизправности";
 • щракнете върху елемента „Интернет връзки“;
 • кликнете върху бутона „Изпълнете инструмента за отстраняване на неизправности“;
 • Следвайте инструкциите на екрана.

Струва си да се каже, че този системен инструмент, за съжаление, почти никога не решава проблеми, които възникват в който и да е елемент от системата. Обаче понякога звездите въпреки това се сближават в небето - и се случва чудо. Опитайте този инструмент за отстраняване на неизправности и след това проверете дали можете да свържете Wi-Fi адаптера към безжичната мрежа.

Актуализирайте драйверите за Wi-Fi адаптер

Може би не можете да използвате вашия Wi-Fi адаптер обикновено, просто защото драйверите му са остарели. Чрез актуализиране на драйвера можете да се отървете от всички проблеми с устройството. Можете да стартирате драйвери чрез Диспечер на устройства:

 • Щракнете върху Windows + X;
 • изберете "Диспечер на устройства";
 • Намерете и отворете секцията „Мрежови адаптери“;
 • щракнете с десния бутон върху Wi-Fi адаптера и изберете "Актуализиране на драйвера ...";
 • изберете автоматично търсене на драйвери в Интернет;

След актуализиране на драйверите за Wi-Fi адаптер, опитайте да се свържете отново с безжичната мрежа на вашия рутер. В повечето случаи потребителите, които имат подобен проблем, го решават именно чрез актуализиране на драйвера за устройството.

Връщане към предишната версия на драйвера

Независимо от това, дори нова версия на драйвера може да създаде проблеми при използване на Wi-Fi адаптер, но всичко зависи от производителя на устройството. Може би най-новата версия на драйвера на Wi-Fi адаптера е изключително нестабилна или е несъвместима с вашия компютър. В този случай можете да опитате да върнете инсталирания драйвер до предишна версия.

Можете да направите това по абсолютно същия начин, като използвате диспечера на устройства:

 • стигнете до вашия Wi-Fi адаптер в списъка на мрежовите устройства;
 • щракнете двукратно върху левия бутон на мишката на Wi-Fi адаптера;
 • отидете на раздела „Драйвер“;
 • кликнете върху бутона „Върни се назад“;

След като се върнете към предишната версия на драйвера за Wi-Fi адаптер, опитайте се да го използвате и се свържете към Wi-Fi мрежата на рутера. Ако наистина е бил шофьор, тогава веднага ще го разберете.

Изключете временно защитната стена

Ако нищо от горното не ви помогне да разрешите проблема, тогава вашата защитна стена на Windows, която по някаква причина блокира мрежовата връзка, може да блокира връзката към безжичната мрежа. По един или друг начин можете да потвърдите това елементарно: просто трябва да вземете и временно деактивирате защитната стена на системата.

Можете да направите това по следния начин:

 • натиснете Windows + S;
 • напишете и изберете заявката "Център за защита на Windows Defender";
 • Отидете в раздела „Защитна стена и мрежова сигурност“;
 • деактивирайте защитната стена за домейна мрежа, частна мрежа и обществена мрежа;

Опитайте да използвате Wi-Fi адаптер и се свържете към безжичната мрежа, разпространена от вашия рутер. Надяваме се, че най-накрая успеете, а адаптерът ви все още работи добре.

Интересни Статии