Как да разберете коя видеокарта е на лаптоп?

Знаейки коя видеокарта е на лаптопа, може да се наложи в доста ситуации. Например, искате да сравните вашата видеокарта с видеокартата на друг лаптоп, който планирате да закупите. Или искате да смените дискретната си графична карта на друга, по-мощна карта и познаването на старата карта в този случай е просто необходимо.

По един или друг начин, без значение защо имате нужда от информацията, зависи от вас. Нашата задача е да ви разкажем как да разберете тази информация. Това е, което сега ще направим в тази статия.

Няма да повярвате колко начини има, за да разберете коя видеокарта е на вашия лаптоп - около десетина. В тази статия ще разгледаме всеки от тях. Като начало, нека започнем с най-очевидните и постепенно да стигнем до доста „екзотични“ начини за получаване на информация. Така че нека започнем.

Стикер за тяло

Ако вашият лаптоп е сравнително нов или той е добре запазен, тогава върху неговия калъф, до клавиатурата, трябва да има стикер с техническите характеристики на устройството. Графичната карта на лаптопа също трябва да бъде посочена на същия стикер. Ако обаче този стикер не е на вашия компютър (може би сте се отървали от него), тогава видеокартата може да бъде определена по различен начин.

Работна маса

 • Щракнете с десния бутон върху която и да е част от вашия работен плот.
 • Изберете „Разделителна способност на екрана“ от контекстното меню.
 • Кликнете върху елемента „Разширени опции“ .

В прозореца, който се отваря, можете да проучите напълно детайлите на вашия графичен ускорител, например количеството видео памет или поддържаните разделителни способности.

Nvidia Control Panel, AMD Catalyst или Intel HD Control Panel

Всеки производител на видеокарти има специализирани помощни програми, с които можете да направите определени настройки за графичния ускорител. Контролен панел Nvidia, AMD Catalyst или Intel HD Control Panel - тези помощни програми ще ви позволят да направите редица настройки за вашата видеокарта. Също така в тези помощни програми можете да видите допълнителна информация за графичния ускорител. Можете да отворите тези помощни програми, като щракнете с десния бутон върху работния плот и изберете конкретен елемент със същото име.

GeForce Experience

Притежателите на карти Nvidia имат дори допълнителна опция да разберат информация за своята видеокарта - GeForce Experience. В тази помощна програма, която има възможност да оптимизира настройките на видеоигрите за конфигурацията на вашата система и след това, можете да разгледате елемента „Моята система“, който ще съдържа информация за използваната видеокарта. Направете следното:

 • Щракнете с десния бутон върху иконата на Nvidia в лентата на задачите " Старт" и изберете "NVIDIA GeForce Experience" .
 • Отидете в раздела „Общи“
 • В този раздел ще има колона „Моята система“, в която вашата видеокарта ще бъде първият елемент.

Мениджър на устройства

В диспечера на устройства можете да видите цялото оборудване, което е във вашата система. Естествено, видеокартата също може да се види по този начин. Направете следното:

 • Натиснете клавишната комбинация Win + R, напишете devmgmt.msc в реда и натиснете Enter.
 • Кликнете върху раздела Видео адаптери.

Това е всичко. Ще видите името на вашата видеокарта.

Dxdiag

В прозореца за диагностични инструменти DirectX можете също да разгледате името на вашия графичен ускорител. За да отворите този системен инструмент, направете следното:

 • Натиснете комбинацията клавиши Win + R, въведете реда Dxdiag и натиснете Enter.
 • Отидете на раздела „Екран“ .

В този раздел „DirectX Diagnostic Tools“ можете да разгледате името на видеокартата на лаптопа, да разберете количеството видео памет, разделителната способност на екрана и други подобни.

Msinfo32

Друг системен инструмент може да има необходимата информация - Система Информация. За да го отворите, направете следното:

 • Натиснете Win + R и напишете msinfo32 в реда.
 • Отидете на раздел „Хардуер - памет“.

В този раздел трябва да видите множество препратки към вашата видеокарта, които веднага трябва да разпознаете.

AIDA (или Еверест)

Доста полезна помощна програма от трети страни, която може да се използва за наблюдение на системата, различни тестове и други. В тази програма можете също да намерите необходимата информация за видеокартата.

В тази статия се опитахме да съберем максимално възможното количество начини да разберем коя видеокарта разполага с вашия лаптоп. Така че можем да кажем, че на въпроса „Как да разбера коя видеокарта е на лаптоп?“ Ние отговорихме изцяло.

Интересни Статии