Как да разрешите грешка 0x800f0954?

Грешка с код 0x800f0954 се появява в мрежата все по-често. Появява се, когато се опитате да добавите различни допълнителни компоненти към Windows 10. Най-често това се случва при добавяне на различни версии на .NET Framework. Един от вградените инструменти за команден ред, DISM, също може да приключи неуспешно. Вместо да сканира системата или да изпълнява други системни задачи, може да се появи прозорец за срив. Методите за корекция, както и причините за грешка 0x800f0954 в Windows 7-10 са описани по-долу.

Какво причинява грешка 0x800f0954?

За да разберат източника на проблема, експерти проучиха около 30 потребителски доклада. След това подобно състояние на Windows беше възпроизведено на тестовите машини. Резултат - появи се същата грешка.

Възможно е да се установят следните виновни виновници:

 • Компютърът не може да се свърже със сървърите на Windows, отговорни за изпращане на актуализации. Много е вероятно самата система да не е могла да се свърже със сървърите на WU. Проблемът е типичен за компютърните мрежи, които се свързват към домейни и са конфигурирани за автоматично изтегляне на актуализации от WSUS сървъра. За да коригирате грешката, просто изтеглете актуализацията, заобикаляйки WSUS.
 • Проблемът е причинен от регистрационните файлове на DISM CBS. Помощната програма DISM може да генерира CBS регистрационни файлове с доклади за грешки, които всъщност не са налични. Премахването на сервизните дневници помага за премахване на системни проблеми. Най-вероятно, когато рестартирате сканирането на Windows чрез DISM, помощната програма ще покаже правилния резултат.
 • Неуспешна актуализация на .NET Framework чрез вградения компонент на ОС. За да изтеглите и инсталирате по-нова версия на .NET Framework без грешка, по-добре е да използвате Powershell;
 • Настройките на груповата политика блокират изпълнението на действие. В груповата политика има една настройка, която, когато е неактивна, може да причини грешка 0x800f0954. Решението на проблема е включването на една опция в редактора.

Методите за корекция бяха избрани според изброените проблеми. Всяка неизправност поотделно може да бъде отстранена чрез подмяна само на една настройка или чрез извършване на няколко ръчни стъпки. Въпреки това, за да разберете каква е истинската първопричина за проблема, понякога е необходимо да извършите няколко манипулации. Всички методи са подредени в реда, в който е препоръчително да се използват по отношение на ефективността и лекотата на използване.

Метод 1: WSUS байпас

Очевидно е, че за получаване на допълнителни компоненти на Windows е необходим достъп до сървърите на Microsoft. Ако системата не може да установи необходимата връзка, точно тогава се появява грешка 0x800f0954. Около 35% от всички съобщения за сривове от сървърни машини са причинени от проблеми при свързването към сървъра. Всичко, защото те са конфигурирани да изтеглят актуализации от WSUS сървъри.

Ако четецът има подобен проблем, най-вероятно след като компютърът е бил в домейна мрежа, следователно старите настройки на груповата политика са запазени в него. В този сценарий трябва да инсталирате временна патерица, за да заобиколите WSUS сървъра. За да направите това, променете настройките на системния регистър.

Важно! Преди да работите с системния регистър, е по-добре да направите точка за възстановяване на Windows. Променяйки грешен параметър или задавайки грешна стойност, можете да нарушите правилната работа на системата.

Какво трябва да направите:

 1. Натиснете клавишната комбинация Win + R на клавиатурата.
 2. В диалоговия прозорец Изпълнение поставете думата regedit и натиснете Ctrl + Shift + Enter (ви позволява да стартирате редактора на системния регистър с права на администратор). Ако известието се появи от приложението за контрол на потребителските акаунти, потвърдете действието с бутона Да.

