Как да разберете модела на дънната платка?

Всички знаем, че сърцето на всеки компютър е дънната платка. Ако сърцето започне да функционира, други компоненти също няма да могат да функционират правилно. Въз основа на това дънната платка е най-важният хардуерен компонент на вашата машина. Всяка дънна платка има уникално име за своя модел.

Има много различни инструменти, които ще ви помогнат да определите модела на дънната си платка. Един от най-лесните начини да получите необходимата информация е да използвате помощни програми, интегрирани в операционната система Windows. В допълнение можете да използвате и софтуер за трети страни за вашите нужди, който ще определи модела на дънната платка.

Защо обаче по принцип може да са необходими такива знания? Ако преинсталирате вашата ОС, ще трябва да преинсталирате драйверите за дънната платка. Това не може да се направи, ако не знаете нейния модел. Освен всичко друго, ако имате желание да актуализирате конфигурацията на вашия компютър, тогава ще трябва да разберете дали този или онзи хардуерен компонент го поддържа. Освен това, ако има проблеми с дънната ви платка, тогава ще трябва да я замените - имате нужда от модел на платката.

В тази статия ще разгледаме списък от шест различни инструменти, които включват командния ред, системната информация, Speccy, CPU-Z, Belarc Advisor и Spiceworks. Тези инструменти в повечето случаи се използват от потребители и ИТ администратори. Така че, ако четете тази статия, тогава не е нужно да се лутате из интернет.

Всички горепосочени инструменти са съвместими с операционни системи, вариращи от Windows XP до Windows 10, както и от Windows Server 2003 до Windows Server 2016.

Методи за намиране на информация за модела на дънната платка

Метод №1 Команден ред

Най-лесният начин да направите нещо в Windows е да използвате приложения или инструменти, които са интегрирани в самата система. Това означава, че не е необходимо да изтегляте или стартирате приложения, изтеглени от интернет.

Едно такова приложение е Command Prompt, което се използва универсално от всички потребители на Windows. В този метод ще ви покажем как да намерите информация за модела на вашата дънна платка с помощта на командния ред на Windows 10. За целите на теста използваме модела на дънната платка M5A78L LE от ASUS.

 • Натиснете Windows + R.
 • Въведете cmd и натиснете Enter, за да отворите командния ред.
 • Въведете wmic baseboard вземете продукт, производител, версия, сериен номер и натиснете Enter.
 • Това е всичко. Преди вас в отворения ред Command ще бъде налична цялата необходима информация на вашата дънна платка, а именно нейният производител, модел, сериен номер и версия. След като приключите, затворете командния ред.

Метод №2 Системна информация

В този метод ще ви покажем как да определите модела на дънната платка на компютър или лаптоп с помощта на помощната програма „Системна информация“, която също е интегрирана в Windows OS. Информацията за системата е достъпна за потребителите от времето на Windows 98. В допълнение към информацията за модела на дънната ви платка можете да намерите и много информация за хардуерните компоненти и операционната система на вашия компютър.

Има няколко начина, чрез които можете да стигнете до системната програма за системна информация, но ние ще ви покажем метод, съвместим с всички версии на Windows. В този метод ще използваме лаптопа Acer Aspire V3-771 и Windows 7.

 • Натиснете Windows + R.
 • Въведете msinfo32 и натиснете Enter, за да отворите информацията за системата.
 • Кликнете върху раздела „Информация за системата“.
 • В колоната „Стойност“ намерете реда „Модел“. В този ред ще бъде посочена информацията за дънната платка, която търсите. Точно същите действия могат да бъдат приложени към други Windows, лаптопи и персонални компютри.
 • След като получите необходимата информация, затворете прозореца "Информация за системата".

Метод № 3 Speccy

Speccy е софтуер на трети страни, разработен от Piriform. Тази програма предоставя информация за вашия компютър или лаптоп. В допълнение към модела на дънната платка можете да намерите допълнителна информация за вашата машина в Speccy. Този инструмент не е интегриран в Windows, така че трябва да изтеглите тази програма от интернет. В този пример отново ще използваме дънната платка ASUS M5A78L LE.

 • Отворете браузъра си.
 • Отидете в него на официалната страница на разработчика на Speccy.
 • Инсталирайте програмата на вашия компютър и я стартирайте.
 • В дясната част на прозореца Speccy кликнете върху раздела „System Board“, след което ще видите цялата най-полезна информация на вашата дънна платка.
 • Затворете Speccy веднага след като приключите работата с него.

Метод 4 CPU-Z

Почти всеки потребител е чувал поне нещо за програма като CPU-Z. CPU-Z е безплатен софтуер, който може да събира информация за вашата машина, която също ще включва информация за вашата дънна платка.

 • Отворете браузъра си.
 • Отидете до официалната страница на CPU-Z разработчика.
 • Инсталирайте програмата на вашия компютър и я стартирайте.
 • В прозореца CPU-Z кликнете върху раздела „Mainboard“.
 • В раздела, който се отваря, можете да видите производителя на дънната платка, нейния модел и други, евентуално необходими данни за вас.
 • След като приключите, затворете програмата CPU-Z.

Метод №5 Съветник по Belarc

Belarc Advisor е мощен софтуер, който може да ви предостави много повече информация от Speccy и CPU-Z. Тази помощна програма предоставя невероятно подробна информация в системата на този, който използва програмата Belarc Advisor. Използването на тази програма е малко по-различно от другите, но също така е доста просто.

 • Както при предишните методи, изтеглете Belarc Advisor от официалния сайт, инсталирайте и стартирайте.
 • След стартиране на програмата тя ще ви каже, че има нужда от малко време, за да състави компютърен профил. Изчакайте, докато тя приключи.
 • Тогава системата ще ви попита какво искате да отворите файла. Изберете вашия браузър по подразбиране.
 • След това ще видите страница с резюме на вашата система, например, както на екрана по-горе. Намерете секцията „Main Curcuit Board“ и там ще видите цялата подробна информация за модела на вашата дънна платка.
 • След като прочетете данните, затворете прозореца на браузъра си.

Метод № 6 Инвентар за подправки

Ако използвате повече от един компютър у дома или на работа и искате да разберете информация за моделите на дънните платки на тези компютри, тогава ще трябва да използвате софтуер, който осигурява централизиран инвентар. Това не може да стане с помощта на Speccy, CPU-Z или Belarc Advisor.

Използвайки ги, ще трябва да отделите много време, тъй като трябва да инсталирате копие на програмата на всеки компютър. Това обаче може да се избегне с помощта на инструмента за инвентаризация на подправките. Можете да изтеглите Spiceworks Inventory от официалния уебсайт на разработчика, както и да се запознаете с материалите за работа с него.

Метод № 7 Ръководство за потребителя, повърхност на MP или неговата кутия

Най-лесният метод за намиране на информация за модела на дънната ви платка е да използвате софтуера, който покрихме в тази статия. Какво обаче трябва да направя, ако бедствие удари компютъра ви и той просто не се стартира и не можете да стартирате горните инструменти върху него?

В повечето случаи производители като Asus, Gigabyte, MSI, Asrock победиха своите модели на дънните си платки. Ако не искате да влезете в системния блок и нямате опит с хардуера, препоръчваме ви да прочетете ръководството за употреба, което се доставя с кутията на вашия лаптоп или дънна платка.

Интересни Статии