Как да създадете резервна система с помощта на командния ред?

В живота на всеки потребител възниква „ситуация“, поради която той не може да стартира операционната си система Windows 10/8/7. Разбира се, можете да използвате инструмента за възстановяване, който по принцип коригира повечето проблеми със стартирането на операционната система. Има обаче някои грешки, които не могат да бъдат коригирани с помощта на средата за възстановяване.

Именно в такива моменти мислите да създадете архивиране на данни на вашия компютър. Създаването на архивиране на данни доста често се игнорира от много неопитни потребители, докато не стане твърде късно. Какво може да се направи в този доста труден случай? Какво става, ако вашата операционна система не иска да се стартира и инструментът за възстановяване не работи?

Е, те се избират от тази ситуация главно с един метод: инсталиране на вашия диск в друг компютър и създаване на резервно копие за новата операционна система от там. Трябва обаче да разберете, че не всеки има друг компютър или приятел (или приятел), който иска да сподели своя компютър за известно време. Разбира се, можете да преинсталирате вашия Windows, но има вероятност да ви остане място на твърдия ви диск или нещо друго да се обърка.

Като цяло, сега ще разгледаме доста труден начин за създаване на резервно копие на външни носители, използвайки основно командния ред. Повечето потребители дори не се замислят за този метод или изобщо не знаят за него, тъй като командният ред е извън обхвата на начинаещи или дори обикновени потребители. Така че, нека да разгледаме как можете да използвате командния ред за прехвърляне на данни и настройки на вашия компютър към външен носител.

Създаване на резервно копие с помощта на командния ред

Метод № 1 Използване на командния ред и бележника за архивиране на данни на външни носители

Извършването на резервно копие по същество е просто прехвърляне на данни от едно място на друго. Сега ще стартираме вашия компютър в системата на командния ред, ще намерим вашите файлове и ще ги запишем. За тези от вас, които не са запознати с командите, които командният ред предлага, можете да използвате Notepad за стартиране на графичния потребителски интерфейс.

 • Включете компютъра, натиснете клавиша F8 по време на стартиране на системата, отидете на елемента "Разширени опции за зареждане".
 • След това изберете "Компютърно отстраняване на проблеми". Ако не можете да намерите опцията „Решаване на компютърни проблеми“ в елемента „Допълнителни опции за стартиране“, тогава ще трябва да използвате инсталационния си диск.
 • Ако използвате инсталационен диск или флаш устройство, след това кликнете върху който и да е бутон при поискване. Windows ще започне да изтегля файлове от инсталационния носител и ще видите съобщението „Windows изтегля файлове“.
 • Изберете желания от вас език, вида на оформлението и натиснете бутона „Напред“.
 • На следващия екран трябва да видите бутона „Инсталиране“. Този бутон не ни трябва. Ще се нуждаем от бутона „Възстановяване на системата“, който се намира по-долу в същия прозорец. Кликнете върху него.
 • Сега трябва да изберете вашата операционна система и да кликнете върху бутона „Напред“, за да отидете на инструментариума за възстановяване.
 • Изберете Команден ред.
 • В командния ред въведете Notepad.exe и натиснете Enter, за да стартирате Notepad.
 • Щом отворите Notepad, след това кликнете върху "File - Save as ..."
 • Намерете файловете, които искате да запазите на външното устройство.
 • Свържете външното устройство към компютъра, да речем, че имате флаш устройство.
 • Щракнете с десния бутон върху файловете или папките, които ще копирате на USB флаш устройството, и изберете „Изпращане - вашето USB флаш устройство (или друго друго устройство)“

Както вече можете да разберете от горните стъпки, този метод е много труден начин за лесно копиране, което бихте могли да направите, ако вашата операционна система може да функционира нормално. Сега нека разгледаме начин да създадете резервно копие, като използвате само командния ред.

Метод № 2 Използване на командния ред и бележника за архивиране на данни на външни носители

В този метод, вместо комбинация от командния ред и бележника, ще използваме само възможностите на командния ред.

 • Отидете до командния ред точно както е описано в първия метод на тази статия.
 • След това въведете diskpart и натиснете Enter.
 • Сега въведете обемите от списъка с команди и натиснете Enter, за да получите списък с наличните секции и техните букви. Сега поставете флаш устройството или друг носител в системата и след това въведете командата за обеми на списъка отново. Новото писмо, което се появява, ще бъде вашият външен носител.
 • Въведете изход и натиснете Enter, за да затворите дяловете на диска.
 • След това въведете буквата на секцията, от която искате да копирате необходимите данни. Например напишете C: и натиснете Enter.
 • След това въведете dir, за да видите всички папки и файлове, които са в този раздел.
 • За да отидете в папката, въведете cd името на папката и натиснете Enter. За да се върнете в предишната папка, въведете cd .. и натиснете Enter.
 • За да копирате определена папка или файл на външен носител, въведете директорията на директория xcopy copy, за да поставите копието \ / E. Например командата xcopy C: \ Users \ / E копира потребителски файлове и папки на носител E (заменете буквата E с друга, която ще управлява вашето външно устройство).

Това е всичко. Както можете да видите, използването на Notepad за създаване на архивиране е много по-проста задача от използването само на командния ред. Изборът обаче е ваш, но ние лично препоръчваме да използвате обикновен Бележник за това. Веднага след като архивирате вашите данни, можете спокойно да започнете да преинсталирате Windows и след това да възстановите личните данни и файлове от създадената резервна копие.

Интересни Статии