Как да създадете зареждащо се USB флаш устройство с Windows?

За да инсталирате Windows 7, 8 или 10, е необходим комплект за разпространение, който се записва на външен носител. От много години CD и DVD, както и дискове, които ги четат, се използват като такива носители. Тъй като такива устройства все повече се превръщат в минало и много съвременни компютри и лаптопи просто нямат устройство за четене и запис на компактдискове и DVD дискове, флаш дискове или твърди дискове все повече се използват като медия за инсталиране на Windows.

Използването на флаш устройства е много по-практично, тъй като струват много по-малко, по-компактни са и най-важното, процесът на запис на изображението на бъдещ Windows на USB флаш устройство е много по-бърз и лесен. За това как да създадете инсталационен флаш устройство с дистрибуция на Windows, ще разкажем в днешните инструкции. Ще дадем два начина, които се различават по възможности и простота, така че всеки от вас да избере този, който е най-подходящ за вас.

Предимства от инсталирането на Windows от флаш устройство

 • Четете файловете по-бързо и ги копирайте на твърдия диск на вашия компютър.
 • Повреждането на флаш устройство е много по-трудно от устройство. Създаденото флаш устройство ще продължи много по-дълго.
 • Успоредно с Windows е трудно да съхранявате драйвери и необходимия софтуер на USB флаш устройство, ако обемът му позволява. На флаш устройство е много по-лесно да изтриете и актуализирате тези компоненти.
 • USB порт за свързване на USB флаш устройство е наличен на всички компютри, докато DVD устройството е все по-рядко срещано в наше време.

Какво ще е необходимо за създаване на инсталационно флаш устройство

Тъй като дистрибуциите на Windows могат да съдържат различен брой версии, предварително инсталиран софтуер и т.н., първо, изтеглете ISO изображение, което ви подхожда според неговите характеристики и „пълнеж“. Обърнете внимание на неговия размер, запасете се на USB флаш устройство, количеството памет, върху което надвишава размера на изображението на Windows (поне 2 GB). Първо копирайте всичко необходимо и важно от него, тъй като флаш устройството така или иначе ще бъде форматирано, за да създадете стартиращо изображение на Windows.

Ще ви трябва и програмата UltraISO или Windows USB DVD DVD Tool Download, която може да бъде изтеглена от официалния уебсайт на Microsoft (връзката ще бъде дадена по-долу). Тези две програми ви позволяват да напишете изображение на Windows на USB флаш устройство по различни начини. Ще говорим за разликите между тези методи.

Как да създадете зареждащо се USB флаш устройство с помощта на UltraISO

 • Отворете инсталираната програма UltraISO. Препоръчваме да направите това от името на администратора.
 • От менюто File изберете опцията Open и посочете къде във файловата система на вашия компютър се съхранява изображението на Windows в ISO формат, което сте изтеглили предварително.
 • След като изберете изображението, отидете в менюто Bootable и изберете опцията Burn Hard Disk Image.
 • Пред вас ще се отвори малък прозорец, в който трябва да попълните някои параметри и да посочите важни данни за запис:
 • Дисково устройство - изберете същото USB флаш устройство, което ще използвате за съхранение за инсталационната дистрибуция на Windows.
 • Файл с изображения - това поле вече трябва да бъде попълнено, тъй като изображението, което сте избрали в една от предишните стъпки. Ако това поле е празно, изберете ISO файла от Windows сега. Щракнете върху бутона Преглед и посочете къде точно се съхранява изтегленото изображение в ISO формат на твърдия диск.
 • Метод на запис - Първоначално препоръчваме да изберете метода USB-HDD +. Моля, обърнете внимание, че ако по време на инсталирането на Windows видите грешка 0x80070057 и процесът е прекъснат, ще трябва да пресъздадете USB флаш устройство съгласно тази инструкция, като изберете метода USB-HDD. Той е по-малко предпочитан, но някои компютърни конфигурации може просто да не поддържат USB-HDD +.
 • Скриване на дяла за зареждане - Не.
 • В същия прозорец щракнете върху бутона Форматиране, за да изчистите напълно USB флаш устройството и да се подготвите за запис на изображението на Windows.
 • След като форматирането завърши, щракнете върху бутона Напиши.
 • Програмата ще ви зададе въпрос за сигурност за това дали сте готови да загубите цялата информация на флаш устройството, ако я има, и да напишете инсталационното изображение на Windows към нея. Потвърдете това действие, като щракнете върху Да.
 • Процесът на създаване на флаш устройство може да отнеме доста време. Това пряко зависи от силата на звука на изтегленото от вас изображение, от характеристиките на скоростта на флаш устройството и USB портовете на дънната платка на вашия компютър, от характеристиките на компютъра (размер на RAM и мощност на процесора), както и от натоварването на компютъра по време на запис от други програми. Процесът на запис може да отнеме от половин час, до 2-3 часа.
 • След приключване на процеса на запис ще видите съответно съобщение от програмата UltraISO и можете да започнете да използвате инсталационното флаш устройство.

Ако след завършване на записа на USB флаш устройството има достатъчно свободно място, можете да създадете отделна папка в него и да поставите всички необходими драйвери и програми, които искате да инсталирате на вашия компютър след преинсталиране на Windows. Моля, обърнете внимание, че добавянето на файлове на трети страни към USB флаш устройството няма да повлияе на производителността на инсталатора на Windows, само ако поставите файловете в отделна папка!

Как да създадете стартиращо USB флаш устройство с помощта на Windows USB DVD Download Tool

 • Следвайте тази връзка към официалния уебсайт на Microsoft и изтеглете собствения инструмент за изтегляне на DVD с Windows.
 • Инсталирайте го на компютъра, следвайки инструкциите на изтегления инсталатор.
 • Стартирайте помощната програма с помощта на пряк път на работния плот или меню „Старт“
 • На първия етап от настройката на записа натиснете бутона Преглед и изберете изображението на Windows, което сте изтеглили преди.
 • На втория етап трябва да изберете кой носител ще използвате като зареждащ носител. В контекста на нашите инструкции, препоръчваме да използвате бутона USB устройство.
 • На третата стъпка от падащия списък изберете USB флаш устройство, което искате да използвате за запис на изображението на Windows.
 • Щракнете върху бутона Започнете копирането, за да започнете да записвате изображението на диск.
 • Процесът на създаване може да отнеме много време и зависи от характеристиките на USB флаш устройството, компютъра, USB портовете, както и от размера на изображението на Windows.
 • След приключване на процеса на инсталиране, ще видите съобщение.

След като създадете стартиращо USB флаш устройство, трябва да рестартирате компютъра и да натиснете F2 или F8, преди да стартирате Windows, за да изберете силата на зареждане. Веднага след като дисплеят ви подкани да изберете диск, който да се зарежда, изберете този, който сте създали. USB флаш устройство и продължете да инсталирате Windows.

Интересни Статии