Как да свържете лаптоп към телевизор?

Всички собственици на лаптоп компютри, т.е. лаптопи или нетбуци, рано или късно те се замислиха върху един доста очевиден въпрос: „Как да свържем лаптоп към телевизор?“ Това е логичен въпрос, който трябва да изскочи по един или друг начин в главата ви. Е, в тази статия ще ви отговорим. Първо трябва незабавно да предупредите, че не е необходимо да имате специални познания по този въпрос и можете да го направите сами. Така че нека започнем.

Как да свържете лаптоп към телевизор?

Първо трябва да проверите наличието на конектори на вашия лаптоп и телевизор. По принцип четири типа конектори се използват за свързване на мултимедийно оборудване: HDMI, DisplayPort, DVI и VGA.

  • Свързването чрез HDMI е най-добрият изход, особено когато смятате, че този конектор с право се счита за най-често срещания. В този момент HDMI присъства на всички съвременни модели технологии. Как да свържете лаптоп към телевизор чрез HDMI? Ще ви трябва двупосочен HDMI кабел, който трябва да свържете към телевизора и лаптопа. След това включете лаптопа и телевизора и след това задайте приемателния сигнал на HDMI телевизора, към който сте хвърлили кабела от компютъра.
  • DisplayPort е най-модерният пример за интерфейс за цифрова свързаност. Той надминава HDMI по характеристики, но тъй като този HDMI е много по-широко разпространен, DisplayPort може да се види само по най-новите технологии. Ако обаче имате DisplayPort на вашия лаптоп и телевизор, можете веднага да забравите за свързването чрез HDMI и да направите всичко чрез този конектор. С връзката също няма трудности - просто свържете единия край към лаптопа, а другия към телевизора.
  • DVI може да се счита за заместител на остарелия аналогов VGA интерфейс за връзка, т.е. DVI е цифров интерфейс и дава много по-добро качество на изображението в сравнение с VGA. Само предупреждение - DVI предава само видео сигнал. Това означава, че или трябва да слушате звука от високоговорителите на лаптопа, или сами да го свързвате с допълнителни средства, например „лале“. Между другото, ако например на вашия лаптоп има DVI, а на телевизора само HDMI, тогава те също могат да бъдат свързани. Работата е там, че HDMI и DVI са цифрови интерфейси и използването на HDMI към DVI адаптери за тях не е трудна задача.
  • VGA е един от наследените интерфейси за връзка, плюс това е аналогов. Обикновено се намира на стари мултимедийни модели. Качеството на видеото ще бъде много по-ниско, добре, и ще трябва да свържете звука отделно. Що се отнася до адаптерите, всичко е много по-сложно. Ако имате HDMI, например, на лаптоп и VGA на телевизор, тогава ще ви е необходим специален адаптер, който може да преобразува цифров сигнал в аналогов.

Както можете да видите, няма нищо сложно - свързваме кабела към лаптопа и телевизора, след което избираме необходимия режим на последния. Когато свържете лаптопа към телевизора, вашият компютър трябва да избере най-добрите настройки автоматично. Но понякога това не се случва и ще трябва да направите всичко сами. Ето какво трябва да направите:

  • Щракнете с десния бутон върху работния плот и изберете "Разделителна способност на екрана".
  • Сега трябва да изберете режима, в който ще работят тези екрани. Кликнете върху падащото меню до реда „Множество дисплеи“ и изберете между „Дублирани екрани“ или „Само за настолен дисплей 2“.

Това е всичко. Сега изображението от вашия лаптоп трябва да присъства на екрана на телевизора, свързан към него.

Интересни Статии