Както очаквахме Half-Life 3: слухове, измами и течове

Поглеждайки назад към момент, в който никога не сме играли най-важното продължение в историята на видеоигрите.

Изминаха повече от дузина години от излизането на последния епизод на поредицата "Полуразпад", който завършва толкова шокиращо и неопределено. И, разбира се, мислехме, че Valve няма да остави такъв удивителен потенциал без надзор. Несъмнено този сърцераздирателен завършек означаваше, че разработчиците вече са завършили финалната линия, а за съжаление дългото време на чакане между Valve игрите ще е нещо от миналото. Без значение как.

Изминалото десетилетие не доведе до Епизод 3, нито до пълноценния Half-Life 3. Но все пак, нещо се случи през това време: и през официални канали, и чрез гениални измами, нашите надежди бяха възродени и след това отново и отново се счупиха на камъни. Нека проследим дълга история на измами и самозаблуда, свързани с очакването на новия полуживот.

Май 2006 г. - потвърждение за излизане

„Забавлението“ не започна с фалшив, а с напълно официално съобщение, че Half-Life 2: Episode 3 ще бъде готов за Коледа 2007. Имаше дори разговор за четвъртия епизод! Гейб Нюъл каза, че епизодичните издания ще бъдат "доста чести", в идеалния случай на интервали от шест до осем месеца. Ако това беше вярно, щяхме да сме на прага да освободим Half-Life 2 Episode 16.

Януари 2008 г. - първата фалшификация

Подправки по темата на Half-Life 3 започнаха да се появяват почти веднага след излизането на Orange Box. След няколко месеца този екран беше много често в мрежата. Като очевиден фалшив, той все пак подхранва очакванията на игралната публика.

Октомври 2008 г. - два милиона копия?

В разгара на сезона на ваканциите през 2008 г. Дъг Ломбарди, мениджър за връзки с обществеността на Valve, каза пред Videogames Daily, че Valve "може да покаже Епизод 3 в самия край на годината." Той също така изрази загриженост относно прекалената ангажираност на играчите да очакват Half-Life 3, като каза, че ако студиото навлиза твърде дълбоко в него, „трябва да продадем два милиона копия, в противен случай се прецакахме“. Явно тогава му се стори много голяма разпродажба.

Юли 2010 г. - малко шейк

В SDK на новата игра Alien Swarm потребителите намериха неизползвани файлове с имена, които ясно намекнаха за Епизод 3. В този момент играчите бяха толкова нетърпеливи за новия Half-Life, че го приеха като солидно доказателство, че Гордън и Ко могат да се върнат към всеки ден.

Май 2011 г. - лош съветник

След излизането на SDK за играта Portal 2, той намери файловете, отговорни за появата на съветника на Алианса, но те скоро бяха изтрити от Valve. Очевидно компанията е имала какво да скрие, тъй като това парче код не е било в предишните части на Half-Life.

Юли 2011 г. - малко странна стая

Кратко, много странно видео, съдържащо шестнадесетичен низ, водещ до отварянето на малка карта Half-Life 2, беше качено в Megaupload. Този клип по същество съдържа изображение на мъничка, лежаща стая, придружена от смущаваща музика. Връзката с Half-Life 3 в този момент беше доста тънка, но всички стигнаха до това заключение, тъй като бяха отчаяни от поне една малка надежда.

Декември 2011 г. - човек с тениска

Според един от служителите на Uber Entertainment, разработчик от Valve стигна до едно от игровите събития в тениска с логото на Half-Life 3. Разбира се, феновете просто нямаше как да не възприемат това като друга скрита намека за продължаващото развитие на заветната игра.

Декември 2011 г. - пъзели от Уитли

Valve записа видео за VGA 2011, в което се разказва за Whitley от Portal 2. Героят поздрави гостите на шоуто и в края на речта си нарече координатите: три единици, което веднага бе интерпретирано в полза на третия епизод. Също на екрана се появи надпис за наблюдателния спътник Лантанум, това име произлиза от гръцкото „лантан”, което означава „скрит” и е написано λανθανω. Първото писмо изглежда много познато, нали?

Декември 2011 г. - Черна бленда

Няколко седмици след като прословутият служител се появи в тениска, се появи тайнственият уебсайт black-aperture.com с лого, много подобно на името на марката Valve. Уви, опитът за измама дори не издържа проверка на домейна с помощта на whois.

