Как да разрешите грешката "Син екран на смъртта 0x0000007B: INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE"?

Забелязахме, че в Windows доста често се появява син екран на смърт, в който е посочена грешката на стоп: 0x0000007B: INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE. Тя се позовава на липсата на първоначално инсталираното оборудване. Грешката доста често се появява поради промяна в компонентите на компютъра: добавяне или премахване на компютърни елементи. Синият екран най-често се появява в Windows XP, но по-модерните версии на ОС не са имунизирани срещу грешки. Това показва наличието на софтуерния компонент на проблема. Причината за грешката може да е повреда в системата. По-долу сме събрали всички начини за решаване на грешката 0x0000007B: INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE .

Метод 1: Стартиране на системата с най-новите успешни функции

Всички версии на Windows след приключване на зареждането добавят ключови настройки към системния регистър, с които операционната система може да стартира. При всяко рестартиране тези данни се добавят отново в регистъра, така че настройките винаги са актуални.

Препоръчваме да стартирате системата с успешна конфигурация:

 1. рестартирайте компютъра;
 2. по време на неговото стартиране (когато се появи логото на Windows), натиснете "F8" ;
 3. в появилия се списък на методи за зареждане на ОС изберете опцията „Изтеглете последната успешна конфигурация“ .

Важно! Ако на компютъра са инсталирани няколко операционни системи, първо изберете подходящата система и натиснете „ F8 ″.

Метод 2: Преинсталирайте Windows

Един от ефективните и прости начини е да инсталирате нова система с актуализирани настройки. За да приложите метода, ще ви трябва USB флаш устройство или диск с дистрибуция на Windows .

Алгоритъм за инсталиране:

 1. свързваме устройството от ОС към компютъра;
 2. рестартирайте Windows и отидете в менюто за стартиране ( F9, F12 или други ). Бутонът за преминаване към менюто се показва по време на показването на логото;
 3. изберете устройството с Windows за зареждане;
 4. задайте основните настройки, където избираме „Не форматирайте дискове“. Това ще помогне за запазването на личните данни;
 5. стартирайте инсталацията и изчакайте нейното приключване.

След включване остава само да инсталирате драйвера и необходимите програми.

Метод 3: деактивирайте добавените устройства

Много често грешка 0x0000007B: INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE се появява поради хардуерен конфликт. Има смисъл да помним момента, в който грешката е била показана за първи път. Може би това се е случило след включване на контролера, твърдия диск, RAM лентата и т.н.

Препоръчваме ви да опитате да изключите всички допълнителни устройства от компютъра и да опитате да го стартирате. Ако системата се стартира след разглобяване на устройствата, има голяма вероятност от конфликт на IRQ или I / O порт. Можете да използвате драйвера за сериен порт (или помощната програма setserial ), за да инсталирате правилно IO и IRQ. Важно е да се провери дали стойностите на портовете, посочени в драйвера, съвпадат с действителните идентификатори.

Метод 4: отстраняване на проблеми с файловата система

Някои сектори на твърдия диск могат да бъдат повредени, което затруднява или невъзможно достъпът до тяхното съдържание. Поправянето на лоши сектори не винаги е възможно. Възстановяването всъщност може да се извърши, ако проблемът със секторите е свързан с неуспехи в тяхното намагнищане.

Windows има специална програма за отстраняване на проблеми с твърд диск. Помощната програма chkdsk е отговорна за отстраняване на неизправности на различни дискови функции, включително неработещи сектори. Анализира състоянието на диска и ако бъдат открити проблеми, се опитва да ги поправи. Ако всичко върви добре, секторът се изрязва от общо ползване и данните от него се преместват в друг, работещ дял на диска.

Инструкции стъпка по стъпка:

 1. отидете на конзолата.
  • Ако имате достъп до работния плот, натиснете Win + R, въведете cmd и натиснете Enter.
  • Ако системата не се стартира, поставете устройството с дистрибуцията на Windows и го стартирайте през менюто за зареждане. Вместо да стартирате инсталацията, щракнете върху бутона „Възстановяване на системата“, след това върху „Отстраняване на неизправности“, „Разширени настройки“ и „Команден ред“;
 2. Въвеждаме командата “chkdsk / f / r”, където ключът “/ f” е отговорен за проверката за грешки и поправянето им, а ключът “/ r” е за търсене и поправяне на лоши сектори;
 3. Чакаме приключването на процедурата и гледаме доклада. Ако беше възможно да се намерят и премахнат лоши сектори, синият екран вече не трябва да алармира.

Метод 5: сканирайте системата с антивирус

Вирусите могат да повредят не само потребителя, но и системните, зареждащи данни. Това води до всякакви грешки, следователно борбата с вирусите е задължителна за възстановяване на Windows след грешка 0x0000007B . Най-добре е да сканирате системата, като я въведете през безопасен режим.

Какво правим:

 1. включете компютъра и по време на зареждане натиснете "F8";
 2. изберете опцията за активиране в безопасен режим с мрежови драйвери;
 3. отворете всеки браузър и изтеглете един от най-популярните антивируси: NOD32, Kaspersky, Norton и т.н.
 4. инсталирайте антивирусен софтуер и пуснете сканиране на цялата система;
 5. изтрийте или карантирайте всички заразени файлове и рестартирайте компютъра в нормален режим.

ЗАБЕЛЕЖКА! Инструкцията не е приложима за Windows 10, в нея влизането в безопасен режим е различно, в противен случай всичко е същото. Друг момент - по-добре е да изберете антивирус, който може да провери за вируси в MBR (зареждащ запис).

Това са най-ефективните начини за разрешаване на грешката Stop: 0x0000007B: INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE, която помага на повечето потребители. Има и други методи, които са по-малко ефективни: актуализиране на BIOS, промяна на режима SATA на IDE, създаване на нов запис за зареждане. Обикновено те не са необходими, затова не ги разглеждаме подробно.

Интересни Статии