Как да стартирате играта с по-висока разделителна способност?

Каква е идеалната резолюция за компютърна игра? Попитайте по-голямата част от играчите за това и те веднага ще ви отговорят, че „максимално поддържан от монитора“. Доста очевидно решение. В крайна сметка няма смисъл да изобразявате графики с по-висока разделителна способност, ако вашето оборудване не я поддържа, нали? ... Нали?

Кратък поглед върху Суперсимплинг

Вероятно не. В момента разработчиците на компютърни игри са се превърнали в истински експерти в правенето на техните игри да работят със 60 кадъра в секунда дори при средно железни конфигурации (добре, поне някои от тях) и дори бюджетните видеокарти са невероятно продуктивни и ефективни. Освен всичко друго, в индустрията се появи нова техника, която прави игрите да изглеждат още по-добре. Нарича се „Суперсимплинг“.

И така, какво прави това свръхсмукване? Ако е просто, то прави графиката на игрите с резолюция повече, отколкото мониторът може да произведе, и след това я компресира до размера на стандартната разделителна способност на монитора. Различен софтуер със същите функции съществува отдавна, но днешните видеокарти са станали достатъчно мощни, за да дадат пълна поддръжка на тази технология.

Предимството на Supersampling е, че можете да видите графиките с по-високо качество, като същевременно избягвате някои основни задръствания, например, стъпкови ъгли на полигони или осветителни артефакти. Най-просто казано, вие използвате силата на вашата видеокарта, за да показвате изображение с по-висока разделителна способност, давайки картината, макар и леки, но приятни подобрения, например, намаляване на „стълбите“ и подобряване на светлинните ефекти. Същият ефект може да се постигне с помощта на по-сложни техники за изглаждане, но настоящите видеокарти са достатъчно мощни, за да се възползват пълноценно от свръхсемплинг. Недостатъкът на тази технология, както може би се досещате, е, че честотата на кадрите по време на свръхсемплиране може да спадне много, но е разбираемо, тъй като вашата видеокарта трябва да работи няколко пъти повече.

Най-отгоре можете да видите героя на Лусио от Overwatch в стандартния визуализация и в рендера, който бе увеличен с 200% с помощта на технологията за свръхсемплиране. И двете изображения се показват в 1080p, т.е. при максимална резолюция на повечето стандартни монитори. Но изображението вляво се изобразява на игровия двигател в 1080p, докато изображението вдясно се изобразява в 4K (3840 × 2160). Обърнете внимание колко по-добре картината започна да изглежда, когато технологията на договаряне беше приложена към нея. Въпреки това, подобно подобрение, както вече споменахме, ще ви струва намалена честота на кадрите. Например, ако преди това сте наблюдавали стабилни 60 FPS в играта, тогава с използването на Supersampling те могат съвсем очаквано да паднат до 40 или 30 FPS.

Резултатите от технологията за суперсимплиране могат да зависят от различни конфигурации на системата, както и от самите игри. Повечето ентусиасти на компютърните технологии вече са постигнали единодушие помежду си, че Supersampling е най-разумно да се прилага към стари PC игри или неизискващи конзолни портове, които обикновено не изискват пълна производителност от вашия компютър. Такива игри могат лесно да работят при 60 FPS, дори при по-голяма разделителна способност на изобразяването на изображението. Освен това, свръхсмплинг ще бъде интересен и за артистите, които трябва да направят екранна снимка или да запишат висококачествено видео.

Ето един чудесен пример за свръхсмплинг. В този случай използвахме технологията на AMD, която се нарича „Виртуална ултра-висока резолюция“.

Има два начина да постигнете тази картина: чрез софтуера на вашата видеокарта или чрез самата игра. Имайте предвид, че само някои видеоигри имат поддръжка за свръхсемплиране. Препоръчваме да опитате и двете.

Вариант №1: Активиране на свръхсемплиране чрез видеокарта

Този метод ще принуди Windows да изобрази изображението с по-висока разделителна способност.

Графични карти Nvidia

Сега ще разгледаме активирането на тази технология за собствениците на графични ускорители на Nvidia. Отворете контролния панел на Nvidia и след това отидете на раздела „Регулиране на размера и позицията на работния плот“. Уверете се, че сте поставили отметка в квадратчето до „Замяна на режима на увеличение, зададен за игри и програми“.