 3. Във вертикалния панел последователно отворете HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Policies \ Microsoft \ Windows \ WindowsUpdate \ AU или поставете връзката в навигационния панел. Може би „WindowsUpdate“ не може да бъде намерен, в този случай щракнете с десния бутон върху работния прозорец и създайте този ключ. Направете същото с клавиша „AU“.

 4. В последната папка в панела отдясно щракнете върху RMB и изберете "Създаване" - "Параметър на низа". Стойността трябва да бъде преименувана на "UserWUServer".
 5. Щракнете двукратно, за да отворите новосъздадения параметър и го зададете на 0.
 6. Излезте от редактора на системния регистър и рестартирайте компютъра.

Метод 2: Изчистване на дневниците на CBS

Въз основа на техния личен опит и опита на много потребители можем да кажем, че премахването на дневника на CBS (Component Based Servicing) може да помогне в борбата с грешката 0x800f0954. Той е създаден от DISM. Следващата стъпка е да рестартирате DISM и да повторите действието за инсталиране на компонента на Windows, който преди това е причинил грешката.

репетиция:

 1. Отворете "Explorer" и следвайте пътя C: \ Windows \ Logs \ CBS.

 2. След като сте в папката CBS, натиснете Ctrl + A, за да изберете цялото съдържание, и Del, за да го изтриете. След като всички .log и .cab файлове бъдат изтрити, можете да затворите Explorer.
 3. Щракнете с десния бутон върху „Старт“ и изберете „Команден ред (администратор)“. Ако се появи известие за UAC, щракнете върху „Да“ в него, за да потвърдите предоставянето на права.
 4. В конзолата с пълни права поставете командата - Dism.exe / онлайн / enable-function / име на функция: NetFX3 / източник: C: \ и натиснете Enter.
 5. Рестартирайте системата.

Метод 3: използвайте PowerShell за инсталиране на .NET Framework

Ако проблемът възникна при инсталирането на .NET Framework с помощта на DISM, трябва да се обърнете към друг инструмент - Powershell. Работи на различен принцип и е по-вероятно да инсталирате подходящ компонент.

Инструкции:

 1. Натиснете комбинацията Win + R, поставете в реда за захранване и кликнете върху клавишите Ctrl + Shift + Enter.
 2. След стартиране на Powershell в повишен режим, поставете вписването на Add-WindowsCapability -Online -Name NetFx3 ~ ~ ~ ~ - Източник D: \ source \ sxs и приложете действието с бутона Enter.

 3. Затворете конзолата и рестартирайте компютъра.
 4. Проверете дали всичко работи правилно.

Метод 4: Промяна на настройките на редактора на групови политики

Методът е приложим, когато грешка 0x800f0954 придружава опит за добавяне на RSAT инструменти. В тази ситуация потребителят ще трябва да направи няколко промени в настройките на груповата политика.

Важно! Груповият редактор на политики не е наличен за всички версии на Windows. Ако „десетката“ е зададена в Home Edition, по подразбиране няма да има достъп до този инструмент. Ще трябва допълнително да инсталирате редактора.

Ако имате достъп до групови правила, трябва:

 1. Щракнете върху иконата на лупа до Старт, поставете името на файла gpedit.msc и го отворете.
 2. Вътре в редактора отидете в секцията "Административни шаблони \ Система".
 3. В десния прозорец намерете параметъра „Укажете параметри за инсталиране на незадължителни компоненти ...“ и щракнете двукратно върху него.

 4. Поставете го в състояние "Включено".
 5. Поставете отметка в квадратчето до „Изтегляне на съдържание за възстановяване ...“.

 6. Кликнете върху бутона „Приложи“ и затворете редактора.

Това е всичко, по някакъв начин трябва да помогнете да коригирате грешката 0x800f0954 и все пак да инсталирате желания компонент на Windows. Първоначално трябва да изберете ситуацията си и да преминете към решението, разработено за нея. Ако не можете да определите проблема си, можете да изпълните всички стъпки последователно.

Интересни Статии