Как да се отървете от лагите в игри на Windows 10?

Може би някъде в паралелна вселена, геймърите не страдат от изоставане в игрите. Въпреки това, в нашата Вселена - това е спешен проблем, който преследва огромен брой компютърни плейъри. Но какво има: при изоставането и плейърите с ниска честота на кадрите на конзолите може да пострадат. Въпреки това, днес ще се съсредоточим върху този въпрос за потребителите на операционната система Windows 10.

Въпреки желанията на геймърите, „топ десет“ бавно се превръща в предпочитана ОС за игри, тъй като все по-често е част от системните изисквания за определена игра. Ако обаче направите малко проучване на форумите на Windows 10, ще откриете, че много недоволни потребители се оплакват от ужасно игрово представяне.

Ако също сте забелязали, че при преминаването към Windows 10 сте започнали да имате проблеми в игри под формата на различни спирачки, изоставания, нисък FPS и случайни шутове, тогава в тази статия ще намерите списък с решения, които може да ви помогнат да отстраните тези проблеми.

Решения за премахване на фризове и нисък FPS на Windows 10

Съответствие със системните изисквания

Може би следният съвет ще ви се стори невероятно банален, въпреки това просто трябва да го изразите: не забравяйте да проверите системните изисквания, за да започне играта. В съвременната игрална индустрия системните изисквания са изключително трудни за разчитане, тъй като в повечето случаи те не са верни. Системните изисквания на дадена игра обаче ви дават поне някаква минимална представа дали тя ще работи на вашия компютър или не.

Също така трябва да ви кажем нещо за минималните системни изисквания: ако компютърът ви ги устройва, това не означава, че играта ще работи перфектно. Всъщност в повечето случаи минимално необходимия хардуер трябва да осигури стартирането на играта и лошата й работа. За да постигнете повече или по-малко приемливи показатели - и да не наблюдавате безкрайни лагове и фризове на вашия монитор - вашият компютър трябва да съответства на препоръчителните системни изисквания. Освен това, дори и вашият компютър да отговаря на препоръчителните изисквания, това не гарантира безпроблемна работа на играта.

Охлаждаща проверка

Прегряването може да доведе до огромен списък с проблеми с вашия компютър, включително изоставания, фризове и лоша игрална ефективност. Може би сте се сблъскали с тези проблеми не поради операционната система Windows 10, а защото някои хардуерни компоненти на вашия компютър започнаха да преживяват значително прегряване.

Например компютърните компоненти като видеокарта и централен процесор най-често се прегряват. Постоянното им прегряване може да доведе до нестабилна работа, което може да се наблюдава под формата на бавна работа на компютъра, замръзване или дори внезапно рестартиране. За да проверите температурата на компонентите на вашия компютър, можете да използвате услугите на различен софтуер, например AIDA64 и други.

След като разбрахте, че компютърът ви наистина претърпява значително прегряване, трябва незабавно да поправите тази ситуация. Можете да намалите температурата на желязото, като използвате няколко решения: подмяна на термопаста, почистване на хардуер от прах, инсталиране на по-мощно охлаждане и дори намаляване на работните честоти на желязото, например видеокарта и процесор.

Проверка на твърд диск

Твърдият диск може да е друга причина, поради която започнахте да наблюдавате изоставания и замръзвания в игрите. На твърдия ви диск могат да се появят повредени сектори, което може да забави Windows 10 и в резултат на това да доведе до забавяне в игрите. Също така, не забравяйте, че с течение на времето твърдите дискове могат да загубят първоначалната си производителност, т.е. те могат просто да се износват

За щастие можете да проверите HDD с помощта на системна програма, наречена Check Disk, която ще сканира и също така да се опитате да поправите лоши сектори, но само ако е възможно. Щракнете с десния бутон върху Старт и изберете "Команден ред (Администратор)". След това въведете командата chkdsk с: / f / r и натиснете Enter. Изчакайте процеса да приключи и проверете дали това отстранява проблема с фризовете и изоставанията в игрите. Препоръчваме ви също да използвате програмата Victoria HDD, ако Check Disk се е провалил, и да извършите процеса на дефрагментация, за да оптимизирате неговата производителност.

Актуализация на драйвера за видеокарта

Огромен брой потребители дори не се замислят да актуализират версията на драйвера за графичния си ускорител от време на време. Но инсталирайки нова версия на драйвера, можете да премахнете много проблеми с производителността в игрите, както и да я подобрите като цяло. Освен това си струва да се каже, че в много случаи драйверите за видеокарта могат да бъдат оптимизирани от производителите на графични процесори, за да се осигури максимална производителност в някои нови продукти.

