Как да стартирате всеки браузър в режим „инкогнито“?

Режимът на поверителност не осигурява абсолютна поверителност, колкото и иронично да е той. Тя обаче ви позволява да не запазвате историята на браузъра, заявките си за търсене, бисквитките и други лични данни, които се генерират, докато сърфирате в Интернет. Можете да накарате браузъра си да се стартира незабавно в режим „инкогнито“, ако желаете.

Повечето хора не са склонни да използват режим инкогнито постоянно. Всеки път първо трябва да влезете в личния режим и след това да отидете само на желания уеб ресурс в Интернет. Да предположим обаче, че все още искате да поддържате режим инкогнито за постоянно в определен браузър. Какво да правим в този случай? И така, в тази статия ще ви разкажем как да накарате Incognito Mode да започне да работи веднага при първото стартиране в най-популярните браузъри на пазара.

Google хром

За да активирате режима „инкогнито“ на Google Chrome по подразбиране, трябва да използвате опцията на командния ред, която ще бъде поставена в пряк път на изпълнимия файл на браузъра.

За да започнете, създайте вече споменатия пряк път за Google Chrome. Всъщност можете да го поставите където искате - всъщност няма значение. След това щракнете с десния бутон върху прекия път и изберете „Properties“. Сега отидете на раздела „Пряк път“ и напишете -инкогнито в края на реда в „Обект“. След това щракнете върху OK, за да приложите промените към пряк път.

Отсега нататък Google Chrome ще започне незабавно в режим „инкогнито“, ако използвате създадения пряк път със специална команда в него. За да спрете постоянно да използвате режим „инкогнито“, можете да премахнете надписаната команда от създадения пряк път или просто да я изтриете.

Mozilla firefox

Но с този браузър нещата вече са малко по-лесни, тъй като не е нужно да създавате преки пътища. Всичко, от което се нуждаете, вече е точно в настройките на вашия браузър.

За да започнете, отидете на Настройки на браузъра. Кликнете върху раздела „Поверителност“ в лявата част на прозореца, за да пристъпите към настройката на всъщност самата поверителност. След това в прозореца трябва да намерите елемент, свързан с историята на браузъра. Под него ще намерите падащо меню, в което ще трябва да изберете елемента, така че браузърът да спре да записва историята на посещенията в уеб ресурси. След като изберете тази опция, ще трябва да рестартирате браузъра.

Оттук нататък Mozilla Firefox ще работи в режим „инкогнито“, но интерфейсът ще остане напълно непроменен. Както може би знаете, отваряйки обикновения раздел инкогнито, интерфейсът на Firefox се променя малко. Използвайки описания метод, можете да бъдете инкогнито, но в същото време да използвате нормалния изглед на браузъра.

За да върнете всичко на мястото си, просто отидете на горните настройки на браузъра и изберете опцията в падащото меню, която ще накара Firefox да запомни историята отново.

Apple сафари

Както в Mozilla Firefox, в родния браузър на Mac OS, Safari, има опция, която ви позволява винаги да я отваряте в режим инкогнито. За да активирате този режим, отворете Safari и отидете на Настройки.

Отидете в раздела „Общи“. Там можете да намерите падащо меню, което ще отговаря за това кой прозорец в Safari ще бъде отворен първо: нов прозорец, нов частен прозорец или по-рано затворен прозорец. Изберете необходимата опция и след това опитайте да отворите нов раздел в браузъра - ще видите, че той вече е частен. За да върнете всичко на мястото си, ако искате това, ще трябва да се върнете към настройките на Safari и да изберете опцията с прост прозорец.

Microsoft edge

Може да звучи наистина странно, но Microsoft Edge няма функция като режим инкогнито. Изглежда, че почти всички браузъри, поне популярни, имат тази удобна функция, но не и Microsoft Edge. Естествено, рано или късно той ще се появи там със следващата актуализация на Windows 10.

Интернет изследовател

Ако използвате Internet Explorer и искате да го принудите да отваря прозореца InPrivate всеки път по подразбиране, тогава ще трябва да се върнете към метода на пряк път, който вече показахме в примера с Google Chrome.

Създайте пряк път към изпълним файл на Internet Explorer и след това щракнете с десния бутон върху него и отидете на раздела "Обект". Както при Google Chrome, вие също трябва да въведете команда в края на стойността в полето на обекта, което ще принуди браузъра да стартира в режим „инкогнито“. Въведете -приват в самия край на реда. Запазете промените в прекия път и се опитайте да стартирате Internet Explorer.

И отново, ако искате да спрете постоянно да използвате режим „инкогнито“ (или раздела InPrivate в този случай), тогава просто премахнете командата от пряк път или я изтрийте и създайте нов пряк път.

В заключение искам да ви напомня, че използвайки режим „инкогнито“ (или поверителност), вашият браузър няма да може да запомня пароли, настройки за уеб ресурси и всякакъв друг вид данни, които възникват по време на скитания по мрежата. Така че това може да бъде както плюс, така и минус.

Интересни Статии