Как да свържете лаптоп към телевизор чрез HDMI и други методи за трансфер на изображения

Можете да свържете лаптоп или настолен компютър към телевизора за няколко минути. В резултат на това можете да гледате видеоклипове и снимки на големия екран и, ако е необходимо, постоянно да използвате домашния си телевизор, като компютърен монитор. Има няколко варианта за организиране на такъв пакет. За начало ще анализираме предимствата и недостатъците на всеки метод.

Кабел - как да изберете правилния?

Можете да покажете изображението със следните кабели:

 1. HDMI. Най-често срещаният интерфейс. Предимства: напълно дигитален метод за трансфер на данни (максимално качество), няма нужда да инсталирате драйвери, дължината на кабела може да бъде каквото и да е, в същото време изображението и саундтракът се предават, гъвкавост на връзката (почти няма проблеми с хардуерната съвместимост). Недостатъкът е, че HDMI стана широко популярен едва през 2010 г.
 2. VGA. Старият интерфейс, който повечето компютри и телевизори имат над 10 години. Плюсове: лекотата на свързване (не по-сложна от HDMI), ще работи с остаряло оборудване. Минуси: сигналът се предава в аналогова форма (не с най-високо качество), за да предавате звук, трябва да използвате отделен кабел. Има по-малка версия на конектора - mini-VGA, която понякога може да се намери на лаптопи.
 3. DVI. Цифров интерфейс за предаване на видео, често срещан в компютърния свят. Използва се за свързване на монитори към компютър и би бил най-популярният на пазара, ако не за HDMI. Предимство - картината се предава цифрово. Недостатъкът е намаляване на популярността на пазара. Нюанс - когато използвате DVI-HDMI адаптера, ще се предава не само картината, но и звукът.
 4. S-Video, RCA. Остарели аналогови интерфейси, които на практика не се използват днес. Използването е само за старо оборудване, в което няма нито един от горните конектори.

Препоръчваме ви да вземете предвид тези съвети при избора на тел:

 • ако телевизорът и компютърът са не повече от 10 години, тогава най-вероятно те имат HDMI конектори - спрете на този интерфейс;
 • ако телевизорът и компютърът са на повече от 10 години, тогава най-вероятно те използват VGA видео интерфейс - не се притеснявайте и не избирайте други опции за връзка;
 • ако телевизорът е стар и компютърът е нов, тогава придобиването на HDMI-VGA адаптера е проста опция - качеството на картината не е перфектно, но при такива обстоятелства няма да се подобрите;
 • ако телевизорът е нов, а компютърът е стар, тогава е много вероятно телевизорът да е снабден с VGA конектор и използването на подходящия кабел ще бъде рационално, но ако не съществува, тогава определено купете VGA-HDMI адаптер - той е по-скъп от HDMI-VGA.

Как да свържете лаптоп към телевизор с помощта на HDMI?

По отношение на това как да свържете лаптопа към телевизора, ключът са правилните настройки и на двете устройства.

Настройка на HDMI връзка

 1. TV. Когато свързвате кабела, не забравяйте под кой номер е подписан конекторът (ако има няколко конектора на телевизора). След това изберете източник на сигнал - той се задава чрез дистанционното управление чрез натискане на бутона „Източник“ или „Вход“. Погледнете екрана - лесно забележите иконата на желания HDMI върху него. „Прегледайте“ и потвърдете връзката, като щракнете върху OK.
 2. Компютър . Задръжте клавишната комбинация „Win + P“ - възможните опции за показване на изображението ще бъдат показани. Най-лесният начин е да изберете „Дубликат“ - изображението ще се показва както на телевизора, така и на лаптопа. Задават се и допълнителни параметри. За да направите това, щракнете с десния бутон върху празното място на работния плот и щракнете върху реда "Разделителна способност на екрана", ("Настройки на екрана") в контекстното меню. След това можете да промените ориентацията на дисплея, неговата разделителна способност, конфигурацията на „взаимодействието“ на телевизора и лаптопа.

