Как да премахнете игра от компютър?

Понякога видеоигрите могат да ни разочароват, а понякога просто заемат твърде много компютърно пространство. Какво правим в този случай? Точно така, изтриваме ги. Въпреки това, понякога това не е толкова лесно за изпълнение, което може да се дължи на някои фактори: все още сте неопитен потребител, класическите опции за деинсталиране не са достъпни / не работят и т.н.

В тази статия ще ви разкажем как да премахнете играта от компютъра и то бързо и без да напрягате нервите си. В допълнение към основните положения ще помислим и за премахване на играта от дигитални дистрибуторски магазини, като Steam или Origin.

Методи за премахване на компютърни игри

Метод №1 Деинсталирайте с помощта на деинсталиране

Така че, за начало, нека разгледаме най-основния и класически метод за деинсталиране на инсталирана игра, както и друг софтуер, базиран на операционната система Windows (ще бъдат дадени примери) - деинсталиране.

Обикновено, когато инсталирате игра на вашия компютър, с него се инсталира и така наречената деинсталиране, с помощта на която е невероятно просто да премахнете напълно играта, ако потребителят се нуждае от нея.

Деинсталаторът обикновено се съхранява в папката с инсталираната игра. Отидете в папката и намерете там изпълнимия файл под името unstall.exe или нещо подобно. Кликнете два пъти върху него, за да стартирате процеса на деинсталиране. Потвърдете намеренията си, ако деинсталаторът ви поиска потвърждение за премахване. И накрая, изчакайте, докато процесът на премахване приключи и затворете прозореца за деинсталиране, ако е необходимо.

Това е всичко. Също така е желателно да изтриете файлове на отдалечени игри, които понякога остават в папките на предишното им местоположение. Този метод за изтриване на игра от компютъра е най-простият и изисква от потребителя само познаване на местоположението на папката с играта. Не всички игри обаче са оборудвани с деинсталатор и трябва да ги премахнете малко по-различно.

Метод №2 Програми и компоненти (приложения и функции)

Следващият начин за премахване на играта ще бъде използването на системен елемент като "Програми и функции", с който, както се очаква от името му, можете да премахнете или актуализирате инсталирани приложения и игри.

Щракнете с десния бутон върху Старт и изберете "Програми и функции" от контекстното меню. След това намерете желаната (но явно не много) игра в списъка с инсталирани компоненти, щракнете с десния бутон върху нея и изберете "Изтриване". Потвърдете намерението си за премахване и сте готови.

Потребителите на операционната система Windows 10 могат да се възползват от нещо друго, което сега разглеждаме. Отново щракнете с десния бутон на мишката и изберете Приложения и функции. Намерете необходимата игра в списъка с приложения. Щракнете върху него веднъж и след това кликнете върху бутона „Изтриване“. Windows 10 също има „Програми и функции“, до които лесно може да се достигне, но това не е необходимо.

Метод №3 Премахване на игри в магазините за дистрибуция

Как да изтриете данните от играта в Steam или Origin? Нека да го разберем Работата е там, че игрите, инсталирани в подобни услуги, нямат класически деинсталиране: те трябва да бъдат премахнати директно през самия клиент, което обаче няма да е трудно. Например, нека да разгледаме изтриването на игра в Steam, но можете да приложите следната информация и към други клиенти на цифрови дистрибутори, например Origin, Uplay или GOG, тъй като всички те са направени по един и същи начин.

Така че, отворете вашия клиент на Steam. След това отидете на раздела "Библиотека", който съдържа всичките ви игри. Намерете играта, от която искате да се отървете, щракнете с десния бутон върху нея и изберете "Изтриване ...". След това потвърдете отново намеренията си, като кликнете отново върху бутона „Изтриване“. След щракване върху него ще започне процесът на деинсталиране, след което играта ще бъде изтрита от вашия диск и раздела за инсталирани игри в библиотеката.

Метод №3 Премахване на проблемни игри

Сега преминаваме към нещо по-сложно. Как да премахнете изтрита игра? Ако видите този въпрос за първи път, тогава може да ви се стори доста странно, но изобщо не е така. Да предположим, че вече сте се опитали да изтриете играта от компютъра, но по време на процеса на деинсталиране нещо се обърка, например прекъсване на захранването, принудително премахване на процеса и т.н. В резултат на това в Регистъра на вашата система има записи от отдалечената игра, които могат да причинят някои проблеми при опит за изтриване на игра от записи в „Приложения и функции“ или „Програми и функции“.

Ако срещнете такъв проблем, тогава трябва да изтриете останалите записи от играта в системния регистър на Windows. Можете да постигнете това, като изпълните следните стъпки:

  • Натиснете комбинацията от Windows + R.
  • Въведете Regedit и натиснете Enter.
  • Използвайте левия прозорец на прозореца, отидете на секцията HKEY_LOCAL_MACHINE → SOFTWARE .
  • Намерете името на вашата игра (или разработчик / издател) в списъка с раздели.
  • Щракнете с десния бутон върху него и изберете „Изтриване“.

След като приключите с всичко по-горе, опитайте отново да премахнете играта с традиционните методи - този път всичко трябва да върви както трябва.

Метод №4 Използване на помощни програми на трети страни

Ако не искате да използвате инструментите, вградени в операционната система, винаги можете да използвате софтуер на трети страни. Функционалността на такива инструменти се различава една от друга, от просто премахване на инсталирани програми / игри до почистване на временни и боклучни файлове на вашия компютър.

Консултирането на конкретна програма е доста трудно, тъй като по принцип функционалността им все още е сходна. Например, можете да използвате помощната програма Uninstall Tool. Потребителите са повече или по-малко доволни от неговата функционалност.

Интересни Статии