Сега отидете на раздела „Промяна на резолюцията“ в падащия раздел „Дисплей“. След това щракнете върху „Промяна на разрешението“ под списъка на наличните разрешения. Сега кликнете върху бутона „Промяна“ и след това върху бутона „Създаване на персонализирано разрешение“.

На следващо място, вие имате задачата да създадете разделителна способност, която ще бъде по-голяма от естествената разделителна способност на вашия монитор, но в същото време трябва да съответства на нейното съотношение на екрана. Повечето широкоекранни монитори имат съотношение 16: 9, про версиите на такива монитори имат съотношение 16:10, по-старите LCD монитори обикновено имат съотношение на страните 4: 3. Например, ако мониторът ви има разделителна способност на екрана 1920 × 1080, което съответства на съотношение на страните 16: 9, тогава можете да зададете разделителната способност на 2560 × 1440 или дори да я развиете на пълни 4K при 3840 × 2160 (и двете са разделителни способности с пропорция 16: 9).

Щракнете върху „Проверете“, за да видите резултата по ваш избор. Някои разрешения ще бъдат приети от вашия монитор, други не. В противен случай може да се покаже празен екран или съобщение за грешка. В този случай най-вероятно ще трябва да използвате функцията Supersampling в самите игри, но повече за това по-късно в статията.

Ако сте успели да зададете резолюцията успешно, тогава в менюто за избор на разделителна способност на Windows ще се появи нова резолюция (щракнете с десния бутон върху работния плот и изберете „Разделителна способност на екрана“). Можете просто да зададете необходимото разрешение преди да започнете играта и след това да я коригирате, ако е необходимо.

За Nvidia обаче има друг начин да използвате Supersampling и може да намерите този метод много по-лесен за изпълнение. И така, върнете се към контролния панел на Nvidia и след това отидете на раздела „3D настройки → Управление на 3D настройки“.

В 3D настройките трябва да намерите два параметъра: DSR - гладкост и DSR - градус. DSR е свръхсмплинг технологията на Nvidia, която означава Dynamic Super Resolution или Dynamic Super Resolution.

„DSR - гладкост“ е отговорен за яснотата на картината. По подразбиране гладкостта е зададена на 22%. Задайте по-нисък процент, ако искате да увеличите яснотата на картината, или по-висок, ако искате да я направите по-гладка. Имайте предвид обаче, че високата гладкост е скъпа за вашия компютър. "DSR - степен" буквално ще бъде отговорен за наличните разрешения в играта. Поставете отметки в квадратчетата до всички фактори, за да отключите всички възможни разрешения за изобразяване.

Запазете промените в контролния панел на Nvidia и влезте във всяка игра, за да проверите наличните разрешения. Сега във възможностите на всяка игра трябва да имате избор на по-голям брой разрешения за свръхсемплиране.

AMD графични карти

На графичните карти на AMD се появява свръхсмплинг технологията под името "Виртуална супер висока резолюция." VSR се поддържа на Radeon HD 7790 и по-нови графични карти. Възможните разделителни способности зависят от мощността на видеокартата, например, Radeon R9 серията видеокарти може дори да произведе 4K.

Аналогът от AMD също е много по-удобен за потребителите в сравнение с версията на Nvidia. Отидете на Настройките на програмата за видеокарта Radeon, щракнете върху „Display“ и след това превключете опцията „Virtual Extra High Resolution“ в положение „Enabled“. Веднага щом направите това, игрите могат да се показват с по-висока разделителна способност, без да се засяга разделителната способност в Windows.

Можете също да зададете различни резолюции на AMD карти, които не поддържат тази технология, но това е много по-сложен и отнемащ време процес, който изисква редактиране на системния регистър на Windows.

Вариант №2: Активиране на свръхсемплиране в играта

Някои скорошни игри ви позволяват да се представяте с по-висока разделителна способност. Местоположението на тази настройка може да варира в зависимост от играта, но в повечето случаи тя се намира в графичните настройки. Например, опцията за свръхсемплиране може да бъде намерена в игри като Shadow of Mordor, Overwatch, Batman: Arkham Knight и т.н.

Да, не всички съвременни игри имат поддръжка за свръхсмплинг, но тази тенденция продължава да нараства всеки ден и няма да е изненадващо, ако в близко бъдеще всички игри ще имат поддръжка за тази ненадмината технология.

Интересни Статии