Как да видите / възстановите забравена парола от хранилището на браузъра?

Понякога може да имате ситуация, в която просто сте забравили паролата си за акаунт в даден сайт. По правило това се случва, ако самата регистрация не е извършена от вас, а е помолила за помощ от някого. Това може да се случи и ако сте поставили отметка в квадратчето Запомни ме на входа на сайта и няколко месеца подред сайтът не ви е искал парола.

Почти всяка парола може да бъде възстановена. Но това не винаги е възможно по различни причини:

  • пощата, която сте посочили при регистрацията, вече не е достъпна;
  • имате няколко пощенски кутии и не помните коя от тях е била регистрирана;
  • сайтът не изпраща писмо с инструкции за възстановяване на паролата;
  • Сайтът не осигурява възстановяване на паролата.

Независимо от това, ако функцията за запазване на паролата е активирана във вашия браузър, можете да извлечете нужната парола от съхранението на браузъра, дори ако тя е показана като „звезди“ или „точки“. Ще разкажем за това как да направите това по-долу.

Как да видите / възстановите забравена парола от хранилището на браузъра

Всички пароли във вашия браузър се съхраняват под формата на най-простия текст, но поради съображения за сигурност те се показват под формата на „звезди“ и „точки“, така че да не е толкова лесно да ги видите. Независимо от това, съществува подобна възможност. За това имате нужда:

  • На първо място, излезте от акаунта на сайта, на който трябва да видите запазената парола.
  • Ако е активирано автоматично запазване на пароли във вашия браузър и паролата за конкретен сайт е запазена по-рано, в полето за въвеждане и парола ще видите попълнените данни. Паролата ще бъде скрита от същите „звездички“ и „точки“.
  • Щракнете с десния бутон върху полето за въвеждане на парола и изберете опцията, за да видите кода на елемента или да изследвате елемента (подписът на опцията може да се различава в зависимост от версията на браузъра, който използвате).
  • В браузъра ще се отвори допълнителен прозорец, в който ще намерите кода на страницата, отворена пред вас. Намерете параметъра type = "password" сред кода (като правило, той се намира недалеч от избрания елемент.
  • Щракнете двукратно върху думата парола, за да преминете в режим на редактиране.
  • Заменете изявлението за паролата с текстовото изявление и натиснете Enter на клавиатурата, за да потвърдите промените.

Веднага след запазването на промените, паролата, която преди беше показана в скрита форма, сега е напълно видима и може да бъде прочетена, копирана и поставена във всяко друго поле като най-обикновен текст.

Необходимо внимание!

Обръщаме вашето внимание на факта, че въпреки че описаният метод може да бъде полезен и да помогне в извънредни ситуации, силно препоръчваме да не използвате паметта за пароли, вградена в браузъри, и да съхранявате всяка информация, която въвеждате на уебсайтове в паметта на това хранилище. Към днешна дата няма повече или по-малко надеждно съхранение в браузърите и можете буквално да извлечете всяка информация от тях с няколко кликвания, както сами можете да видите. Използвайте специален софтуер за съхранение на пароли и друга поверителна информация. Например LastPass или 1password. Такива програми са практически нечупливи и съхраняват вашите данни в наистина криптиран вид.

Интересни Статии