Можете да намерите най-новите драйвери за вашата видеокарта на уебсайта на производителя на вашия графичен чип. Общо към момента има трима производители: Nvidia, AMD и Intel. Трябва да отидете на официалните ресурси на тези компании, да отидете в секцията за изтегляне на драйвери и да изтеглите драйвера, подходящ за вашата видеокарта. Използвайте връзките по-долу:

  • NVIDIA
  • AMD
  • Intel

Изтеглете необходимия инсталационен пакет и го стартирайте, след което просто следвайте инструкциите на екрана, за да актуализирате драйвера за вашата видеокарта. Възможно е с тази стъпка да премахнете изоставането, фризовете и ниския FPS в Windows 10, които в момента ви притесняват.

Сканиране на вируси

Вирусите са друга възможна причина за изоставане в игрите на вашия компютър. Повярвайте ми, вашата система може да бъде заразена с всякакви вируси, за които дори не подозирате. Препоръчва се да провеждате редовно сканиране на вашата операционна система, за да избегнете инфекции.

Можете да сканирате вашата система, като използвате всеки наличен за вас антивирус. Ако нямате инсталиран антивирусен софтуер, тогава знайте, че Windows 10 има собствен антивирус - Windows Defender. Нека да видим как да извършим системно сканиране с помощта на системен антивирус:

  • натиснете Windows + S ;
  • въведете „Център за сигурност на Windows Defender“;
  • Отидете на Защита от вируси и опасности.
  • кликнете върху опцията "Разширено сканиране";
  • Изберете „Пълно сканиране“ и започнете сканиране на системата.

Заслужава да се отбележи, че въпреки това вирусите рядко причиняват изоставане в игрите или като цяло влошават работата на системата. Независимо от това, ако няма други проблеми, които сте открили, сканирайте системата.

Промяна на графичните настройки

Това може да звучи като друг съвет от Captain Evidence, но все пак: не забравяйте да зададете твърде високи графични настройки за играта. Ако изпитвате изключително силни изоставания в играта, тогава защо да не опитате да намалите графиката за нея? Разбира се, неприятно е да признаем факта, че компютърът ви не може да се справи с нещо, но все пак се опитвате да понижите графичните настройки. Освен това, не забравяйте, че някои игри сами по себе си могат постоянно да се забавят поради ужасна оптимизация от разработчиците, която в този случай е просто непоправима.

Деактивиране на програмите на заден план

Нека да поговорим сега за това, което наистина може да накара игрите ви да изостават в Windows 10: куп програми, които едновременно се отварят на заден план. Ако имате отворени десетки раздели във вашия браузър, работят куп програми на трети страни, които изпълняват всякакви полезни функции и се изтегля дистрибуцията в торент клиента, не е изненадващо, че вашите игри изведнъж започнаха да изостават.

Винаги се препоръчва да затворите целия софтуер, който работи във фонов режим, преди да започнете игра, за да осигурите максимална производителност по време на игра. Обадете се на диспечера на задачите и вижте кои програми изразходват най-много ресурси. След като ги намерите, затворете ги и опитайте да играете нещо отново. Такива действия се препоръчват също, когато имате доста износен твърд диск или малко количество RAM памет, инсталирана във вашата система.

Инсталирайте актуализации за Windows 10

Microsoft постоянно пуска куп актуализации за Windows 10, които подобряват работата на тази операционна система. Е, има и такива, които могат да го влошат, но това се случва изключително рядко. Като цяло, ако не сте инсталирали актуализации за Windows дълго време, непрекъснато ги отлагайте в Центъра за актуализации, след това опитайте да ги инсталирате и да видите дали производителността се подобрява.

Инсталиране на нова версия на играта

По правило разработчиците пускат няколко актуализации за своите проекти, за да подобрят или поправят един или друг от неговите аспекти. Ако наблюдавате постоянни фризове и лагове, когато играете нещо, тогава защо да не потърсите нова и подобрена версия? Може би през цялото това време се опитвате да играете на старата версия на играта, а не на кръпка, в която има много проблеми, включително проблеми с производителността. Потърсете нова версия за вашата игра, ако е налична, инсталирайте я и я тествайте на компютъра си. По правило разработчиците на пачове, допълнения и актуализации се опитват да подобрят ефективността на играта си, ако са получили оплакване от потребителите.

Интересни Статии