Как да разберете версията DirectX на Windows?

В някои ситуации потребителите на Windows може да се наложи да открият коя версия на DirectX са инсталирали. Струва си незабавно да замените, че е изключително лесно да откриете такава информация - и днес ще ви я демонстрираме. И така, най-лесният начин да разберете версията DirectX е да използвате инструмента за диагностика DirectX. За да отворите този системен елемент, трябва да направите следното:

  • натиснете клавишната комбинация Windows + R ;
  • въведете стойността dxdiag в празния ред на полезността;
  • натиснете Enter .

Ще видите прозореца за диагностичен инструмент DirectX. В раздела System можете да намерите реда версията на DirectX, която ще посочи версията DX, използвана при работа с GUI на Windows. Различните версии на операционната система използват различна версия на DirectX. Например DirectX 11 ще бъде посочен в Windows 7, а DirectX 9 в Windows XP, а DirectX 12 ще се използва в Windows 10 от доста време.

Не бъркайте DirectX, който се използва от системата, и този, който поддържа вашата видеокарта. Ако искате да проверите коя версия на DirectX поддържа графичният ви ускорител, трябва да отидете в раздела Screen и да обърнете внимание на DDI линията за Direct3D (или просто да разберете на официалния уебсайт на производителя на графичен чип, който често е дори по-бърз и лесен).

По правило потребителите се опитват да намерят този тип информация поради факта, че са срещнали съответна грешка при стартиране на приложение, например видео игра. Решението на подобни проблеми зависи изцяло от самата грешка. Ако липсващият компонент е посочен в грешката, например, d3dx9_42.dll, тогава просто трябва да инсталирате липсващите библиотеки DirectX от пакета за преразпределяне, който може да бъде изтеглен от официалния уебсайт на Microsoft.

Ако обаче грешката показва, че стартирането на приложението изисква поддръжка за един или друг DirectX, тогава това често показва, че вашата видеокарта няма поддръжката за искания DirectX. Този проблем се решава единствено чрез подмяна на видеокартата - и нищо повече. Въпреки това, има моменти, когато има поддръжка на DirectX за желаната версия, но приложението отказва да се стартира, но те изискват отделно разглеждане.

Интересни Статии