Как да увеличите скоростта на изтегляне на торент?

Да си признаем - всички, по един или друг начин, използваме услугите на торент тракери. Не обвиняваме никого, не, но това е просто факт. Всъщност именно благодарение на протокола BitTorrent можем да изтегляме големи файлове с висока скорост.

Днес няма да навлизаме в джунглата на техническата терминология, тъй като това ще отнеме огромно количество текст и освен това темата на тази статия е различна - как да увеличите скоростта на изтегляне на торент. Но все пак, нека бързо да преминем процеса на проследяване.

Торент тракерите могат да се сравнят например с едно приятелско семейство. Има потребител, създател на разпределението на конкретен файл (или група файлове). Той "разпространява" тези файлове на други потребители. Потребителите, като започнат да изтеглят файла, стават участници в разпространението и „споделят“ вече изтегления файл или неговата част с други потребители, които изтеглят дистрибуцията. Създателят на дистрибуцията и потребителите, които са изтеглили дистрибуцията, се наричат ​​сайдери. Потребителите, които са в процес на изтегляне на дистрибуцията и разпространението на части от нея, са извлечени.

Сега нека да преминем директно към централната тема на статията - как да увеличите скоростта на торент. Достъпвайки тази страница, най-вероятно сте недоволни от скоростта на изтегляне на повечето дистрибуции, т.е. те се люлеят много по-бавно от максималната ви скорост в интернет.

В тази статия ще ви предложим няколко съвета, за да увеличите максималната скорост на качване при изтегляне от торент тракери. Точките ще бъдат подредени в нарастващ ред на трудност. Първо, помислете за общи съвети и след това методи, които ще изискват от вас някаква манипулация на торент клиента.

Първо трябва да научите една проста истина - не можете да увеличите скоростта на изтегляне на торент по-висока от тази, предоставена от вашия доставчик на интернет услуги. Не си падайте за никакви твърдения, че някой е успял да повиши скоростта си до космически височини. Това просто не е възможно. Можете да подобрите скоростта на изтегляне до максималния "таван" на вашата връзка, но не и по-висока.

Също и нещо друго. Скоростта на изтегляне в торент клиенти е посочена в байтове, а не в битове. Например, представете си, че вашият тарифен план казва 5 Mbps. Това не означава, че скоростта ви е 5 мегабайта в секунда, не. 1 байт е равен на 8 бита. Ето една проста формула - 5/8 = 0, 625. Тоест, при тарифа от 5 Mbps скоростта на изтегляне в торент клиент ще бъде приблизително 625 Kb / sec или ~ 0.6 Mb / sec.

Добре, сега нека да разгледаме някои съвети как да увеличите скоростта на изтегляне на торент.

Сидери, пиявици и подобни неща

Ако забележите, че скоростта на изтеглянето ви е доста ниска или изобщо не съществува, първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е броят на сайдерите и пиявиците в разпространението.

Има доста просто правило, което ще ви помогне да изтеглите всяка дистрибуция с максимална скорост: колкото повече участници в дистрибуцията, толкова по-бързо можете да изтеглите дистрибуцията.

Прост пример: дистрибуцията струва 200 сайдера и 40 пиявици. Тази опция е идеален случай и изтегляте тази дистрибуция с максимална скорост. Ако дистрибуцията, например, има 2 сайдера и 0 пиявици, най-вероятно ще изтеглите такова разпространение с минимална скорост или няма да можете да го изтеглите изобщо.

Ако се придържате към повече или по-малко населени дистрибуции, можете да изтеглите каквото искате с максимална скорост. Също така се опитайте да останете възможно най-дълго при разпространението на изтегления торент, така че другите да могат да го изтеглят.

Други изтегляния

Следващият параграф може да ви се стори доста обичайно, но все пак трябва да обмислите всичко. Когато изтегляте дистрибуцията от тракера, уверете се, че нищо не пречи. Понякога забравяме, че в нашия торент клиент има изтегляне на дистрибуция и започваме да правим това, което изисква доста прилична скорост на интернет. Например, започвате да гледате поточно видео или качвате нещо в Steam.

В този случай, разбира се, изтеглянето на торента ще се забави значително. Ето защо, ако искате да изтеглите нещо от тракера и възможно най-скоро, след това изберете целия Интернет, който да изтеглите.

Система за оценка на проследяване

Понастоящем е малко вероятно да видите система за оценяване, с която можете да проследявате количеството на изтеглените и изпратени от вас данни. Но все пак на някои тракери все още присъства. Например, може да сте ограничени в скоростта на изтегляне, ако сте надвишили обема на изтегленото и не компенсирате връщането му, т.е. Не останахте дълго в разпространението на изтегленото съдържание и не помогнахте на други потребители да изтеглят нужните файлове.

