Как да поправите грешката "Системното приложение не отговаря" на Android?

Системното приложение не отговаря - това е често срещан проблем, който може да възникне на абсолютно всяко Android устройство. Според много потребители устройства от производители като Samsung и Alcatel са склонни към този проблем повече от други устройства в тази операционна система.

Грешката „Системното приложение не отговаря“ се появява най-често веднага след инсталирането на ново приложение на устройството с Android. Освен всичко друго, някои потребители също отбелязват, че това може да се случи след инсталиране на приложение на трета страна, т.е. Не от Google Play Store, а с помощта на apk файл.

Грешката „Системното приложение не отговаря“ е сигнал, че част от хардуерната част на вашето устройство или компонент на Android OS не предоставя на приложението необходимите данни.

Като се има предвид, че има огромен брой причини за тази грешка, ще има и много решения. Преди да преминем към частта на статията с решения, нека разгледаме най-вероятните причини, които могат да причинят грешката „Системното приложение не отговаря“:

  • Конфликт на софтуера
  • Няма достатъчно място на устройството
  • Лоши сектори на SD картата
  • Хищнически софтуер, инсталиран от непроверен източник
  • Непроверен фърмуер за потребител на Android (само за устройства с достъп до ROOT)
  • Важни системни елементи бяха преместени или изтрити с помощта на Link2SD и друго подобно приложение (само на устройства с достъп до ROOT)

Добре, по-долу можете да намерите списък с методи, които може да ви помогнат да разрешите грешката „Системното приложение не отговаря“ на Android.

Поправяме грешката „Системното приложение не отговаря“ на Android

Метод №1 Уверете се, че имате достатъчно място

Ако подходите към този проблем от логическа гледна точка, но е напълно възможно грешката „Системното приложение да не реагира“ възникна поради банална липса на свободно пространство на устройството. Потребителите често забравят да проверят наличието на свободно място, преди да инсталират каквито и да било приложения и игри, и започват да решават проблема по време на непосредственото му появяване.

Отворете Настройките на устройството си с Android и след това отидете в секцията „Съхранение и съхранение“. Уверете се, че имате най-малко 300 мегабайта свободно пространство във вътрешната си памет (по-малко може да бъде, но тази стойност е най-сигурната).

Ако осъзнаете, че ви остава много по-малко място, отколкото в горната препоръка, опитайте да изтриете кеша на някои приложения, за да освободите малко пространство. Ако това очевидно не е достатъчно, опитайте се да премахнете някои ненужни приложения.

Забележка: в някои версии на Android можете да изтриете целия натрупан кеш от приложения. Преминете през „Настройки → Съхранение → Кеш файлове“ или Запазени файлове и кликнете върху бутона „Изтриване на кеша“.

За да премахнете някои от приложенията на вашия Android, отидете на Настройки. След това отидете в секцията „Съхранение и съхранение“ и кликнете върху „Памет“.

Забележка: В някои версии на Android секцията Памет може да се намира в „Настройки → Настройки на Android“.

Ще видите списък с приложения, инсталирани на вашето Android устройство. Преминете през него и намерете онези приложения, които изразходват най-много RAM за своята работа. Кликнете върху приложението "ненаситно" и след това кликнете върху опцията "Принудително спиране".

Проверете устройството си за грешка „Системното приложение не отговаря“. Ако не се появи за дълъг период, тогава проблемът наистина беше липсата на свободно пространство и RAM памет.

Метод №2 Извършване на различни рестарти

Android не е най-стабилната операционна система, така че понякога може да причини някои грешки, сривове и други проблеми. Може би е възникнала грешка „Системното приложение не отговаря“ или някакъв вид системна повреда.

Ако тази грешка е била причинена именно от такава единична повреда, тогава просто рестартиране на устройството трябва лесно да реши проблема. За да започнете, опитайте проста рестартиране: задръжте клавиша за захранване на устройството и потвърдете изключването.

Щом вашият смартфон се стартира, проверете за грешки. Ако това не помогне, тогава можете да опитате и по-строго рестартиране, което се извършва чрез физическо изключване на батерията.

