Как да върна пари за играта в Steam?

Всеки от играчите на компютъра поне веднъж в живота си купи игра на Steam или някакво допълнение към нея, което по един или друг начин не го удовлетвори. Попаднахте в подобна ситуация? За щастие за вас, Valve въведе възможността за възстановяване на пари за закупени стоки в услугата за дистрибуция на Steam преди време.

По някакъв начин, за този подарък, играчите трябва да „благодарят“ на Gearbox Software и играта Aliens: Colonial Marines, която при издаването беше много различна от показаната в рекламните й материали, поради което много геймъри по света буквално протестираха и поискаха да се върнат изразходвани пари.

Ситуацията беше толкова трудна и мащабна, че Valve трябваше да върне изразходваните пари на играчите и с времето компанията реши изцяло да добави функцията за връщане на парите в Steam. И това беше едно от най-успешните решения на Valve. Заслужава обаче да се отбележи, че възстановяване на средства за закупуване на съдържание в магазина ще бъде възможно само при определени условия.

Нека разгледаме по-подробно условията, които трябва да бъдат изпълнени за възстановяване, самия процес на възстановяване, както и последиците от злоупотребата с тази възможност в услугата.

Условия за възстановяване

Според Valve можете да кандидатствате за възстановяване на играта под напълно различни предлози: играта не се стартира, забавя се или дори просто не й харесва - и това е всичко.

За да върнете средствата обаче, трябва да спазвате следните условия:

 • играта не е прекарана повече от два часа;
 • са минали две седмици от покупката (14 дни).

Имайте предвид, че приложенията се преглеждат от истински служители на Valve, а не като някаква автоматизирана система. Това означава, че заявлението ви може да бъде одобрено, дори ако не спазвате каквито и да е условия, но имате основателна причина.

Забележка: например припомнете случая с играта Batman Arkham Knight: PC портът беше в ужасно състояние към момента на първоначалното пускане, така че беше решено да се срещнете играчите и да върнете парите на всички, дори и да прекарат повече от два часа в играта.

Какво да кажем обаче за друго съдържание и услуги (DLC, покупки в играта, попълване на портфейл и т.н.) на Steam? Е, нека да разгледаме условията за връщане на средства за тях.

 • DLC. Точно същите условия като при връщане на игрите. Въпреки това няма да можете да възстановите пари за такива DLC, които пряко засягат самата игра. Освен това не можете да възстановите суми за добавка от трета страна към играта.
 • Покупки по време на игра. Възстановяването на суми за покупки в играта е възможно в рамките на няколко дни, но само ако закупеното съдържание по никакъв начин не е прекарано в играта, модифицирано или прехвърлено в друг акаунт.
 • Предварителните поръчки. Променете мнението си за предварителна поръчка? Е, можете да върнете парите си по всяко време преди излизането на самата игра. Ако обаче нямате време да направите това преди излизането, тогава ще трябва да се справите със стандартните условия за връщане на играта.
 • Портфейл отгоре. Възстановяване на средства, депозирани в Steam портфейл, са възможни в рамките на две седмици.
 • Комплекти от няколко игри. Но в случая всичко вече е малко по-сложно. Вие също сте ограничени до два часа, но лимитът не е за всяка игра, а за целия комплект, т.е. ако общото време във всички игри от комплекта надхвърли два часа, няма да можете да върнете парите.

Как да направим възстановяване на средства

Добре, нека да преминем към основната част на материала: как да върнем парите за играта? Нека се оправим. За да върнете парите за играта, ще трябва да направите следното:

 • Влезте в акаунта си в Steam чрез клиент или браузър;
 • Кликнете върху името на вашия клиент в горния десен ъгъл и изберете „За акаунта“;
 • Кликнете върху „История на покупките“;
 • Изберете играчката или съдържанието, от което се нуждаете, от списъка;
 • Кликнете върху елемента „Искам да поискам възстановяване“;

Забележка: можете да получите достъп до тази секция за поддръжка чрез библиотеката си с игри. За да направите това, трябва да отидете на страницата на играта в библиотеката и да кликнете върху елемента „Поддръжка“ от дясната страна на прозореца.

След това трябва да изберете причината, поради която искате да върнете парите, както и да добавите малка бележка. Веднага щом приключите с попълването на формулярите, кликнете върху бутона „Изпратете заявка“. Опитайте се да бъдете максимално убедителни с причините си и не забравяйте за условията за връщане. Напомняме, че приложението ви няма да се разглежда от роботи, а от реални хора.

Valve обещава да върне средства за играта или съдържанието в рамките на една седмица, но връщането, като правило, става след няколко часа. Въпреки това, по време на продажбите и всякакви празници, разглеждането на молбата ви и връщането на средствата може да се забави с ден или два.

Последствия от злоупотреба с връщане

Нека сега поговорим за последствията, които ще последват, ако често се опитвате да върнете пари за покупките си. Всъщност те не са толкова страшни: в случай на злоупотреба функцията за връщане просто ще бъде блокирана във вашия акаунт.

Специален повод

Някои играчи от време на време изпадат в неприятна ситуация: купуват някаква игра за пълната цена, без да подозират, че скоро тя ще бъде продадена с добра отстъпка. Ако сте в същата ситуация, тогава имайте предвид, че възстановяването в този случай няма да се счита за злоупотреба. Върнете пари и купете играчка с отстъпка, но не забравяйте за условията за връщане.

Интересни Статии