Как да поправя грешка във файла api-ms-win-crt-utility-l1-1-0.dll?

По време на стартирането на програми или игри може да срещнете грешка относно отсъствието на файла api-ms-win-crt-utility-l1-1-0.dll. Този файл е динамична библиотека с връзки, функционалността на която може да се използва от различни софтуер и е част от пакета за преразпределима библиотека на Microsoft Visual Studio C ++ 2015.

Грешка с този файл може да възникне поради следните причини:

 • тази библиотека наистина липсва в системата;
 • библиотеката е повредена;
 • библиотеката е блокирана от антивирус;

Най-просто казано, същността на грешката се състои във факта, че приложението, което стартирате, не може да получи достъп до библиотеката api-ms-win-crt-utility-l1-1-0.dll по една или друга причина, в резултат на което се появява съответното съобщение. И така, запознахме се с проблема. Възниква логичен въпрос: как да поправим тази грешка? Всъщност този проблем се решава изключително елементарно и сега ще ви го демонстрираме.

Решение за грешка с api-ms-win-crt-utility-l1-1-0.dll

Така че, първото нещо, което трябва да направите, е да проверите дали библиотечният пакет на Microsoft Visual Studio C ++ 2015 е инсталиран на вашата операционна система. Изключително просто е да направите това:

 • отворете контролния панел;
 • Отидете в секцията "Програми и функции";
 • Вижте списъка за Microsoft Visual Studio C ++ 2015.

Ако не намерите списък на този преразпределящ се библиотечен пакет, това е в основата на проблема. Следвайте тази връзка и изтеглете пакета на съответния битов капацитет на вашия компютър и след това завършете инсталацията. След като инсталацията приключи, грешката за отсъствието на обсъжданата библиотека ще бъде премахната.

Ако сте намерили този пакет, препоръчваме ви да опитате да го инсталирате отново. Съответно това може да стане чрез „Програми и компоненти“. Може би библиотеката api-ms-win-crt-utility-l1-1-0.dll е повредена във вашата система, така че преинсталирането трябва да помогне с висока степен на вероятност. Независимо от това, и в този случай провалът може да ви очаква: инсталирате пакета, дори го преинсталирате, но когато стартирате необходимия софтуер, получавате грешка за липсата на библиотека.

В този случай трябва да обърнете внимание на дейностите на антивируса. Може би той започна да блокира тази библиотека по някаква причина или дори да я поставя от време на време в своята карантинна зона. Деактивирайте антивируса и проверете неговата карантина. След като разбрахте, че вашият антивирус наистина е виновник за появата на грешката, извадете файла от карантина (ако е необходимо) и го добавете в списъка за изключване.

Е, в крайни случаи можете да прибягвате до доста рискована операция по регистриране на библиотека в системата ви ръчно. За да направите това, ще трябва да изтеглите библиотеката api-ms-win-crt-utility-l1-1-0.dll от сайт на трета страна.

ВНИМАНИЕ: СЛЕДВАЙТЕ ИЗВЪНРЕДНО ВНИМАНИЕ, КОЙТО ИЗТЕГЛЕТЕ НАСТОЯЩАТА БИБЛИОТЕКА ОТ ТРЕТИ РЕСУРСИ, ЗА ДА НЕ СТАНЕМ НЕИЗВЕСТЕНИ ГОСТИ В ОСА. ИЗПОЛЗВАЙТЕ САМО ИЗВЕСТЕНИ ИЗТОЧНИЦИ!

След като библиотеката е на вашия компютър, ще трябва да я поставите в желаните системни директории и след това да извършите регистрацията. Има няколко начина да се регистрирате, но ще използваме най-елементарния от тях. Следвайте инструкциите по-долу:

 • копирайте библиотеката api-ms-win-crt-utility-l1-1-0.dll в следните директории:
  • ако имате 32-битова ОС - C: / Windows / system32;
  • ако имате 64-битова ОС - C: / Windows / system32 и C: / Windows / SysWOW64;
 • натиснете клавишната комбинация Windows + R;
 • въведете regsvr32.exe команда C: /Windows/system32/api-ms-win-crt-utility-l1-1-0.dll и натиснете Enter (за 64-битова система ще трябва да въведете съответно две команди).

Ако сте направили всичко правилно, на екрана ще видите съобщение, че библиотеката е регистрирана успешно. Ако обаче срещнете друга грешка, но само по време на регистрацията, тогава най-вероятно сте изтеглили DLL манекена - намерете друг файл и повторете процеса на регистрация, но бъдете внимателни.

Надяваме се, че сте решили проблемите си с библиотеката api-ms-win-crt-utility-l1-1-0.dll и накрая стартирахте програмата, от която се нуждаете.

Интересни Статии