Какво да направите, ако възникне грешка 5 при инсталиране на програми в Windows

При инсталиране на програми или игри на Windows от всяка версия и изграждане, потребителите периодично срещат грешка 5. Съобщението, което системата дава заедно с тази грешка, звучи като „ Файлът не може да бъде изпълнен във временната директория. Инсталацията прекъсна. Грешка 5: Забранен достъп . " Най-често това се случва в системи, където има няколко потребителски акаунта, и на тази страница ще покажем как да коригираме грешка 5 в Windows OS.

Причини за грешка 5 в Windows

За да инсталирате програми или игри, операционната система Windows автоматично създава временни копия на всички инсталационни файлове от диска или флаш устройството на твърдия диск, поставя ги в специална директория и се инсталира от там. Тази временна директория се намира на% USERPROFILE% \ AppData \ Local \ Temp или% WINDIR% \ Temp. И ако системата не може да получи достъп до тази директория или не може да стартира определен файл от тази директория, грешка 5 ще бъде генерирана автоматично.

Това поведение на системата най-често се свързва с баналната липса на права за писане и четене на информация от временна папка за конкретен потребител.

Как да поправите грешка 5

 1. За да може системата да получи всички необходими права за работа с временната папка и файловете, разположени в нея, понякога е достатъчно да стартирате инсталатора на играта или приложението от името на администратора. Ако използвате редовен акаунт на този компютър, може да се наложи да въведете паролата на администратора.
 1. За да дадете достъп до работа с тази папка на всички потребители на компютъра, трябва да направите следните стъпки:
 • Натиснете комбинация Win + R.
 • Въведете% USERPROFILE% \ AppData \ Local \.
 • Изберете папката Temp и отворете нейните свойства с десния бутон на мишката.
 • Отидете на раздела Защита.
 • Изберете опцията Създател-собственик в категорията Групи и потребители.
 • В новия прозорец задайте пълни разрешения за достъп и потвърдете промените.
 • Същите операции трябва да се извършват с параметрите „система“, „TrustedInstaller“, „Потребители“ и „Администратори“.
 1. Всички действия, описани в метод 2, могат да се извършват и с директорията, разположена на% WINDIR% \.

  За да влязат в сила промените, рестартирайте компютъра и опитайте да инсталирате програми или игри отново.

 1. Ако описаните по-горе методи не дават очаквания резултат, можете да извървите малко по-различен начин и просто да промените адреса на временната папка, като промените настройките на Windows.
 • Създайте директория в корена на системния диск и му дайте всяко име. Например, това може да бъде директория Temp. Адресът му трябва да изглежда така: C: \ Temp, където C е буквата на системния дял, а Temp е името на създадената директория.
 • Отворете свойствата на вашия компютър, като щракнете с десния бутон върху иконата My Computer.
 • В лявата колона на прозореца, който се отваря, намерете „Разширени настройки на системата“ и ги отворете.
 • В прозореца на системата, който се отваря, щракнете върху Advanced и след това променливи на околната среда.
 • Изберете опцията за папка Temp и задайте нов адрес за нея.

След като направите промените, не забравяйте да рестартирате компютъра и опитайте да инсталирате програмите отново. Грешка 5 вече няма да притеснява вашите потребители на компютър.

Интересни Статии