Как да се отървем от троянта msrtn32.exe на Windows 7/8/10?

Криптовалутата през последните години нарасна до ненадминат мащаб. Огромен брой хора по света започнаха да се занимават с такава прясно изпечена професия като добив на криптовалута. Поради нарастващата популярност на този урок, не е изненадващо, че в мрежата започват да се появяват всевъзможни троянци и друг злонамерен софтуер, насочен към различни измами с криптовалута.

В тази статия ще се занимаваме с вас един от тези троянски коне - msrtn32.exe.

Какво е msrtn32.exe?

msrtn32.exe е изпълним файл, съдържащ троян, предназначен да победи както 64-битови, така и 32-битови машини. Този троян има някои прилики с други подобни представители, но той няма интерфейс и се разпространява заедно с безплатен софтуер или прикачени файлове в имейлите.

Каква е основната задача на този троян? Задачата на msrtn32.exe е да открадне вашата криптовалута. Този троян има изключително негативен ефект както върху системата, в която се намира, така и върху компютъра като цяло. Прекъсва извличането на криптовалути чрез заразяване на определени файлове и след това ги използва за кражба на Monero, Bitcoin и други видове електронни валути. msrtn32.exe се опитва да скрие присъствието си в системата колкото е възможно по-дълго, но въпреки това тя може да бъде издадена чрез забавена работа на компютъра.

Ето няколко симптома, които ще ви помогнат да определите msrtn32.exe:

  • общо забавяне на компютъра;
  • проблеми при сърфиране в Интернет;
  • някой софтуер в системата вече не може да се стартира;
  • централният процесор постоянно се зарежда и прегрява без видима причина.

Как стана msrtn32.exe на моя компютър?

Интересен факт е, че трояните могат да заразят вашата система по всяко време и вие няма да знаете или дори да подозирате за това. Целият процес е изключително секретен. Веднага след като троянският компютър стигне до вашия компютър, той ще се опита да промени някои системни настройки и да събере вашата лична информация с помощта на инсталирания браузър. Освен всичко друго, Trojan може да инсталира и допълнителен зловреден софтуер на вашия компютър. Както вече споменахте, можете да вземете msrtn32.exe чрез някое приложение или имейл с прикачените файлове.

Как да се отървете от msrtn32.exe?

Има няколко решения, които могат да ви помогнат да изкорени msrtn32.exe от вашата система и компютър. Понякога едно решение може да работи, но друго не може. Като цяло ще трябва да копаете малко с тях и да разберете кой от тях ще работи във вашия случай.

Имайки предвид, че msrtn32.exe е инсталиран някъде по средата на друг софтуер, е изключително трудно да се определи. Има обаче един прост трик: троянците по правило не се обозначават с официални подписи. Какво имаме предвид? Но ето: опитайте се да отидете в списъка с инсталираните ви програми и внимателно да проучите кой е техният производител.

Ако видите приложение, което просто няма подпис, това е заподозреният за публикацията msrtn32.exe. Особено ако до днес не сте знаели за съществуването му. Премахнете подозрителното приложение от вашия компютър и след това проверете дали процесът msrtn32.exe се появява в диспечера на задачите.

Това обаче не свършва: отворете браузъра си и изчистете напълно неговата история. Когато говорим за цялостно почистване, ние говорим за наистина пълно почистване. Ще трябва да изтриете всички по-рано посетени уеб ресурси, кеш, бисквитки и друго съдържание. Да, не ми харесва, но определено ще защити компютъра ви.

Веднага след като приключите с почистването на списъка с програми и браузъра си, рестартирайте компютъра. След като влезете отново, отворете диспечера на задачите - и прегледайте списъка с изпълняващи се процеси. Троянецът msrtn32.exe може да отнеме известно време, за да започне работата си, така че изчакайте малко. Ако всичко е чисто, успяхте да се отървете от нежелания гост на компютъра.

Ако msrtn32.exe продължава да работи на вашата система, препоръчваме ви също да използвате такава официална програма на Microsoft като скенер за сигурност на Microsoft. Използвайте връзката по-долу, за да изтеглите инструмента на вашия компютър:

//www.microsoft.com/ru-ru/wdsi/products/scanner

След като изтеглите изпълнимия файл msert.exe, стартирайте го. Ще видите малък прозорец, в който също трябва да се съгласите с лицензионното споразумение. Тогава ще ви бъдат предложени три възможности - изберете пълното сканиране. Щом натиснете бутона „Напред“, ще започне проверката на вашата система.

Това може да отнеме известно време, което зависи от вашата конфигурация, но все пак изчакайте да приключи операцията. След приключване ще ви бъде предоставен подробен отчет: кои вируси, шпионски софтуер и други нежелани програми бяха открити. Въз основа на получения отчет почистете системата си. След като го направите, отворете отново Task Manager и проверете дали msrtn32.exe е изчезнал и е спрял да работи.

Надяваме се, че този материал ви е помогнал да се отървете от трояна, наречен msrtn32.exe.

Интересни Статии