Април 2012 г. - захранван с P

Всичко гениално е просто - шегаджията от April Fools го доказа, което накара милиони фенове да полудеят, когато публикува изображение, което казва Half-Life 3: Now Available и линк към store.steamppowered.com (URL адресът води до потенциален фишинг сайт, затова го изключихме ). Някои официални новинарски сайтове се поддадоха на шута, че дори не обърнаха внимание на допълнителното „р“ в адреса на сайта.

Април 2012 г. - същата история с Ricochet2?

Главният изпълнителен директор на Valve Габе Нюел смути всички, когато обсъждаше развитието на Епизод 3 в контекста на Ricochet 2, хипотетично продължение на играта, разработена от Valve. Той направи много ясно изявление, че играта има бъдеще и служителите работят върху нейното прилагане. Това временно вдъхнови онези, които чакаха Half-Life, но уви, Ricochet 2 също остана само обещание.

Юни 2012 г. - изтичане на концептуално изкуство

Концептуалното изкуство за третия епизод на Half-Life 2 беше открито в личното портфолио на художника Андреа Уиклунд в Picasa. Рисунките включват Аликс в различни варианти за облекло, нова катастрофа на хеликоптер в снега на Арктика и изображения на извънземния свят на Ксен. Малко след това Андреа премахна цялата работа от албума.

Август 2012 г. - няма отговорност

Изданието на Gamescom 2012 обеща да бъде вълнуващо: игрите, планирани за шоуто, включват Dragon Age 3 и Half-Life 3! Но преди да успеем да се подредим за билети до Германия, беше направена корекция. Eurogamer попита представители на Gamescom за обявяването на Half-Life 3, но те отговориха, че това е грешка.

Юни 2013 г. - Жира изтича

Данните от инструмента за проследяване на проекти на Valve (Jira) станаха публични и показаха, че 42 души са включени в списъка на разработчиците на Half-Life 3. Очевидно нямаше начин да се провери дали течът е реален и дали списъкът е актуален или просто отдавна остарели данни.

Юни 2013 г. - това беше просто шега

Списание PC Gamer успя да убеди някои особено лековерни геймъри, че Half-Life 3 се разработва в отделен раздел на Valve Studios и че оповестяването на проекта най-накрая е неизбежно. Разбира се, нищо подобно не се случи и новината първоначално беше замислена като митинг.

Август 2013 г. - фалшиви новини

Програмистът на Steam публикува съобщение за старта на вътрешното бета тестване на Half-Life 3 на страницата за съобщения на общността. Този програмист, тази публикация в общността, но фалшиво съобщение. Скоро разработчикът бързо отрече каквото и да е участие в играта, казвайки, че „не очаква тази новина да се появи навсякъде“. И наистина, защо би?

Август 2013 г. - г-н Одеса предизвика смут

Джон Патрик Лоури, който изрази полковник „Одесско зеле“, предизвика вълнение, обяснявайки, че Half-Life 3 не се движи напред поради проблеми с улавянето на движение. Това може да означава само едно - работата по играта все още е в ход. Четири дни по-късно той си върна думите, като каза, че не знае нищо и не казва.

Септември 2013 г. - и отново Джира

Още един теч Джира. Този път в списъка се появи нова група, наречена Half-Life 3 Core, и броят на хората в проекта също се увеличи.

Октомври 2013 г. - Европейска търговска марка

В Европа марката се появи Half-Life 3, собственост на Valve. Информацията за кандидатстване за търговски марки е чудесен начин да получите първата информация за нови проекти за игри. Deus Ex: Mankind Divided и Gwent са два важни примера на игри, които за пръв път се появяват малко след подаване на заявки за търговски марки.

Октомври 2013 г., седмица по-късно - европейско разочарование

Оказа се, че подаването на заявление за марката Half-Life 3 е невярно. Изглежда, някои хора обичат да се забавляват по този начин.

Май 2014 г. - Мин Лий видя концептуално изкуство

В интервю за goRGNtv за Twitch, бившият служител на Valve, Мин Лий, заяви, че разработката е в ход, защото вижда концептуално изкуство, което има „нещо като вселената на Half-Life“.

Октомври 2014 г. е лоша идея

Кампанията „Искаме полуживот 3“ от Indiegogo не беше измама или нарушаване на обещанията, а просто много лоша идея. Всъщност те решиха да поставят няколко вида реклама, така че Valve да знае, че хората наистина искат Half-Life 3. В случай, че това изведнъж не е ясно. Порталът обаче не успя да събере средства за пълноценна кампания.

