Какво да направите, ако Metro Exodus не се показва правилно на 21: 9 монитор?

Metro Exodus има много предимства, но не се лишава от бъгове. Понякога изкуственият интелект на противниците дори помага на играча. Но някои технически грешки правят трудно да се насладите на визуалните ефекти на пост-апокалиптичния свят.

Описание на проблема

Ако играете във формат 21: 9, тогава картината е опъната - пропорциите са изкривени, всичко става по-широко. Други опции за проблема:

  • от страни на монитора се появяват черни ленти и се оказва, че се показва изображение 16: 9;
  • Неправилните пропорции се появяват само при създаване на екранна снимка.

Неуспехът може да се наблюдава на всякакви екрани, където крайното съотношение на показаното изображение е по-голямо от 16x9, 21x9, 48x9, 32x9 и други подобни. Грешката не е свързана с неправилен размер на дисплея. Това се случва с резолюция, препоръчана от производителя за този модел устройство.

причина

Студиото за разработка все още не е дало официални обяснения за проблемите със свръхшироките дисплеи. Следователно никой не знае надеждните причини. Най-вероятно това:

  • Неправилни вътрешни настройки
  • несъвместимост с DirectX 12.

Решаване на проблема с Ultra Wide екрани в Metro Exodus

Въпреки че играта е пусната едва през февруари 2019 г., активните фенове вече са намерили много начини да премахнат разтягането на изображението. Например:

  1. Промяна на параметъра на зрителното поле - FOV . В конфигурационния файл на играта индикаторът FOV задава ъгъла на гледане за потребителя. Стойността по подразбиране е 60 градуса. Това не е достатъчно за ултра широки екрани. За да промените този критерий, трябва да отворите файла user.cfg, който се намира в следната папка: C: \ Потребители \ вашето потребителско име \ Записани игри \ metro exodus \ X, където X е вашият уникален идентификатор. Знаейки, че не е необходимо, основното нещо, което трябва да запомните, е, че има много числа. Файлът user.cfg се отваря с помощта на Notepad, трябва да намерите реда r_base_fov 60. След това променете последното число в него на 80 или 90 и запазете промените. Точната стойност зависи от това кое съотношение на вашия монитор има. Като експеримент можете да опитате други числа, включително по-малко от 60.
  2. Премахване на user.cfg и промяна на видео настройките . Първо трябва да унищожите файла user.cfg - неговото местоположение е посочено в предишния параграф. Освен това в настройките на видеоадаптера (например за Nvidia - NVIDIA Control Panel, за AMD - AMD Catalyst Control Center) деактивирайте всяка промяна в картината. Активирайте увеличаване на мащаба за игри и приложения, както на екрана: //imgur.com/vxh0MMi. Ако проблемът продължава при следващия път, когато стартирате играта, инсталирайте добавката за безгранични игри.
  3. Променете настройките в user.cfg . Първо се уверете, че следните параметри са правилни: r_res_hor, r_res_vert. Те са във файла и задават броя на точките хоризонтално (r_res_hor) и вертикално (r_res_vert). Например, ако разделителната способност на екрана е 3840x1080, тогава подобни стойности трябва да са в посочените по-рано редове. След това задайте r_blur_level и r_game_mblur_scale на 0, а r_fullscreen - изключен. След всички редакции не забравяйте да запазите файла.
  4. Деактивиране на DirectX12 . Играта работи отлично под DirectX11.

Препоръчително е да комбинирате горните решения. В някои случаи е необходимо да ги изпълнявате последователно и едва след това Metro Exodus ще работи нормално на ултра широкоекранен монитор.

Интересни Статии