Какво да направите, ако компютърът се изключи след стартиране на играта

Доста често игрите хвърлят неочаквани изненади. По-специално може да "изгори", когато играч загуби от слаб противник или е заложен твърде много. Почти невъзможно е да спечелите, когато срещу геймъра е не само виртуален враг, но и този, който трябва да помогне, е компютърът. Компютърът може да бъде съкратен в най-неподходящия момент, точно по време на престрелка или някакво глобално събитие. Нереалистично е да се застраховате срещу такъв проблем, обикновено спирането е непредсказуемо. Каква може да е причината и как да я поправим? Прочетете повече за всичко това.

Защо компютърът се изключва по време на играта?

Според малко лично проучване има 3 основни причини за внезапно изключване на компютър:

 • Прегряване на процесора или видеокартата. По време на играта има моменти, когато натоварването на оборудването се увеличава до краен предел. Работата с максимална честота води до отделяне на голямо количество топлина. Ако охладителната система не се справи с отстраняването на тази топлина, оборудването продължава да се нагрява. В определен момент температурата достига пикови нива, които са определени от производителя като максимални. Изключването е начин за защита срещу изгаряне на карти;
 • Няма достатъчно електроенергия, все още може да има прекъсвания на електрозахранването. Освен това често причинява изключване при стартиране на игри. Най-вероятно захранването е неправилно избрано или има неизправности;
 • Видео драйвер случайно се разби. Обикновено системата се опитва да отстрани подобни проблеми, но този път очевидно не се получи. Windows се срива в авариен режим.

Възможно е също така проблемът да е свързан с вируси, които са повредили софтуерната среда.

Сега за всичко на свой ред.

Компютърът се е прегрял

Защитна реакция на компютър - изключване, ако една от платките превиши максимално допустимата температура. На пръв поглед реакцията наподобява тази, когато електричеството внезапно изчезна или се извади щепсел от контакта. Топлинната защита не е проблем, а само следствие.

Всички компютри имат система за наблюдение на температурата. Той е изграден на базата на температурни сензори и контролери. Диодите и резисторите изпращат данни за текущата температура на оборудването до контролера. Последното, въз основа на получените данни, регулира скоростта на въртене на охладителя. Само в крайни случаи, при нагряване до висока температура, контролерът взема спешно решение да изключи компютъра.

За да се следи температурата на процесора, се използват два типа сензори:

 • Вградени, които са разположени директно в процесора;
 • Външна инсталирана директно на дънната платка. Те могат да бъдат намерени наблизо с гнездо за процесора.

Поради тази причина в приложения за показване на температурата на процесора се показват двойка стойности за всички възли. Това е абсолютно нормално.

Какъв е алгоритъмът за намаляване на аварийната температура? Всичко се случва на 2 етапа:

 1. Първата мярка идва след преминаване на първия праг на аварийна температура (обикновено по-ниска, около 10 ° C). В този случай процесорът започва да пропуска някои мерки или се появява дроселиране. Понижавайки производителността, обикновено е възможно да се понижи температурата на кристала. След възобновяване на нормалната температура процесорът започва да работи нормално.
 2. Вторият праг вече е критичен. Именно той води до пълно спиране на системата.

Ясна диаграма на генерирането на сигнали, генерирани от контролера след преминаване през двата етапа на нагряване. Throttling активира PROCHOT сигнала, а за моментално изключване на компютъра - THERMTRIP.

Какво причинява прегряване?

Дойде време да разгледаме по-подробно коренните причини за появата на тези сигнали:

