Как да разпознаем музика онлайн?

Преди, когато чухте песен, която ви харесва, вероятно сте си помислили: „Но ще има устройство, което да разпознава музика по звук.“ Доскоро, роднина, човек можеше само да мечтае за подобно нещо. Но в съвременния свят всичко е възможно.

Всъщност „сравнително наскоро“ е леко подценяване, тъй като функцията за разпознаване на музика започва да набира популярност още в далечната, наистина далечна, 1999 година. Основателят на тази функция с право може да се счита за прословутия Шазам, за който е трябвало да чуете доста, освен ако не живеете без Интернет през последните 10-12 години.

В онези дни забравителният собственик на мобилен телефон можеше да използва специалната услуга на Shazam, която между другото съвсем не беше безплатна. Как да намерите песен от пасаж по това време? Нямаше приложения, смартфони или помощни програми. И всичко е просто! Потребителят изпрати мостра от записаната музика до своя оператор, който работи със услугата Shazam.

След известно време, понякога доста дълго, резултатът от разпознаване беше изпратен до потребителя на услугата. Това е всичко. Но нещо, което вече сме се отдалечили от оригиналната тема - как да намерим музика онлайн.

Към днешна дата няма двойка, не трио, а няколко десетки услуги, чиято задача е да търси музика според извадката, която се играе. Всеки може да ги използва и повечето от тях са абсолютно безплатни. Всъщност рядко намирате услуга за разпознаване на музика онлайн, за която трябва да платите.

Всички най-популярни услуги сред потребителите са безплатни и те вършат работата си перфектно. Всъщност в тази статия ще анализираме най-често използваните услуги. Общо ще разгледаме три услуги: Shazam, AudioTag, SoundHound.

Започваме анализа на услугите в реда, в който са представени по-горе, т.е. Да започнем с най-вкусния - Шазам. Няма да навлизаме задълбочено във всяка от услугите, тъй като в този случай ще прочетете тази статия завинаги. Просто преминете през някои от функциите.

Shazam

Shazam на практика е един от основоположниците на технологията за разпознаване на музика и от много години помага на потребителите да идентифицират музиката по звук. През последните години популярността му само се увеличава и, може би, не напразно.

Шазам има доста богата история, която, както вече споменахме, започна през 1999 година. Тази услуга получи повече или по-малко прилична репутация три години по-късно, през 2002 г., а през 2008 г. беше първото приложение, което можете да изтеглите на вашия iPhone от AppStore. Тук обаче не става дума за история.

Shazam се разпространява под формата на приложение за разпознаване на музика в огромен брой платформи: Windows 8, Windows RT, Windows Phone, iOS, Windows Mobile, BlackBerry, Symbian OS, Android, Mac OS, Windows 10 Mobile. Както можете да видите, доста широк обхват на аудиторията. От минусите може да се открои само липсата на възможност за разпознаване на музика онлайн на уебсайта Shazam директно, т.е. просто трябва да изтеглите и инсталирате приложението.

И така, как да намерите песен от пасаж, използвайки Shazam? Да, всичко е съвсем просто: стартирайте Shazam и щракнете върху съответния бутон, за да започнете да разпознавате музика онлайн. Да, разбира се, че имате нужда от мрежова връзка. Както и при други услуги в този списък.

Аудио таг

Следващата услуга в нашия списък е обратната на Shazam - AudioTag. Каква е разликата? И по този начин можете да определите музиката по звук само на уебсайта на услугата, т.е. не е необходимо да инсталирате никакви приложения или помощни програми на различни устройства.

AudioTag има доста прост интерфейс, който всеки може да измисли. Но ето какво можете да добавите към минуса - AudioTag не обработва песни или аудио сегменти динамично. Ще трябва да качите записания аудио файл на сайта и след това той ще го обработи. Или като алтернатива можете да посочите връзка към аудио файла.

Ще трябва също да преминете през Captcha, за да получите резултат от разпознаването. AudioTag е идеален, ако например имате неназован аудио запис или ако сте успели да запишете звука на нещо на рекордера.

SoundHound

SoundHound е програма, която също търси музика от външен източник на звук. Спокойно можем да кажем, че SoundHound е на същото ниво с Shazam. Наборът от инструменти и те са доста сходни и те са разположени на същите платформи: Windows 8, Windows RT, Windows Phone, iOS, Windows Mobile, BlackBerry, Android, Mac OS, Windows 10 Mobile.

Въпреки че SoundHound има една забележителна функция. Можете буквално да пеете на помощната програма песента, която искате, и тя ще се опита да я намери за вас. Подобно на Shazam, SoundHound няма функция за разпознаване на собствения си сайт, всичко се прави изключително чрез приложения за изтегляне. Както във всяко подобно приложение, просто натиснете специалния бутон и задръжте устройството си към източника на звук.

Има още много услуги, които могат да ви помогнат да намерите песента, която харесвате. Но по принцип те предоставят едни и същи услуги, но само под различни черупки. Предоставихме малко информация за използването на помощните програми, защото дори човекът, който за първи път взе смартфон в ръцете си, ще разбере интерфейса им: включете приложението, натиснете бутона за повикване и задръжте устройството до източника на звук.

Интересни Статии