Именно за такива хора излязоха с рейтингова система. В повечето случаи потребителите, които не са запознати с работата на торент тракерите, правят това и не знаят, че да останат при разпространението на изтегленото съдържание, поне за известно време, е просто необходимо за разпространение, в противен случай то ще умре.

Отидете до тракера, от който изтегляте най-много файлове и вижте дали има система за оценяване и ако е така, проверете кой от тях имате. Ако оценката се окаже ниска, тогава за да започнете отново да изтегляте изтегляния с максимална скорост, трябва да я повишите. За целта просто останете възможно най-дълго след разпределението.

Е, с общите съвети завършени. Нека да преминем към методите, при които трябва да пренастроите вашия торент клиент малко и повече. Примери ще бъдат дадени въз основа на Utorrent, тъй като този конкретен клиент е най-често срещаният сред потребителите.

Приоритетна настройка на торент

Ако се придържате към горното и скоростта на изтегляне на торент е все още твърде ниска, тогава нека да преминем през някои доста прости манипулации с торент клиента, в нашия случай това е Utorrent, което ще ви помогне леко да увеличите скоростта на изтегляне.

За да започнете, можете да направите най-лесната стъпка - да увеличите приоритета на изтеглянето. За целта направете следното:

 • Започнете да изтегляте торента, от който се нуждаете.
 • След това щракнете с десния бутон върху него и изберете "Приоритет на скоростта - високо" от контекстното меню .

По този начин може да успеете леко да увеличите скоростта на изтегляне. Мнозина може да критикуват този съвет, но факт е - мнозина твърдят, че това им помага.

Странични изтегляния

Още един доста банален и очевиден съвет, но това трябва да се спомене. Трябва да разберете, че когато изтегляте множество торенти, едно и също „зареждане“ не се прилага към тях. Вашият канал се разпределя към тях всички, понякога равномерно, понякога не. Следователно, забавете всички останали изтегляния и стартирайте само тази, която ви е необходима в момента.

Казвате: „Това дори не е съвет. Всеки потребител разбира това. " Няма да повярвате, но авторът на тази статия лично видя поне двама души, които смятаха, че скоростта на изтегляне на торентите трябва да бъде изобщо една и съща, а после се оплака, че нещата не са така.

Вреден WiFi рутер

Случва се ситуация, поради която вашият WiFi рутер просто отрязва скоростта на приемане наполовина или дори повече. Ако забележите нещо подобно и искате да научите как да увеличите скоростта на торент, това е едно просто решение - рестартирайте вашия WiFi рутер и скоростта на изтегляне трябва да се върне към нормалната.

В повечето случаи просто рестартирането на рутера помага. Но ако скоростта на приемането ви е останала намалена, тогава можете да опитате следното:

 • Превъртете през безплатни канали за WiFi или опитайте b / g режим (в зависимост от скоростта на вашата тарифа).
 • Опитайте да актуализирате драйвери за WiFi.
 • Инсталирайте новия фърмуер на WiFi рутера.
 • Уверете се, че няма пречки за WiFi сигнала. С голям брой препятствия ще има слаб сигнал и следователно по-ниска скорост на изтегляне на торенти.

Шифроване на протокол

Някои доставчици понякога по някаква причина ограничават скоростта на изтегляне на торенти. Ако смятате, че това може да е причината, опитайте следното:

 • Отидете в настройките на Utorrent.
 • Изберете „Настройки на програмата“.
 • Отидете на раздела Bittorrent.
 • Изберете „Изходяща кутия - Разрешено“ и поставете отметка в квадратчето „Разрешаване на входящи връзки“.

Настройки на лентата

При този метод ще трябва да направите някои настройки, с които можете да постигнете леко увеличение на скоростта на изтегляне на торентите. Направете следните промени в раздела Скорост:

 • Отидете на "Настройки - Настройки на програмата - скорост".
 • Задайте "Максимални връзки - 2500"
 • Задайте „Максимално свързани връзки на торент - 500“
 • След това рестартирайте торент клиента.

След това скоростта ви има всички шансове да се увеличи. Има обаче и шанс тя да намалее напротив. В този случай просто върнете всичко на мястото си.

Настройка на параметри в раздела Разширени

Ако въпросът „Как да увеличите скоростта на изтегляне на торент?“ Все още е на дневен ред, тогава можете да опитате да промените малко по-деликатните настройки на торент клиента, а в нашия случай това е Utorrent.

Направете следното:

 • Преминете през Настройки - Настройки на програмата - Разширени
 • Задайте следните параметри:
  • bt.allow_same_ip - Вярно
  • gui.show_notorrents_node - Грешно
  • rss.update_interval - 20 (Забележка: Щом въведете стойността 20, щракнете върху бутоните OK и Приложи, в противен случай промените няма да се прилагат).
 • След като зададете стойностите, рестартирайте торент клиента.

Интересни Статии