Как да различим оригинала от фалшивия Android?

Изработката и продажбата на фалшиви телефони на известни марки е много доходоносен бизнес. Това се случва по целия свят, но е най-развито в Азия. Уличните търговци продават фалшиви телефони под добре известни марки в Китай, Филипините, Индия, Виетнам и други азиатски страни, където уличната търговия е често срещана. В западните страни шансовете да се натъкнете на измама се увеличават при закупуване на телефон чрез онлайн магазини, например, eBay.

Първият предупредителен знак за фалшификат е цената. Телефоните с клонинг са много по-евтини от оригиналните модели, но не винаги. Някои производители се опитват да продават тези телефони за по-малко от първоначалната им цена, разчитайки на човешката алчност. Туристите виждат такива телефони и смятат, че получават истински стоки на реална цена. В други случаи хората поръчват телефони онлайн, осъзнавайки, че купуват фалшив.

В тази статия ще разберете колко лесно е да различите фалшив телефон от оригинала, като просто проверите някои софтуерни настройки. Някои тайни фабрики, произвеждащи фалшиви телефони, наистина са добри в копирането на маркови дизайни. За да проверите истинността на телефона си, трябва да видите информация за неговия софтуер.

Несъответствие на вътрешната памет

Много фалшиви телефони се продават с по-добри функции, отколкото са в действителност. Най-лесният начин да проверите телефона си е да проверите вътрешната памет. Така че, ако уличният продавач ви каже, че телефонът има 16 GB вътрешна памет, трябва да погледнете в секцията "Настройки"> "Съхранение" / или "Вътрешна памет". Най-вероятно ще видите 8 GB памет вместо предложените 16. Въпреки това, понякога на фалшив телефон се инсталира специален модифициран фърмуер, така че в менюто за настройки се показват неправилни стойности. Следователно, ако телефонът показва правилното количество вътрешна памет, което би трябвало да има, но автентичността му все още се съмнява, тогава продължете да проверявате.

Направете няколко снимки и видеоклипове

Понякога телефонът е толкова ясно подправен, че може да се определи просто като проверите камерите за снимки и видео. Например виждате два обектива на камерата на калъфа и смятате, че телефонът е оборудван с две. След това сваляте задния капак и установявате, че една от лещите всъщност е фалшива.

Направете няколко снимки от телефона си, за да проверите качеството на снимката. Ако телефонът трябва да бъде оборудван с 24-мегапикселова камера, но прави снимки с много лошо качество, тогава най-вероятно това е фалшив телефон.

Също така опитайте да заснемете видео, за да проверите капацитета на вътрешната памет на телефона. Ако в менюто "Настройки"> "Вътрешно съхранение" е посочено от параметрите 16 GB вътрешна памет и 8 GB свободна памет и записвате видео с размер 5 MB, опитайте да го запазите. Ако в крайна сметка видите предупреждението „Няма достатъчно налична памет“ на екрана - познайте какво държите в ръцете си? Най-вероятно фалшив телефон.

Проверете номера на телефона

Много производители на фалшиви телефони редактират Build.Prop файлове, които ви позволяват да променяте имената на моделите и стойностите на вътрешната памет, намиращи се в Settings> About Phone. Всъщност по-голямата част от основната информация за телефона е лесна за редактиране в build.prop, като просто промените някои редове в текстовия редактор и рестартирате телефона. Ето един малък пример за това, което може да се направи:

ro.product.model = CM-G900

ro.product.manufacturer = Samsung

заменете с

ro.product.model = клон телефон 101

ro.product.manufacturer = Gamesqa

Тогава телефонът ще покаже „Clone Phone 101“ и „Gamesqa“ в „Settings“> „About Phone“. Както можете да видите, всичко е много просто.

Но, колкото и да е странно, много фалшиви телефони не използват "левите" номера за изграждане. Възможно е, но много от тях не го използват. Това е така, защото повечето фалшиви телефони са базирани на евтини SoC Mediatek системи, които разчитат на точкови файлове за изтегляне на потребителски фърмуер. По този начин производителите на двойни телефони просто изтеглят в тях „специален“, лесно достъпен фърмуер за устройства от Mediatek - това означава, че много телефони с клониране действително използват един и същ (или много подобен) фърмуер.

Разгледайте екрана „About“> „Settings“ на фалшивия Huawei G9 LTE. Ако обърнете внимание на “Custom Build Number”, веднага можете да видите, че върху него е инсталиран фърмуерът на Mediatek, което означава, че телефонът е 100% фалшив. Нека се опитаме да разберем какво означава този номер на сглобяване, като го изучим подробно.

ALPS.L1.MP6.V2_YUANDA6580.WE.L

След като обърнахме внимание на тази линия, вече знаем, че това е фалшив телефон, тъй като „ALPS“ е в номера на сглобяване. Alps е много евтина китайска марка телефони. Много от телефоните близнаци всъщност са телефони от Алпи с фалшиви лога на тях. Ако проверите този номер в услугата NeedRom, ще видите, че фърмуерът на Alps се използва за огромен брой фалшиви модели.

Цифрите „6580“ ни казват, че това е чипсет Mediatek 6580. Така че защо тайните производители не създават собствен фърмуер? Отговорът е прост: фърмуерът на Alps е лесно достъпен и модификацията на фърмуера на Mediatek е много трудна, така че е по-лесно да промените някои параметри, за които 98% от хората нямат представа.

Ето защо, ако се съмнявате в автентичността на вашия Android телефон, отидете на Настройки> Всичко за телефона и потърсете в Google номера на компилация, който той показва. Ако резултатите от търсенето не ви доведат до истински производител, но покажете списък на странни китайски уебсайтове, които хостват ROM, тогава телефонът ви е фалшив.

Използвайте кодове за набиране

Някои производители на телефони имат свои собствени кодове, като пишете, които лесно можете да разберете дали телефонът ви е истински или не.

Например, на телефон на Samsung можете да въведете кодове на Samsung в низ за набиране. След извършване на това действие на екрана трябва да се появи определена информация. Ако това не се случи - телефонът ви е фалшив.

Ето кратък списък с кодове за някои често срещани производители. Кодове на други производители, които лесно можете да намерите в Интернет.

  • Huawei: * # * # 4636 # * # * (информация за телефона)
  • Samsung: * # 1234 # (показване на версия на фърмуера)
  • HTC: # * # 4636 # * # * (информация за устройството)
  • Motorola: * # 06 # (IMEI картографиране)
  • Sony: * # * # 4636 # * # * (информация за телефона)

Интересни Статии