Кабелен компютър към телевизор чрез VGA

Схемата за свързване е същата като за HDMI.

RCA връзка

Тази схема дава най-лошата картина. Това не е изненадващо, тъй като RCA („лалета“) са били използвани дори при въвеждането на телевизия като такава. Сигналът се предава чрез три проводника - два за стерео звук и един за видео. Днес на практика няма компютри, оборудвани с подходящи конектори. Що се отнася до телевизорите, RCA беше стандартът в годините на популярността на устройствата с катодни тръби. Ако вашият компютър има съответните конектори, свързването на всичко е лесно:

 • изключете телевизора;
 • свържете кабела - фокусирайте се върху цвета и използвайте мини жак-2RCA кабел за предаване на звук;
 • ако видеоадаптерът не открие автоматично телевизора, тогава в настройките му активирайте изходния режим на картината „композитна“ или композитна.

Не вярвайте на продавачите в мрежите, които предлагат VGA-RCA адаптери и други подобни. Има следните причини за това:

 • такъв пакет задължително изисква отделен хардуерен видео конвертор;
 • добър видео конвертор ще струва толкова много, че е по-лесно да закупите нов евтин телевизор.

Как да свържете лаптоп към телевизор с помощта на USB устройство / външен твърд диск

Помислете в контекста на всеки метод:

 1. Чрез USB устройство. Предполага се, че ще се използва устройство, което ви позволява да прехвърляте (прехвърляте) сигнала от USB към HDMI. Адаптер е свързан към USB порта на лаптопа, в другия край на който е HDMI изход - с негова помощ се осъществява предаване. Трябва да закупите такова външно устройство, да инсталирате драйвери на него. В повечето случаи е по-рационално да се свържете по други начини.
 2. Чрез външен твърд диск. Това предполага, че устройството е свързано към телевизора чрез USB конектор. Трябва да изберете приемането на сигнал от USB порта в настройките на телевизора. Тогава мениджърът на файлове ще се отвори. Това ще ви позволи да намерите, отворите снимки и видеоклипове, но нищо повече - няма да играете такива игри.

Свържете вашия лаптоп Apple Macbook Pro и Air с вашия телевизор

По отношение на това как да свържете лаптоп към телевизор чрез HDMI, посочваме, че „ябълковите“ устройства са оборудвани със специфични видео изходи:

 • компютрите, произведени преди 2011 г., използват Mini DisplayPort;
 • след 2011 г. оборудването е оборудвано с Thunderbolt.

В повечето случаи телевизорите нямат такива видео входове, така че закупуването на HDMI адаптер ще бъде задължително. В същото време качеството на картината няма да пострада - ябълковите интерфейси работят в цифровия стандарт.

Връзката се осъществява съгласно следния алгоритъм:

 1. Поставете конекторите в съответните конектори на устройствата. В технологията на Apple след 2015 г. порта Thunderbolt може да се използва за зареждане на други устройства, тъй като е със същия размер като USB Type C. Ако устройствата са били свързани, когато лаптопът работи на батерия и след това е включен в контакт, тогава съществува голям риск повреда на телевизора, кабела или конекторите. Заключение - не променяйте схемата на захранване, всичко трябва да остане непроменено след свързване.
 2. Задайте предпочитанията на компютъра. Кликнете върху иконата на бик в горния ляв ъгъл на монитора. След това следвайте този път в менюто: „Настройки на системата“ => „Монитори. Поставете отметка в "Scaled" и задайте правилната разделителна способност на видеосигнала, показан на екрана. Чрез промяна на позицията на плъзгача „Компресирано сканиране“ се определя размерът на видеото - настройте така, че да няма черни ленти на телевизора.

