Как да ускорите стар iPhone или iPad?

Всяка година Apple пуска нови iPhone и iPad, както и нови версии на операционната система iOS. Въпреки това, не всеки потребител на продуктите на този производител може да си позволи да купува такива скъпи джаджи всяка година. Ако с времето производителността на вашия iPhone или iPad започна да намалява, тогава можете да направите нещо, за да го повишите.

Рестартиране на устройството

Опитали ли сте просто да рестартирате притурката си? Да, звучи доста нелепо, но повечето проблеми се решават чрез елементарно рестартиране на устройството. За да рестартирате, натиснете и задръжте бутона за захранване, докато се появи плъзгач пред вас, за да изключите захранването. Изключете устройството и го рестартирайте.

Добре знаем, че този метод за решаване на проблеми с производителността се използва в повечето случаи от потребителите на Windows и Android (току-що се случи), но може да бъде полезен и за потребителите на iOS. Поне просто опитайте - определено няма да е по-лошо.

Изключете графичните ефекти

Ангажирането на графични ефекти изразходва огромно количество ресурси на вашето устройство. На най-новите модели iPhone / iPad всичко работи и изглежда невероятно гладко, но потребителите на по-стари устройства от време на време могат да забележат закъснения и очевидни потрепвания в системата. За да подобрите ефективността на устройството си, можете да направите следното:

 • отворете Настройки ;
 • Отидете в раздел Общи ;
 • след това отидете на подраздела Universal Access ;
 • деактивирайте опцията за адаптиране на дисплея ;
 • след това отидете на елемента Увеличете контраста ;
 • включете опцията Намалете прозрачността ;

Активирането на последната опция ще намали прозрачността на някои елементи на потребителския интерфейс, например контролната точка. Работата с ефекта на прозрачност изисква огромен обем от системни ресурси, така че деактивирането му ще помогне да се разтовари системата и да се увеличи нейната ефективност. Деактивирайки адаптацията на дисплея, ще се отървете от много ненужни и скъпи ефекти и анимации, което също ще увеличи производителността на системата.

Деинсталирайте приложенията и освободете място

Ако съхранението на вашия iPhone / iPad е задръстено към очните ябълки, тогава премахването на ненужни и неизползвани приложения леко ще увеличи скоростта на iOS. Наред с други неща, не забравяйте, че много приложения могат да работят на фона на iOS, което също консумира много системни ресурси.

Разминете се в съхранението на вашия iPhone / iPad и се опитайте да намерите приложения, чиято функционалност не се нуждаете в момента. Повярвайте ми, ще се изненадате от количеството ненужен софтуер на вашето устройство. Обърнете особено внимание на игрите, ако са инсталирани. Много потребители инсталират куп играчки и след това дори не пипат много от тях.

Щом освободите място на устройството си, веднага ще почувствате леко увеличение на скоростта на iOS. Това ще бъде незначително, така че нека да преминем към следващата точка ...

Деактивирайте приложенията за актуализиране на фон

Актуализациите на фонови приложения са доста полезна, но изключително лаконична iOS функция, която определено искате да деактивирате на по-стари устройства на Apple. След като деактивирате тази функция обаче, ще трябва ръчно да въведете приложенията и да проверите за актуализации за тях, което определено може да се счита за минус.

За да деактивирате тази функция, ще трябва да направите следното:

 • отворете Настройки ;
 • Отидете в раздел Общи ;
 • След това отидете на секцията Актуализиране на съдържание ;

В този подраздел можете да деактивирате функцията за актуализиране на съдържанието за конкретни приложения или за всички. Препоръчваме ви първо да опитате да го деактивирате за някои от най-взискателните приложения, за да видите дали работата на вашия iPnone или iPad се подобрява. Наред с други неща, деактивирането на тази функция ще ви помогне да запазите енергията на батерията за по-дълъг период.

Изтриване на съобщения

Съхраняването дори на огромен брой съобщения минимално влияе върху скоростта на iPhone или iPad (и други устройства), но ако се опитвате да изтръгнете всичко възможно от старото си устройство, изтриването на натрупаните съобщения не е чак толкова лоша идея.

Деактивиране на предложенията за SIRI

Колкото и да е готина функцията за предлагане от SIRI, тя може да изразходва огромно количество ресурси, което може да затрудни работата на по-старите устройства на Apple доста трудно. Деактивирането на тази функция може да помогне малко да ускорите устройството си. За да го деактивирате, ще трябва да направите следното:

 • отворете Настройки ;
 • след това отворете секцията Siri и Search ;

Както в случая с актуализацията на фона, можете да деактивирате функцията за предложения на SIRI за някои конкретни програми или да я деактивирате напълно. Тук всичко зависи от вашите предпочитания.

Използване на Apple приложения

Приложенията на трети страни често предлагат на потребителите много по-широка функционалност в сравнение със стандартните приложения. Те обаче често консумират много повече системни ресурси, което може значително да забави стария iPhone / iPad. Опитайте да използвате родния софтуер на Apple на устройството си, за да подобрите производителността. Например вместо браузъра Google Chrome използвайте Apple Safari и т.н. и т.н.

Възстановете iPhone или iPad до фабричните настройки

Най-лесният, но ефективен начин за повишаване на производителността на вашия iPhone / iPad е да възстановите фабричните настройки. Ако нищо от горното не ви се струва достатъчно, дъмпингът е напълно разумно решение. Например, използвайки нулиране, можете да поправите грешки, които водят до прекомерна употреба на CPU ресурси чрез произволни процеси или други части на iOS.

Направете следното:

 • отворете Настройки ;
 • Отидете в раздел Общи ;
 • щракнете върху елемента Нулиране на всички настройки ;

Ако не цените съдържанието на вашия iPnone или iPad, изберете опцията Изтриване на съдържание и настройки, за да постигнете още по-силен ефект. След като завършите процеса на нулиране, веднага ще забележите значително увеличение на производителността на устройството си, особено ако не е трябвало да правите такъв процес в продължение на много години.

Интересни Статии