 • Система за охлаждане с ниска мощност. Процесорът и охладителят над него имат няколко сходни параметъра. Те трябва да бъдат посочени в техническите параметри на двете съоръжения. Наречен: разсейване на мощността и TDP. Тези характеристики показват търсенето на процесора за отстраняване на топлина и охлаждащите възможности на охладителя. При избора на охладител си струва да се гарантира, че TDP на вентилатора задължително е по-висок (поне равен) на TDP на процесора. Ако планирате да овърклокте процесора, количеството на генерираната топлина също се увеличава, но праговете на изключване се запазват. В този случай трябва да инсталирате по-мощни охладители;
 • В охладителната система има много прах или отвори за кал за вентилация в корпуса. Системата не може да отделя топлина в нормален режим, ако дупките са малки или напълно запушени с отломки;
 • Неправилна инсталация на охладителната система. Има възможност по време на монтажа между подметката на радиатора и повърхността на процесора да се е образувала празнина. Друга ситуация е изсъхнала или изстискана от пролуката на термичната грес. Между другото, прекалено дебел слой паста също влияе негативно на топлинната мощност;
 • Охлаждащата система е повредена. Основните неизправности: неизправности на подметката на радиатора, предавани, сухи термотрубки, неработен охладител и др.
 • Неизправности в мониторинга на температурата. Сензорите могат да предават високи температури или контролерът може да не обработва правилно сигналите. По-рядко конверторите и тръбопроводите могат да създадат проблеми.

Как да се диагностицира и премахне прегряването?

Обикновено е много лесно да се определи дали компютърът прегрява. За целта трябва само да се погрижите малко.

Как да определите силно отопление без програми на трети страни:

 • Охладителят започва да работи силно;
 • Горещи (относително) въздушни удари от отдушниците;
 • Много куршуми по охладителя и радиатора.

Най-точният начин е да използвате приложения за мониторинг на температурата. Популярни програми: HWiNFO, AIDA 64, Everest. Диагностицирането на прегряване може да бъде трудно в случаите, когато мониторинговата система не работи или има проблем с термичната грес.

За да възстановите компютъра в нормална работа, първо трябва да определите причината за неизправността. Методът на решение директно зависи от първопричината. Ефективен начин за корекция, който определено не навреди, е почистване на прах, проверка на правилната инсталация на охлаждащата система. Ако термичната грес не се е променила от дълго време, това също е полезно да се направи.

След почистване на компютъра трябва да следвате охладителя. Той трябва лесно да набира скорост и да не спира, а да променя скоростта на въртене в зависимост от натоварването. Ако охладителят започне да работи по-интензивно по време на стартирането на взискателни приложения, тогава всичко е наред с него. Можете да опитате просто да увеличите скоростта на въртене на охладителя. BIOS има възможност да задава максималната скорост на въртене през цялото време.

Ако изключването започна да се появява след овърклок на процесора или видеокартата, трябва да върнете овърклока. Поне това трябва да се направи преди да се инсталира по-ефективен охладител.

Изключително рядко се изключва компютър поради силно повишаване на температурата на чипсета. Проблемът възниква само на компютри с остарели дънни платки, оборудвани със сървърен мост. Някои модели грешат, като прегряват по-често от други, това се дължи на лошото местоположение на северния мост. Топлината може да бъде отстранена от нея с други устройства.

Как да определим, че проблемът е в захранването?

Основни признаци, че спирането се дължи на захранването:

 • Изключването става неочаквано и рязко. Най-често по време на голямо натоварване на системата;
 • Според данни от специални комунални услуги (като OSST) може да се определи, че основните потребители получават по-малко от 5% от необходимата мощност. На първо място е необходимо да се обърне внимание на консуматорите от 12 V;

 • Компютърът се изключва, когато докосне устройства вътре в системния блок или кабели. Това показва дефектни или некачествени конектори;
 • Проблемът възниква при докосване на кабела, свързващ захранването и контакта.

Важно е да се разбере, че комуналните услуги не винаги правилно показват напрежение. За да премахнете риска от грешки, е по-добре да проверите резултатите с волтметър.

Как да изберем захранване?

Компютърът може да се сравни с хората. Тези от нас, които веднъж седяха на строга диета, знаят, че забавлението просто не е силно. Също така компютър с захранване, който произвежда недостатъчна мощност. Видеокартата и процесорът по време на старта на игрите започват да консумират много повече електроенергия, а захранването просто не им дава необходимото електричество. Защитната реакция на компютъра е изключване. В противен случай захранването ще изгори.

