Как да проверя състоянието на батерията на iPhone?

Операционната система iOS включва няколко полезни инструмента за показване на оставащата мощност на батерията на дадено устройство като процент. Плюс това, той разполага и със специален инструмент, който подробно ви казва кое приложение консумира най-много енергия на батерията. Нищо от това обаче няма да ви разкаже за оставащия живот на вашата батерия, което е невероятно важна информация за всеки потребител.

Състояние на батерията vs. Захранване на батерията

Някои потребители не разбират разликата между двата термина: състояние на батерията и мощност на батерията. Зареждане на батерията означава колко дълго вашият смартфон може да работи с едно зареждане. Състоянието на батерията определя колко е изхабена батерията на устройството по време на употреба. След година на употреба състоянието на батерията ви няма да е точно такова, каквото е било в момента на покупката, и само ще продължи да се влошава с течение на времето.

Със сигурност някои от вас са имали или имат стар iPhone, който трябва да се презарежда на всеки няколко часа, тъй като батерията му категорично отказва да задържи заряд. Проблемът се усложнява допълнително от факта, че повечето съвременни модели нямат удобен достъп до батерията, така че тя да може просто да бъде взета и заменена с нова.

За щастие има две отлични изчисления, с които можете да разгледате състоянието на батерията си. Първият е максималният капацитет на батерията (пълното зареждане, което батерията ви може да поддържа). Второто е общият брой цикли на зареждане на батерията, през които е преминал.

Непрекъснатата употреба винаги намалява максималния капацитет на батерията, но ако е в добро състояние, процентното намаление е само няколко процента. Освен това литиево-йонните батерии (те се намират в почти всеки модерен смартфон) постепенно се разграждат след всеки цикъл на зареждане. Apple твърди, че батериите, които са разработили за смартфони iPhone, трябва да запазят около 80% от капацитета си след 500 цикъла на зареждане.

Информацията за състоянието на батерията не е налична в настройките на iOS, така че трябва да прибягвате до няколко други начина, за да получите необходимите данни. Сега просто ще ви разкажем за тези методи.

Попитайте поддръжка на Apple

В миналото, ако искате да знаете състоянието на батерията на вашия iPhone, трябваше сами да дойдете в Apple Store с устройството и да им позволите да го диагностицират. Подобна процедура в момента обаче може да се проведе дистанционно.

Може би това ще бъде най-добрият начин за получаване на такава информация. Посетете страницата за поддръжка на Apple и говорете с някого по телефона или чрез специален чат. Можете също да изпратите заявка за поддръжка чрез Twitter.

Ако им пишете в Twitter, те ще ви помолят да им изпратите лично съобщение със серийния номер на вашия iPhone и версията на iOS, на която работи. Тогава те ще ви помогнат да диагностицирате батерията си, което може да стане чрез настройките на устройството.

След като диагностичният процес приключи, ще трябва да уведомите представителя за поддръжка за това и той ще ви уведоми в какво състояние е вашата батерия. Като цяло всичко е съвсем просто.

Недостатъкът на този метод е, че Apple не предоставя точна информация по този начин. Вероятно ще ви кажат, че батерията ви е в добро състояние или поне в добро състояние. Ако искате по-точни данни, можете да използвате методите по-долу.

Вземете по-точни данни с Life Doctor

В Apple Store има добри приложения, които ви позволяват да проверявате състоянието на батерията си. Един от тях обаче се откроява, тъй като е невероятно прост и не по-малко важен, напълно безплатен.

Ако можете да свикнете с досадната реклама, Battery Life Doctor може да ви предостави информация за вашата батерия. Без каша на екрана или излишни глупости. Отворихме приложението и разгледахме необходимите данни. В приложението има няколко различни секции, но се нуждаете само от „Състояние на батерията“. Кликнете върху бутона Подробности, за да научите повече за състоянието на батерията.

Пред вас ще се появи прозорец, в който веднага ще намерите необходимата информация за състоянието на батерията на iPhone. В средата ще бъде написано с огромен шрифт, в какво състояние е вашата батерия. Плюс това, важното е, че там също ще видите процента на износване на батерията, т.е. процентът на нейното разграждане по време на работа. Изглежда, че няма да имате проблеми с изчисляването на максималния капацитет на вашата батерия към момента на проверката? Ако процентът на износване ще бъде 9%, тогава максималният му капацитет ще бъде 91%. Е, разбирате.

Освен това на този екран можете също да видите информация за напрежението, подавано към батерията, оставащия процент на заряд, максимален капацитет (вижте, няма да трябва дори да броите) и дали вашият iPhone в момента е свързан със зарядното устройство или не.

Проверете състоянието на батерията на компютъра с помощта на CoconutBattery или iBackupBot

Както вече споменахме, приложенията за проверка на състоянието на вашата батерия са само цял куп. Така че, ако не искате да използвате Battery Life Doctor, има и други опции.

Ако сте потребител на MacBook, тогава можете да използвате приложение, наречено CoconutBattery, което може да ви предостави не само информация за батерията на вашия компютър, но и информация за състоянието на батерията на вашия iPhone (или iPad, ако възникне такава необходимост). Просто свържете вашия iPhone с MacBook с помощта на Lightning кабел, отворете приложението CoconutBattery на MacBook и след това кликнете върху раздела „iOS Device“ в горната част на прозореца на програмата.

Отивайки в този раздел, можете да видите размера на оставащото зареждане, както и „Предвиден капацитет“, който показва първоначалния капацитет на батерията на устройството. Именно тези данни ще ви предоставят знания за състоянието на вашата батерия iPhone. Между другото, показанията на CoconutBattery и Life Doctor може да се различават леко, но все пак ще са близки.

Потребителите на Windows от своя страна могат да използват приложението, наречено iBackupBot. Цената му е колкото $ 35, но има безплатен период на използване, който е с продължителност седем дни. След една седмица определено можете да проверите състоянието на батерията си.

Отново свържете вашия iPhone с компютъра с помощта на Lightning кабела, отворете приложението iBackupBot и му отделете малко време, за да направите профила на вашето устройство. След това изберете вашия iPhone от списъка с устройства, който ще бъде разположен в лявата част на прозореца на програмата.

В информационния панел за вашето устройство кликнете върху връзката „Повече информация“. В горната част на прозореца ще се покаже информацията за състоянието на батерията на iPhone, която търсите. Там можете да видите реда „Брой цикли“, който ще показва колко зареждания е преминало устройството ви. Можете също така да видите оригиналния капацитет на батерията и максималния заряд, който може да задържи.

Интересни Статии