Как да поправя грешката „Притежавате ли тази игра или приложение?“ Грешка в Xbox One?

Стартирайки вашата игрална конзола Xbox One отново и искате да играете нещо на нея, можете да попаднете на доста тревожно съобщение: „Вие ли сте собственик на тази игра или приложение?“. Естествено, това съобщение ще блокира пътя ви към получаване на игрите, които сте жадували.

Пълното съобщение за тази грешка е следното:

Притежавате ли тази игра или приложение?

Ако имате диск за игра, поставете го. В противен случай се уверете, че сте влезли в Xbox Live. Ако нямате права да използвате играта, ще трябва да я купите в Xbox Games Store.

Както можете да видите, съобщението вече има няколко съвета, които да ви помогнат да разрешите бъркотията на вашия Xbox One. Въпреки това, по каква причина възниква този проблем? Всъщност тя може да възникне по няколко причини:

  • в момента услугата Xbox Live изпитва известни затруднения и работата й е нарушена;
  • игровият диск не е в устройството на вашия Xbox One;
  • по някаква причина игровият диск не може да бъде прочетен от устройството на вашата конзола; може да има някакво физическо увреждане или замърсяване по него;
  • Влезте в конзолата под акаунта, в който играта, която сте закупили, не е закупена;
  • потребителят, закупил играта, не ви е дал достъп до нея;

Причините могат да бъдат разделени в три категории: Xbox Live, дискът за игра и акаунтът. Както можете да видите, в съобщението за грешка „Вие ли сте собственик на тази игра или приложение?“ Вече има някои решения, които сега ще разгледаме. Така че, нека се отървем от този проблем.

Ние поправяме грешката „Притежавате ли тази игра или приложение?“ На Xbox One

Метод №1 Извършете проверка на Xbox Live Service

Понякога вината за различни проблеми не лежи на потребителя. В случай на тази грешка може да възникне, ако има някои проблеми с услугата Xbox Live. Ако е така, тогава трябва само да проверите състоянието на тази услуга.

Когато конзолата Xbox One работи, трябва да видите сигнали за услугата Xbox Live. Ако видяхте, че в момента услугите на Xbox Live, социални и игри не работят, тогава просто трябва да изчакате известно време. Ако обаче видяхте, че всичко е наред с услугите, то определено проблемът е в нещо друго.

Метод №2 Вмъкнете игрови диск в Xbox One Drive

Да, въпреки че е век на високите технологии, все още трябва да вмъкваме игрови дискове в конзолата, за да ги играем. Можете да кажете: „Но аз го инсталирах на твърдия диск!“ Възможно е да е така, но за да играете закупени игри на дискове, трябва да ги вмъквате в Xbox One устройството всеки път. Ето го. Ако сте се опитали да стартирате покупка на диск без диск, поставете диска в устройството и проверете за съобщението "Вие ли сте собственикът на тази игра или приложение?"

Метод номер 3 Проверете диска

Добре, но какво ще стане, ако устройството вече е в устройството на конзолата Xbox One? Е, тогава можете да започнете да питате наклонено в посоката на самия диск, тъй като на повърхността му могат да бъдат различни замърсители и дори повреди. Извадете диска за игра от устройството и го прегледайте. Може би нещо наистина не беше наред с него.

Ако не сте намерили проблеми с устройството, тогава може да има някои проблеми с устройството на вашия Xbox One. За съжаление такъв резултат е възможен. Преди да носите конзолата за ремонт, преминете през останалите методи в тази статия, за да изключите всички възможности.

Метод 4 Рестартиране на играта

Защо просто не опитате да рестартирате играта и да погледнете резултата? Може би с вашата игра имаше просто един провал, който се решава от най-честото му рестартиране. В други въпроси винаги си струва да опитате. За да рестартирате играта, първо трябва да я затворите.

Натиснете бутона X на контролера, за да отворите ръководството за конзолата Xbox One. Сега изберете "Начало". Намерете плочката с вашата отворена игра и натиснете бутона "Меню" на контролера, след което изберете "Изход". Така те затвориха играта.

Сега опитайте да започнете играта, която ви трябва отново, и проверете за грешката „Вие ли сте собственик на тази игра или приложение?“. Ако не е, тогава това е просто един провал, който вече няма да трябва да се проявява. Но дори и да се появи, тогава знаете какво да правите.

Метод №5 Рестартиране на конзолата

Може би отказът не се е случил с стартирането на играта, а с операционната система на конзолата Xbox One като цяло. За да проверите за тази възможност, трябва да опитате просто да рестартирате конзолата си и след това да проверите за грешка. Натиснете бутона X на контролера, за да отворите водача.

Сега отидете на секцията с настройки на конзолата. След това изберете "Рестартирайте конзолата" и потвърдете намеренията си, като кликнете върху съответния елемент. Веднага след като конзолата Xbox One се стартира отново, опитайте да стартирате нужната игра и проверете за грешката „Притежавате ли тази игра или приложение?“

Метод 6 Влизане с правилния акаунт

Ако имате няколко акаунта на конзолата си Xbox One, уверете се, че сте влезли в този, който сте закупили в играта, която стартирате. Понякога можете лесно да объркате акаунти и да опитате да започнете придобиване на някой друг. Проверете дали сте в акаунта, в който е закупена играта. Ако не, тогава влезте в акаунта, от който се нуждаете. В краен случай можете да опитате да убедите собственика на друг акаунт да ви даде вашите данни или да зададете конзолата като начална.

Ако обаче сте проверили и изпълнили всичко, но грешката „Вие ли сте собственик на тази игра или приложение?“ Не може да бъде поправена, тогава, за съжаление, се върнете към неприятното предположение за конзолното устройство в третия метод.

Интересни Статии