Забележка: ако имате смартфон с Android с неизчерпаема батерия, тогава можете да симулирате изключване на батерията. За всяко устройство това се прави по различен начин, но при повечето от тях може да се постигне принудително рестартиране, като се използва комбинация от бутони за захранване и сила на звука ↓, която трябва да се държи натиснат 20 секунди.

Метод № 3 Уверете се, че вашият Android е актуализиран

Остарелият софтуер може да причини огромен брой проблеми на всеки потребител. В Android това също може да бъде проблем. Може би вашето устройство или някакъв софтуер на него не е актуализирано отдавна, което доведе до грешката "Системното приложение не реагира." За да се опитате да го поправите, трябва да опитате да надстроите.

За да започнете, отворете Google Play Store и отидете на раздела „Моите приложения и игри“, което можете да направите с левия прозорец. Ще видите списък с приложения, които чакат опашката за актуализация. Актуализирайте всички приложения до най-новата версия или можете да кликнете върху бутона „Актуализиране на всички“, за да стартирате автоматичните им актуализации едно по едно.

След като всички те се актуализират, тествайте смартфона си за грешката „Системното приложение не реагира“. Ако не е, тогава за в бъдеще ще знаете, че трябва да актуализирате софтуера си, когато той се появи отново. Ако той все още присъства, можете също да опитате да извършите системна актуализация.

За да направите това, отидете на Настройки на вашето устройство с Android и отидете в секцията "Актуализация на системата". След това кликнете върху „Проверка за актуализации“ и изчакайте, докато проверката приключи. Ако помощната програма намери налични актуализации, инсталирайте ги и рестартирайте устройството. След това проверете дали грешката „Системното приложение не отговаря“.

Метод №4 Премахване на SD карта

Някои потребители твърдят, че SD картата може да причини този проблем. Тя може да бъде повредена или просто да има лоши сектори, които пречат на системата Android да получи необходимата информация, което води до грешка. Както бе установено, SD картите с 32 или повече гигабайта са по-предразположени към този проблем.

За да проверите бързо вероятността вашата SD карта да участва в грешката „Системното приложение не отговаря“, просто трябва физически да я премахнете от устройството с Android и след това да я рестартирате. След като направите това, оставете смартфона си да работи така за известно време. Ако няма определена грешка, проблемът очевидно се крие във вашата SD карта.

Въпреки това, дори ако тя беше виновникът за ситуацията, това не е причина да се отървете от нея. Опитайте се да форматирате напълно SD картата и след това я поставете обратно във вашия смартфон. Може би нещо в него причини грешка "Системното приложение не реагира."

Метод №5 Стартиране в безопасен режим

Няма значение коя версия на Android работи вашето устройство, тъй като софтуерът на трети страни все още може да му създаде куп проблеми. В мрежата можете да намерите множество съобщения, в които се посочва, че проблемът възниква най-често поради конфликт в софтуера. Нека да го проверим.

Стартирането на вашия смартфон с Android в безопасен режим ще осигури необходимите условия за проверка, тъй като в системата няма да бъде изтеглен никакъв софтуер от трети разработчици (той просто ще бъде забранен за него). Ако грешката „Системното приложение не отговаря“ не се появи в безопасен режим, тогава ще бъде очевидно, че е причинена от софтуер на трета страна.

За да влезете в безопасен режим, натиснете и задръжте бутона за захранване, докато менюто Boot се появи пред вас. След това задръжте отново бутона за захранване, така че да бъдете подканени да стартирате в безопасен режим. Кликнете върху бутона OK.

Забележка: ако горната инструкция не ви е помогнала да влезете в безопасен режим, тогава тя ще бъде изпълнена на вашето устройство някак по различен начин. Просто извършете търсене като „* Вашият телефон * Безопасен режим“ и определено ще намерите това, което търсите.

След тези стъпки устройството ви с Android ще трябва да влезе в безопасен режим. В долния ляв ъгъл трябва да видите потвърждение за това. Поиграйте малко с устройството си, за да видите дали грешката се появява в безопасен режим.

