Как да видите и подобрите FPS в игрите

Игралната ефективност се измерва в кадрите в секунда или FPS (кадрите в секунда). Колкото по-висок е FPS, толкова по-добре. Повярвайте ми, никога не искате да играете с нисък FPS. Какъв FPS може да се счита за нисък? Е, често играчите наричат ​​ниска честота на кадрите всичко под 30 FPS. Оптималната стойност се счита за 60FPS (а за някои това не е достатъчно). Въпреки това приемливата честота на кадрите е лично предпочитание и днес няма да говорим за това. В тази статия ще ви кажем къде да погледнете FPS и как да го повишите в игрите.

Как да гледате FPS в игри

Много игри имат вградени FPS броячи, но по подразбиране те са скрити от очите на играча. Малко хора искат постоянно да гледат числата на екрана, които скачат там по време на процеса на игра, нали? Можете обаче да разрешите FPS брояча в някои игри в техните настройки. Отидете на настройките на играчката, от която се нуждаете, и потърсете параметъра, отговорен за включването на FPS в тях. Например, подобен параметър може да се намери в такива популярни игри като Fortnite, Dota 2 и Overwatch. Броячът за всяка игра изглежда различно и се намира на различни места на екрана.

Въпреки това, не всяка игра има опция за FPS дисплей в настройките си. Какво да правим в този случай? Е, например, ако трябва да откриете честотата на кадрите в игра от Steam библиотеката, тогава можете лесно да активирате опцията за показване на FPS в клиентските настройки на тази услуга за разпространение. Това се прави, както следва:

  • щракнете върху бутона Steam в горния ляв ъгъл;
  • отидете на „Настройки“;
  • отидете на раздела "В играта";
  • изберете желания параметър в падащото меню за показване на честотата на кадрите;
  • запазете настройките.

Сега във всички Steam игри FPS ще се показва в избрана от вас позиция. Щом вече нямате нужда от информация за честотата на кадрите, върнете се в съответния раздел за настройки и премахнете FPS дисплея.

Освен всичко друго, можете да използвате услугите на софтуер като FRAPS (много често срещано решение сред потребителите) или NVIDIA GeForce Experience. Тяхната конфигурация се извършва по най-елементарен начин и определено няма да имате проблеми с тях. Например FRAPS просто трябва да бъде стартиран, така че да показва FPS в ъгъла на екрана.

Как да подобрим FPS в игрите

Има няколко начина за подобряване на FPS в игрите - нека направим кратък списък:

  • Промяна на графичните настройки. Във всяка игра (поне на компютър) има меню с различни графични настройки: разделителна способност на картината, качество на текстури, сенки, диапазон на детайлите за рисуване и т.н., и така нататък. Опитайте се да отидете на такова меню и намалете малко качеството на графиките в играта. Да, не искам да жертвам снимка, но това е най-логичното и ефективно решение за повишаване на FPS.
  • Актуализация на графичния драйвер. Остарял драйвер за видеокарта може да причини ниска честота на кадрите в игрите. Силно препоръчваме да актуализирате този драйвер, особено ако не сте го актуализирали отдавна. Производителите на графични чипове се опитват да оптимизират своите драйвери за по-добра производителност, така че актуализирането на драйвер е интелигентна идея.
  • Свържете лаптопа към електрическата мрежа. Много от начинаещите потребители на лаптопи не знаят това, но производителността на лаптопа е значително намалена, ако работи на батерия, и всичко това, защото в този режим лаптопът не използва високоефективна графична карта. Опитайте да включите лаптопа в контакта.
  • Овърклок PC компоненти. Овърклокът на видеокарта, централният процесор и дори RAM може значително да повиши производителността на вашия компютър, което също ще повлияе положително на честотата на кадрите. Ако вече сте се опитали да завършите всичко по-горе, тогава овърклокът е истинско решение.
  • Монтаж на по-продуктивни компоненти. Е, последното нещо, което можете да направите, за да повишите FPS в игрите, е да замените хардуерните компоненти на вашия компютър с по-продуктивни.

Интересни Статии