Как да рестартирате драйвера за видеокарта в Windows?

Операционната система Windows има специална, почти секретна комбинация, която е в състояние да рестартира драйвера за графичния ускорител, инсталиран в системния блок или лаптоп на потребителя. Ако сте изправени пред ситуация, в която компютърът ви е замръзнал мъртъв без признаци на живот, опитайте следната комбинация.

Тази комбинация от ключове ще работи на всички версии на операционната система от Microsoft, така че може би дори не мислите за съвместимост.

Комбинация за рестартиране на драйвера на графичната карта

За да рестартирате драйвера на вашия графичен ускорител, натиснете клавишната комбинация Win + Ctrl + Shift + B на клавиатурата. Щом натиснете тази комбинация, екранът ви ще се изпразни за няколко секунди, след което ще чуете звуков сигнал и изображението ще се върне на екрана. Заслужава да се отбележи, че всички отворени приложения - поне повечето от тях - ще функционират както преди рестартирането на драйвера за видеокартата.

Въпреки това, силно препоръчваме да излезете от всички важни за вас помощни програми - особено 3D приложения, като например игри или видео редактори - защото може да има някакъв проблем с драйвера след рестартиране. В повечето случаи обаче няма да се случи нищо със софтуер с отворен код. Ето такава полезна комбинация от ключове, която ще ви помогне да излезете от трудна ситуация.

Независимо от това възниква очевидният въпрос: какво да направя, ако рестартирането на драйвера за видеокартата не ми помогне да се отърва от замразяването на компютъра? Е, тук трябва да използвате доста стандартни методи, които работят почти във всеки случай. Така че, за да върнете компютъра си към живот, можете да използвате следния набор от команди:

  • ALT + TAB - преминаване към друга задача;
  • CTRL + ALT + DELETE - извършвайки прекъсване на функция, ще получите достъп до извършване на различни действия, например повикване на диспечера на задачите, промяна на потребител и т.н.
  • CTRL + SHIFT + ESC - отворете диспечера на задачите, който може да помогне, когато системата замръзне;
  • WIN + TAB - превключване между прозорци;
  • WIN - за да отворите менюто "Старт"; може също да помогне, когато компютърът замръзне.

Обикновено тези команди могат да изведат компютъра от замразено състояние. Има обаче и случаи, когато операционната система замръзва буквално напълно, в резултат на което дори не е възможно да натиснете бутона за аварийно рестартиране. Ако имате такъв работещ калъф, ще трябва да насилствено изключите компютъра от захранването.

Интересни Статии