Как фалшивите отзиви ви манипулират онлайн?

Фалшивите отзиви могат да бъдат намерени навсякъде в Интернет, положителни и отрицателни, всеки ден те влияят върху нашето решение при покупката на стоки или услуги. Освен очевидното неетично и вредно за потребителите, тяхното присъствие е и симптом на по-сериозен проблем, който засяга сферата на онлайн търговията.

Отзиви за злато тегло

В света на електронната търговия отзивите се считат за надежден показател за успешен или неуспешен продукт. Много добри отзиви означава, че продуктът е популярен и популярен сред хората. Но всичко далеч не е толкова прозрачно, тъй като отзивите също са форма на реклама. Използвайки това, компаниите могат по-ефективно да популяризират своите продукти, тъй като в много сайтове офертите с много положителни отзиви са публикувани в горната част на търсенето, освен това те се показват в препоръки и дори се рекламират в списъци с пощенски адреси.

Според проучване, проведено от BrightLocal SEO компания, 84% от хората имат същото ниво на доверие в отзивите в Интернет, както и в мнението на приятели или познати. Тези невероятни статистически данни показват колко огромно влияние може да окаже дори някакво писмено ревю, публикувано от неизвестен купувач.

Рейтинговата система, основана на доверието в потребителските отзиви, създаде силно конкурентен пазар с почти пълна свобода за различни видове манипулации с мнението на целевата аудитория. В резултат на това, за да останат на плаване, компаниите се надпреварват да си създадат добра репутация, включително чрез фалшиви прегледи.

Кой пише фалшиви отзиви?

Повечето фалшиви отзиви се пишат ръчно от истински хора. Големите сайтове се борят с активността на ботовете по всякакъв начин, освен това технологията на тяхната интелигентност все още не е толкова развита, че да могат да правят наистина реалистични коментари. В допълнение, някои услуги използват проверка на IP адрес за проследяване на съмнителни отзиви.

Най-често компаниите търсят фрийлансъри, за да популяризират или използват услугите на маркетинговите агенции. Вярно е, заслужава да се отбележи, че, да не говорим за рекламните компании, не всяка борсова борса ви позволява да правите поръчки за създаване на фалшиви отзиви и рецензии. Например Upwork забранява както рекламите, предлагащи незаконни дейности, така и тези, които нарушават условията за обслужване на всякакви продукти, услуги или сайтове. Както може би се досещате, писането на фалшиви рецензии попада в тези две категории и е технически забранено в Upwork и много други сайтове на свободна практика. Но предприемчивите търговци не могат да бъдат спрени толкова лесно - обикновено те просто дават забулени реклами, за да търсят автори на свободна практика, без да посочват конкретен тип работа.

Друга вратичка, която компаниите използват, е предоставянето на безплатни стоки и услуги в замяна на преглед от потребителя. Тази практика е съвсем легална, но всъщност значителна част от такива рецензенти не са обективни, защото получават допълнителни бонуси за добри отзиви.

Фалшиви прегледи в социалните медии

Фалшивите рецензии изпълниха не само големи ресурси в Интернет. Популяризирането чрез нечестни методи също се използва активно в социалните мрежи. Различните общности с тематични секции са изкушаваща цел за бизнеса. И най-лесният начин да постигнете тази цел е да създадете потребителски рецензии от името на геймърите, още повече, че на форумите нивото на доверие в отзивите е още по-високо.

Ефект на снежна топка

Онлайн магазините и другите сайтове са проектирани така, че на посетителите се показва предимно съдържание с положителни отзиви и високо ниво на рейтинг. По този начин успехът на нов продукт зависи до голяма степен от първите няколко рецензии. Ако те са положителни, е много вероятно в бъдеще популярността да расте само ако е отрицателна, това ще спести малко от провал.

Проблемът е обаче, че не е толкова лесно един напълно нов продукт да привлече вниманието на клиентите, което означава, че отзивите няма да се появят скоро. Например, току-що публикувахте първия си роман и го публикувахте в книжарница Amazon Kindle. Има ли вероятност той скоро да стане популярен? Не много и най-вече заради системата за обратна връзка. Най-вероятно той просто ще се изгуби сред много непопулярни самоиздадени книги, без да ви носи очакваните приходи.

Но какво ще стане, ако решите да публикувате роман с 20 фалшиви рецензии? Ще има реален шанс Amazon да започне да предлага това на своите посетители. С нарастването на „снежната топка“ книгата може да бъде в горната част на резултатите от търсенето на сайта, да се появи в препоръки и да се окаже в списъците на бестселъри, дори и да не блестите с гений. Звучи като луд фентъзи сценарий, но за съжаление това не е рядкост. В резултат на това дори талантливите и признати автори понякога са принудени да използват фалшиви рецензии, за да не загубят позицията на рейтинга.

Отрицателни отзиви като оръжия срещу конкурентите

Лошите отзиви са също толкова ефективни като средство за манипулиране на потребителското мнение, както и положителните. Освен това много големи услуги, като Amazon, премахват продукти с отрицателни отзиви в края на резултатите от търсенето и когато достигнат определен праг за рейтинг за кратък период, те автоматично блокират продавача.

Този вид саботаж е особено популярен сред големите компании. Фалшивите прегледи ви позволяват временно да елиминирате конкурентите от пътя и да утвърдите място на пазара. Ако компания, станала жертва на подобен „маркетинг“, бързо върне репутацията си, може да фалира. Но кой е най-бързият път към върха на електронната търговия? Разбира се, наемете автори да напишат много положителни отзиви за продукта, който искате да продадете.

Симптом на по-сериозен проблем

Разбира се, можете да обвинявате в нечестността собствениците на фирми, маркетинговите агенции, копирайтърите на свободна практика или някой друг. Но всичко това са само движещи се части на една голяма система. В наши дни съдбата на много видове бизнес е здраво свързана с алгоритмите на търсачките, рейтингите и постоянно променящото се мнение на интернет аудиторията. Всяко действие от страна на компанията предизвиква моментален отговор, който почти не дава право на грешка и ни кара да се стремим към бърз успех на всяка цена. В такава ситуация решението за избягване на фалшиви прегледи, докато конкурентите не презират този метод, може да бъде фатално за бизнес.

Означава ли това, че ще трябва да приемаме измамите в областта на потребителските прегледи като вид норма? Разбира се, че не. Но ако онлайн платформите не дойдат да преосмислят бизнес модел, който почти изцяло се основава на отзиви и рецензии, все пак ще видим фалшиви отзиви във всички области на онлайн търговията.

Интересни Статии