Можете също така да свържете лаптопи към телевизор, като използвате специална приставка - Apple TV. Свързва се към телевизора чрез HDMI и приема сигнала от компютъра чрез Wi-Fi. Трябва да действате така:

 • Проверете дали вашият компютър и Apple TV са свързани към една и съща Wi-Fi мрежа;
 • активирайте опцията AirPlay в настройките на AppleTV: “Settings” => “AirPlay” ”и поставете отметка в квадратчето“ For all ”;
 • на лаптоп: кликнете върху иконата на Apple в горната част на екрана и след това „Настройки на системата“ => „Монитори => AirPlay Monitor“ и изберете „Apple TV“

Wi-Fi или Ethernet връзка

Безжичният метод за свързване е най-модерният, но днес кабелните са по-предпочитани, ако се изисква максимално качество. Налични са следните методи за свързване:

 • Wi-Fi Direct. Телевизорът директно получава снимката от лаптопа, използвайки технологиите “Miracast”, “WiDi” (“Wireless Display”) и други подобни. WiDi ще бъде обсъден по-късно в текста - имайте предвид, че като се започне от версия 3.5, той вече поддържа Miracast.
 • DLNA. Лаптопът се превръща в файл за съхранение, от който телевизорът може да възпроизвежда само филми, музика и отворени снимки.
 • Wi-Fi медиен плейър. След закупуване на допълнително устройство телевизорът ще може да приема видео и аудио от лаптоп.

Използване на безжичен монитор

За да може телевизорът да поддържа Miracast или WiDi, трябва да бъде изпълнено едно от следните условия:

 1. Компютър с процесор Core i3 / i5 / i7 не по-стар от второто поколение, интегрирана видеокарта, не по-стара от HD Graphics 2000, безжичен адаптер Intel, Windows 7 и по-нови версии.
 2. Компютър с Wi-Fi, Windows 8.1 и по-нови версии.

На следващо място, процедирайте по следния начин за всяка от технологиите:

 • Miracast. От дясната страна на екрана се обадете на напускащия панел и в него намерете "Устройства" => "Проектор". След това кликнете върху „Добавяне на безжичен дисплей“ - намерете и свържете телевизора.
 • WiDi. Отворете приложението Intel Wireless Display и отидете в менюто Открити безжични дисплеи. Намерете телевизора и се свържете с него - може да ви бъде поискана парола.

Чести проблеми при свързване на лаптоп към телевизор чрез HDMI и VGA

Най-често срещаният проблем е, че телевизорът не вижда лаптопа чрез HDMI. Също така може да не се предава само звук.

Без сигнал или просто снимка от лаптоп на телевизор

 1. Проверете кабела за повреда. Най-лесният начин да направите това е на друг компютър и телевизия - не е късно да се обърнете към съседи или познати.
 2. Уверете се, че настройките на телевизора. Може да има няколко конектора. В настройките можете да зададете сигнала от грешен конектор. Тоест кабелът е свързан към HDMI 1, а в настройките дисплеят на картината с HDMI 2 е включен.
 3. Проверете настройките на вашия компютър. Задръжте клавишната комбинация „Win + P“ - текущото състояние на изхода на видеото ще се появи на екрана на лаптопа. Необходимо е тя да не показва „Изключете проектора“, а „Дублирайте“. Отидете и в настройките на видео адаптера и се уверете, че телевизорът ви е настроен там.

Когато свързвате лаптопа към телевизора чрез HDMI, няма звук, но има изображение

Най-вероятно проблемът е в настройките на компютъра. Можете да потвърдите това, както следва:

 • Намерете аудиоустройството в системната област (център за известия). За целта в долния десен ъгъл кликнете с десния бутон върху иконата на високоговорителите.
 • Устройствата, които извеждат звук, ще се отворят. Проверете дали изходният сигнал е включен не за „Високоговорители (Мултимедийни говорители)“, а за телевизора - името му на компютъра за всеки случай ще се различава.
 • Задайте телевизора като устройство по подразбиране. За да направите това, щракнете с десния бутон върху иконата му и активирайте опцията "Използване по подразбиране".

Понякога проблемът е, че компютърът е с малък обем.

Интересни Статии