Как правилно да инсталирате драйвери на графична карта

Няма нищо сложно в инсталирането на драйвери на видеокарта. Независимо от това, както във всеки бизнес, има редица нюанси, чието изпълнение е задължително, ако искате да направите всичко правилно и да избегнете ненужно главоболие.

Как да разберете коя видеокарта е инсталирана?

На първо място, трябва да разберете коя видеокарта е инсталирана във вашия лаптоп или компютър. Има две основни компании, които произвеждат дискретни (отделни) графични карти - това са ATI / AMD Radeon и NVidia с графични карти GeForce. Освен това лаптопите и някои компютри често имат вградени графични карти на Intel.

Така че, за да знаете как правилно да инсталирате драйвера на вашата видеокарта, първо разберете модела и компанията на производителя на инсталирания графичен адаптер. За да направите това:

  • Отворете мениджъра на устройства чрез свойствата „Моят компютър“ или като щракнете върху менюто „Старт“ и изберете „Диспечер на устройства“.

  • В мениджъра на устройствата намерете името "Видео адаптери" и щракнете двукратно върху него с левия бутон на мишката. След това трябва да се появи списък с видеокарти, на които драйверите вече са инсталирани, макар и стари, но въпреки това компютърът ще разпознае тези устройства.

  • В случай, че диспечерът изобщо няма дискретна графична карта, но сте сигурни, че тя трябва да бъде показана там, използвайте специална програма, например Everest Ultimate Edition, за да разберете информация за компонентите на вашето устройство.

Къде да изтеглите драйвери

След като знаете модела на вашата видеокарта, трябва да изтеглите най-новите драйвери за нея. За целта е най-добре да посетите официалните уебсайтове на производителите, където се събира подробна информация за всяка видеокарта и файлове с драйвери: уебсайта на NVidia (за видеокарти GeForce) и уебсайта AMD (за видеокарти ATI / AMD Radeon).

Как да инсталирате правилно драйвера

Както бе отбелязано по-горе, важно е да знаете как правилно да инсталирате драйвера на видеокартата, за да избегнете главоболие. Процедурата е проста:

  • Отидете на един от сайтовете на производителя, в зависимост от модела на вашия графичен адаптер.
  • Попълнете формуляра, указващ модела на видеокартата или изтеглете помощната програма за автоматично търсене и инсталиране на драйвери за графичната карта.
  • Изтеглете драйвера, от който се нуждаете.
  • Отворете изтегления файл и следвайте инструкциите за инсталиране.

Съвет: преди да инсталирате нов драйвер за видеокартата, се препоръчва да премахнете старите и да деактивирате антивируса.

Ръководството по-горе как да инсталирате драйвер за видеокарта е обща, кратка информация, така че да разберете принципа за намиране на правилния драйвер и инсталирането му. За по-подробно ръководство за инсталиране на драйвери за различни модели видеокарти, следвайте връзките по-долу, в зависимост от вашия модел GPU:

  • Как да инсталирате драйвер за графични карти NVidia GeForce
  • Как да инсталирате драйвер за графични карти AMD / ATI Radeon

Интересни Статии