Какъв трябва да бъде PSU за компютър за игри:

 • Мощен. Уверете се, че мощността на PSU трябва да надвишава нуждите на цялата система. Следователно, когато сглобявате компютър, трябва да изчислите консумацията на енергия на всички компоненти. Запасът на мощност трябва да бъде най-малко 20%, а по-добре - 30%. Пропастта трябва да бъде направена, защото реалната мощност на захранването често съответства на паспорта;
 • Високо качество. Качеството се съди от цената. По подразбиране евтините PSU не могат да бъдат висококачествени. Разбира се, вземането на най-добрия и скъп модел обикновено не е необходимо. Нормалните PSU обикновено струват 10-20% повече от средната цена за такива модели;
 • Напълно оборудван с всички кабели и конектори за монтаж и свързване към друго компютърно оборудване.

Полезен! Един от добрите начини да определите качеството на PSU е да имате сертификат 80 Plus. Той е предназначен за захранвания, при които ефективността не е по-ниска от определената стойност при три изпитвателни натоварвания: 20, 50 и 100%.

Този сертификат има 5 разновидности: бронз, сребро, злато, платина и титан. Моделът с бронзов сертификат има енергийна ефективност най-малко 82% от декларираната и по-висока. Ако PSU получи титанов сертификат, неговата ефективност е над 91%. Колкото по-висок е показателят за ефективност, толкова повече електроенергия се изразходва за захранване на оборудването и по-малко се губи. Енергийно ефективната ефективност е по-малко податлива на топлина, те са почти нечути и по-дълъг експлоатационен живот.

Какво друго може да предизвика пътуване?

Недостигът на електроенергия не винаги се дължи на проблем с захранването. В някои случаи грешката се крие в преобразувателите на мощност. Те са отговорни за транспортирането и адаптацията на енергия.

Преобразувателите включват тон компоненти за управление на мощността. Неизправности в някои компоненти и водят до спад в качеството на електроснабдяването. Това може да доведе до изключване на компютъра. Съществува риск проблемът да се появи в системата за регулиране на напрежението. Обикновено тя се отразява на компютъра с пълното му замръзване, необходимо е да се рестартира компютърът трудно. По-рядко може да възникне при BSOD грешки или изключения.

Други проблемни устройства са в състояние да изразходват електричество, което е предназначено за важни компютърни възли. Само в крайни случаи се получава верига, но след това компютърът няма да се включи. Леките форми на неизправност, като перфорирани кондензатори, са по-чести. Comp продължава да работи, но нестабилен. Докато проблемът не бъде отстранен, компютърът ще работи по всякакъв начин.

Системни причини за проблема

Не винаги хардуерната повреда е виновникът за изключването на компютъра, Windows също може да подготви този трик.

На какво още си струва да обърнете внимание:

 • Лоша адаптация на играта към тази система или специфично компютърно оборудване. Има възможност причината да е в конфликта на различен софтуер помежду си;
 • Драйвери, главно на видеокартата. Защо се изключва само в играта? В игровия режим е просто, стартират се онези технологии, които не участват в стандартната работа на системата;
 • Вирусна инфекция, по-специално, троянци за добив на криптовалута. Те харчат системните ресурси за приходи от криптовалута и стартират верига от събития - прегряване и изключване;
 • Срив в системата може да доведе и до други повреди в системата.

Отличителна черта на изключването на софтуера от хардуера са различни прояви на проблема. В един момент това може да стане син екран, в друг може да изключи или да рестартира системата. Вярно е, че синият екран на смъртта може да бъде предизвикан и от хардуерна неизправност, така че вземането на правило от това няма да работи. Всички случаи са индивидуални.

Как да коригираме системните проблеми? Първо трябва внимателно да проучите кога и при какви условия се появява проблемът. Въз основа на тези данни трябва да се определи източникът на проблема. Ако играта се срине, преинсталирането или актуализирането трябва да отстрани проблема. В случай на драйвери можете също да преинсталирате, да актуализирате софтуера, но връщането към предишната стабилна версия все още често помага. Ако има подозрения, че вирус седи в системата, антивирусно приложение трябва да помогне. Често помага да се върне Windows на мястото, когато системата работи правилно. Само в крайни случаи ще трябва да преинсталирате системата.

Интересни Статии