Как да поправя "hl2.exe програмата не работи" на Windows 10?

Оригиналната втора част на Half-Life 2 е наистина невероятна видео игра, която искате да преигравате отново и отново, но потребителите на операционната система Windows 10 могат да изпитат грешка „програма hl2.exe не работи“ при стартиране на тази игра. Тоест, просто казано, Half-Life 2 на компютър, работещ на десетки, може да се срине по някаква причина.

Заслужава да се отбележи, че втората част на Half-Life (както и епизодите му) са сравнително стари игри, които не са проектирани да работят под Windows 10, което може да доведе до определени проблеми, един от които може да е грешката „програма hl2.exe не е работи. " В тази статия ще се опитаме да ви помогнем в решаването на този проблем.

Премахване на програмата "hl2.exe не работи"

Метод №1 Стартирайте полуживот 2 от името на администратора и в режим на съвместимост

Най-очевидното нещо, което можете да направите, когато грешката „hl2.exe програмата не работи“ по време на старта на Half-Life 2 (епизоди, модификации и други игри, базирани на нея) е да опитате да стартирате играта от името на администратора, както и да експериментирате с режимите съвместимост с различни версии на операционната система Windows.

Отидете в главната папка на играта и щракнете с десния бутон върху изпълнителния файл hl2.exe и изберете "Стартирай като администратор". Ако играта не стартира и се срива със същата грешка, тогава преминете към съвместимост. Щракнете с десния бутон отново върху hl2.exe и отидете на „Свойства“. След това отидете на раздела "Съвместимост". Опитайте да зададете съвместимост с Windows XP или Windows 7, но също така не забравяйте да опитате и други версии на Windows.

Заслужава да се отбележи, че именно решението по-горе помага да се отстрани грешката „hl2.exe не работи“ и най-накрая да стартира Half-Life 2. Поне повечето потребители поправят този проблем по този начин.

Метод номер 2 Актуализирайте графичния драйвер

Понякога играта, която стартирате, може по някакъв начин да противоречи на графичния драйвер, който в момента е инсталиран на вашата система. Ако това е вярно, тогава просто трябва да актуализирате версията на драйвера за вашата видеокарта и тогава грешката „програмата hl2.exe не работи“ ще бъде отстранена.

Ако никога не сте актуализирали драйвера за видеокарта, тогава знайте, че това се прави елементарно: отидете на официалния уебсайт на разработчика на GP, отидете в секцията за изтегляне, изтеглете най-новата версия на пакета с драйвери и ги инсталирайте. Има общо трима производители: AMD, Intel и nVidia. Използвайте връзките по-долу, за да отидете и да изтеглите инсталационния пакет на драйвера:

  • //www.intel.ru/content/www/ru/support/products/80939/graphics-drivers.html - за собственици на графични ускорители на Intel.
  • //support.amd.com/ru-ru/download - за собственици на графични ускорители на AMD.
  • //www.nvidia.ru/Download/index.aspx?lang=en - за собственици на графични ускорители nVidia.

Всичко, което трябва да направите, е да стартирате процеса на инсталиране и да следвате инструкциите от инсталатора на драйвери. Веднага след като завършите инсталацията, рестартирайте компютъра и проверете дали този път се появява грешката "програмата hl2.exe не работи".

Метод номер 3 Деактивиране на антивирус на трети страни

В доста редки случаи причината за невъзможността да започнете някаква игра може да бъде намесата на антивирусен софтуер на трети страни. Ако имате инсталиран антивирус на трета страна в операционната система Windows 10, препоръчваме ви да опитате да го деактивирате за известно време или напълно да го премахнете.

Как да спрете антивирусни? Е, целият антивирусен софтуер има свой уникален потребителски интерфейс, така че трябва да ровите в компютъра си, за да разберете как да получите достъп до вашите антивирусни настройки. Например, някои антивирусни продукти могат да бъдат деактивирани чрез специална тава, разположена в областта за уведомяване.

Но как тогава да премахнете антивируса? Е, инсталирането на антивирус в системата е елементарна задача. Но премахването му от него е невероятно трудно, в някои случаи. Например, можете да опитате да премахнете своя антивирус от списъка с приложения, тъй като някои разработчици позволяват този метод за премахване. За други може да ви е необходима специална програма, която „изтрива“ антивируса от системата.

Веднага щом премахнете или деактивирате антивируса, опитайте да стартирате Half-Life 2 и проверете за грешката "програмата hl2.exe не работи." Може би този път тя ще отсъства и можете да се насладите на безвременната класика на игралната индустрия.

Метод №4 Инсталиране на DirectX

DirectX API библиотеките са просто от съществено значение за стартиране и стартиране на всяка игра или програма в Windows. Ако вашата система няма библиотеките DirectX, изисквани от играта, тя не се стартира и грешката "програмата hl2.exe не работи" е директен указател към това.

Знайте, че не е нужно да посещавате официалния уебсайт на Microsoft и да изтегляте DirectX библиотеки оттам. Не, всичко необходимо е разположено (или трябва да бъде) в основната папка на играта, в папка, наречена Redist или Redistibutable . Намерете инсталационния пакет на библиотеката DirectX и стартирайте процеса на инсталиране.

След като завършите инсталацията на DirectX, опитайте отново да стартирате Half-Life 2 или друга игра, базирана на нея. Заслужава да се каже, че грешката „програмата hl2.exe не работи“ рядко се появява поради липсата на необходимата библиотека DirectX, но все пак си струва да опитате.

Метод номер 5 Проверете целостта на файловете на играта

Ако вашата игра е инсталирана чрез Steam, тогава можете да опитате да проверите целостта на нейните файлове. Може би те са били повредени или неправилно заредени за първи път, което доведе до появата на грешка / срив при стартирането му.

Извършването на проверка за цялост на файла е много просто:

  • отворете клиента Steam;
  • отидете в библиотеката с игри;
  • щракнете с десния бутон върху Half-Life 2 (или игра, базирана на него) и изберете "Properties";
  • отидете на раздела "Локални файлове";
  • кликнете върху бутона "Проверете целостта на файловете на играта ...".

Ще започне процесът на договаряне, по време на който евентуално липсващи или повредени файлове ще бъдат презаредени. Процесът може да бъде изключително дълъг, така че бъдете търпеливи. След като приключи, опитайте да стартирате играта и проверете за грешката "програмата hl2.exe не работи", ако все още са изтеглени файлове.

Интересни Статии