Как да се отървете от грешката DF-BPA-09 при закупуване на приложения в Google Play?

Когато купуват приложения в Google Play, някои потребители на Android може да срещнат грешка в DF-BPA-09. Напоследък броят на оплакванията за тази грешка рязко се увеличи, но не беше възможно да се установи точната причина за появата й и Google каза, че грешката ще бъде отстранена при следващата актуализация на приложението, които са изключително редки. Но какво да кажем за обикновените потребители, които имат подобна грешка и не могат да правят покупки в Google Play? Проста рестартиране на устройството или рестартиране на магазина не отстранява проблема и за да се отървете от него, ще трябва да направите някои манипулации с настройките на вашето устройство, които ще обсъдим по-долу.

Как да коригираме DF-BPA-09 грешка?

На първо място, препоръчваме ви да отидете по най-простия начин и да изчистите данните на услугата, отговорна за транзакции в Google Play.

  • Отворете Настройките на устройството си и отворете категорията Приложения.
  • Показвайте всички приложения и намерете системната програма на Google Services Framework в този списък.
  • Отворете страницата със свойствата и щракнете върху бутона Изтриване на данни. Това ще изтрие всички данни, натрупани от помощната програма по време на употреба. Може би сред тях има грешки, които блокират изпълнението на транзакции.
  • Отидете в магазина на Google Play и опитайте да инсталирате приложението отново.
  • Ако описаният метод не работи, стартирайте магазина на Google Play на вашия компютър и започнете инсталирането на приложението в уеб интерфейса. Това трябва да започне инсталацията на устройството автоматично, без да показва грешки.

Ако това не помогне, препоръчваме ви да опитате да приложите описаните по-долу методи, докато грешката не бъде отстранена.

1. Изчистете кеша

Тъй като кешът се натрупва в паметта на устройството при използване на магазина на Google Play, в крайна сметка може да причини различни видове грешки. За да изчистите кеша на Google Play, отидете на настройките на устройството, отворете категорията на приложенията и след като намерите приложението Google Play Store, изчистете кеша на страницата със свойствата.

2. Изтриване на данни

Ако първият метод не помогна, препоръчваме ви да отидете на страницата със същите свойства на приложението Google Play Store и този път да изтриете данните. Това ще върне приложението в първоначалното му състояние, изтривайки всички натрупани в него данни, забавяйки работата както на самия магазин, така и на устройството като цяло.

3. Премахване на актуализациите в магазина

Периодично Google Play продължава да се актуализира и, вероятно, причината за проблемите е била неправилна версия или неправилна инсталация. Опитайте да върнете Google Play до състоянието, вградено във фърмуера на вашия смартфон или таблет. За да направите това, върнете се на страницата със свойствата на приложението и кликнете върху бутона Изтриване на актуализациите. След това не забравяйте да рестартирате устройството и изчакайте, докато то е напълно включено. Тази процедура може да забави стартирането на устройството за първи път след отказ на версия.

4. Кеш на услугите на Google

Всяко устройство с Android има отделен софтуерен модул, който отговаря за работата с услугите на Google и за работата на магазина Google Play. Този модул също е склонен към натрупване на системни грешки и кеш. За да я изчистите, отворете Настройки, отворете категорията Приложения и след като намерите Google Play Services, изчистете кеша, като щракнете върху съответния бутон на страницата със свойствата на приложението.

5. Активиране на стартовия мениджър

Ако мениджърът на изтегляния е деактивиран по една или друга причина, някои функции и функции на Google Play също могат да бъдат деактивирани. Опитайте се да намерите в списъка на всички приложения, съдържащи се на устройството, Download Manager. Отворете страницата със свойствата и щракнете върху бутона Активиране. След това разтоварете Google Play от фона и го стартирайте отново, за да опитате да инсталирате приложенията.

6. Премахване на акаунт от настройките

Препоръчваме ви да опитате да изтриете профила си в Google и да влезете отново. Това може да нулира някои настройки и памет на отделни приложения, които го използват. Google Play включително. За да направите това, в Settings, отворете Accounts и, като изберете вашия акаунт в Google, отворете контекстното меню и изберете опцията за изтриване. След това рестартирайте устройството и въведете отново вашия акаунт. Това може да реши проблема с пазаруването.

7. Фабрично нулиране

Ако никой от горните методи не се е оказал ефективен, остава последният, но най-радикалният и сложен метод. След като възстановите настройките до фабричното състояние, ще трябва да конфигурирате отново устройството, да влезете в акаунти и да персонализирате много параметри. Всички приложения и потребителски данни също ще бъдат изтрити, така че горещо препоръчваме да направите пълно резервно копие.

За да направите цялостно нулиране на настройките на вашето устройство, отидете на Настройки, намерете секцията „Резервно копие и нулиране“, изберете Рестартиране на настройките. След рестартиране устройството ще се върне в първоначалното си състояние. Тази процедура е гарантирана, за да ви спести от грешки при извършване на покупки.

Интересни Статии