Ако грешката „Системното приложение не реагира“ не се появи този път на вашия смартфон, тогава причината за проблема очевидно е някакво приложение на трета страна на устройството, което причинява конфликт. За съжаление ще трябва да деинсталирате всички приложения и след това да ги инсталирате едно по едно, за да определите виновника за грешката.

Метод № 6 Изчистване на кеш дяла

Преди да преминем към наистина трудни мерки, нека се опитаме да изчистим секцията за кеш на вашето устройство с Android, за да разрешим грешката „Системното приложение не отговаря“. Имайте предвид, че изчистването на кеш-дяла не е същото като напълно нулиране на устройството, при което абсолютно всичко се изтрива от него. Временните файлове и файлове с приложения ще бъдат изтрити. Всички данни на вашите приложения ще бъдат изтрити, но Google Play автоматично ще ги възстанови веднага щом ги използвате отново.

За да започнете, изключете напълно устройството си с Android. След това задръжте комбинацията от клавиши Начало + Мощност + Сила на звука ↑. Пуснете бутона за захранване в момента, в който усетите вибрацията, но продължете да държите останалото.

Освободете другите два бутона, когато логото на Android и съобщението „Режим на възстановяване“ се появят на екрана на устройството. Използвайте бутоните за сила на звука, за да навигирате в менютата и изберете „Изчистване на дяла на кеша“. След това натиснете бутона за захранване, за да изберете този елемент. Изчакайте процеса да приключи, след което устройството ще се рестартира и след това проверете за грешката "Приложението на системата не реагира."

Метод № 7 Възстановяване на фабричните настройки на Android устройството

Ако никой от горните не ви е помогнал, тогава можете да прибягвате до последния метод - нулиране на устройството до фабричните настройки. Ако не сте направили нищо със системните файлове, тогава този метод почти сигурно елиминира грешката "Системното приложение не реагира."

Този метод обаче трябва да се използва в краен случай, тъй като когато го използвате, ще загубите всички лични файлове. Така че архивирането на файлове е силно препоръчително в този случай. Ако оценявате файлове само на SD карта, тогава не трябва да се притеснявате, тъй като този процес няма да се отрази на това.

И така, отново отидете в Настройките на устройството си. Слезте до дъното им и намерете там секцията „Архивиране и изхвърляне“. Кликнете върху този елемент и се уверете, че имате отметка до опцията „Архивиране на моите данни“. Ако не, поставете отметка в квадратчето и изчакайте да приключи процеса на архивиране.

След това кликнете върху бутона „Възстановяване на настройките“ и потвърдете намеренията си, като кликнете върху бутоните „Нулиране“ и „Изтриване на всички“. Сега просто трябва да изчакате да завърши процеса на нулиране. След като възстановите фабричните настройки на устройството си с Android, проверете го за грешката „Системното приложение не реагира“. Вероятно е трябвало да бъде разрешен.

Метод номер 8 Мигащ към запасите ROM

Ако не можете да ви помогне, като възстановите фабричните настройки на устройството, тогава можете да кажете с почти сто процента точност, че по някакъв начин сте успели да повредите системните файлове на Android. Огромен брой потребители се оплакаха от грешката „Системното приложение не отговаря“, след като се опитаха да преместят важни за системата неща във външно хранилище.

Разбира се, няма да можете да премествате важни компоненти без достъп до ROOT. Например, ако сте се опитали да постигнете нещо с помощта на приложението Link2SD, тогава това много добре би могло да причини някаква вреда на файловете с Android OS.

В този случай нямате друг избор, освен да се отървете от ROOT достъпа на устройството и да го върнете към ROM ROM. Ако не сте променили отново устройството си, тогава дори не се опитвайте да го направите сами, ако не искате да загубите собствеността си. В краен случай е по-добре да намерите някоя разумна статия за мигането или човек, който да ви помогне с тази задача. След включване на смартфона към ROM ROM, грешката "Системното приложение не отговаря" ще бъде елиминирана със 100% шанс.

Интересни Статии