Юни 2015 г. - друг фалшив уебсайт

Логото на Half-Life 3 се появи на уебсайта Valve.Software, което за съжаление не е свързано с Valve Software. Сайтът все още работи, а логото на HL3 все още е там, но малкият отпечатък ясно показва, че това е „само шега“.

Октомври 2015 г. - Откриване в Дота 2

Файл, наречен hl3.txt, бе намерен в актуализация за Dota 2, която подкани клюките, сякаш Valve планира да пусне продължение на Half-Life в жанра RPG.

Януари 2016 г. - Объркване на Reddit

Драматичното изявление, публикувано на Reddit, съдържаше подробна и на пръв поглед надеждна информация за развитието на играта. Но в крайна сметка се оказа поредната патица.

Февруари 2016 г. - виртуална реалност?

Играчите откриха, че софтуерът SteamVR Performance Test, предназначен да определи дали вашата система отговаря на изискванията на виртуалната реалност, съдържа някои тайни в кода си, включително висококачествен 3D модел на Кучето, супер мощния робот от Half-Life 2. Това означава ли Какво Half-Life 3 ще бъде издадено за VR? Някои мислеха така, но сценаристът Чет Фалисек опроверга тези спекулации.

Август 2016 г. - игри комедия

На следващото изложение Gamescom плакат висеше директно и смело обявяваше Half-Life 3! С изключение на факта, че Half-Life: 3 всъщност е написан там, с двоеточие, което промени всичко. Още един фалшив.

Януари 2017 г. - обеща нищо

„Half-Life 3 не е бил планиран“, заяви анонимен разработчик на Valve пред Game Informer. „Valve никога не обяви развитието на Half-Life 3. Максимумът, който беше, когато казаха, че ще има три епизода на Half-Life 2. Това може би е неизпълнено обещание. Но никога не беше обещана пълна игра. "

Януари 2017 г. - не задавайте въпроси, не чувайте лъжи

Гейб Нюъл присъства на сесия на AMA (питайте ме каквото и да е), в която той признава уместността на въпросите за Half-Life 3. Въпреки това той отказа да обсъжда подробно тази тема и поиска дори да не каже на глас номер три.

Февруари 2017 г. - разработчици като деца

Нюел обвинява постоянството на слуховете за Half-Life 3 за служителите на Valve, които според него се радват да се шегуват с хора, въпреки че самият той, разбира се, е над всичко това. "Някои от най-детските членове на нашата компания носеха тениски на Half-Life 3 в GDC", каза той пред VentureBeat. Нюел също добави, че появата на значката HL3 на монитора във Valve „беше новина за нас“ (Кликнете върху горния десен ъгъл, за да увеличите изображението и отбележете иконата над кошницата).

Юли 2017 г. - „Не ми е интересно да се връщам“

Сценаристът на Half-Life и Half-Life 2 Марк Лайдлау, който напусна Valve през януари, призна пред блогърите на Arcade Attack, че няма представа дали Half-Life 3 някога ще види светлината и като цяло не му пука. "Имах идеи за Епизод 3. Всички трябваше да донесат сериала до такава степен, че да мога да се отдалеча от него и да го оставя на следващото поколение." Освен това той е уверен, че излизането на Half-Life 3, дори и да се проведе, все пак ще остави феновете на финалната игра да чакат продължението.

Август 2017 г. - Послание 3 или историята на Гертруда Фремонт

Тази история беше публикувана в неговия блог от Марк Лайдлау, който споделя това, което изглежда е извратен кратък сценарий за Half-Life 3. Особено интересно в Послание 3 е така наречената „ фенфиция с обмен на пол “: мъжки герои станаха женски и обратно, а имената им са леко променени, но остават достатъчно близки до оригиналите, за да бъдат разпознаваеми от феновете.

Ето някои подробности от историята: Half-Life 3 завършва с убийството на д-р Мосман от ръцете на Алекс Ванс, след което G-Man (представлявана от г-жа X) го отвежда. Останал сам, Гордън (и в тази версия на Гертруда) избягва очевидната си неизбежна смърт с помощта на виртугонтите и, очевидно, ролята му в сериала е приключила, както предполагаше Лейдлоу.

Въз основа на сценария феновете дори създадоха малка изометрична игра, наречена Expo Decay, която може да бъде изтеглена безплатно от сайта на програмиста.

Интересни Статии