Как да поправите грешката "програмата gldriverquery.exe спря да работи" при стартиране на Steam?

По време на стартирането на клиента Steam някои потребители срещат грешката "Програмата gldriverquery.exe спря да работи." По правило собствениците на видеокарти с графични чипове от AMD са принудени да се справят с този проблем, но наскоро потребителите на чипове от хилядната серия nVidia също започнаха да се оплакват от него.

Както може би се досещате, често грешката gldriverquery.exe възниква поради неуспешен драйвер за графичния ускорител. Въпреки това, понякога тази грешка може да се появи поради проблеми с клиентските файлове на Steam или поради липсата на определени библиотеки в операционната система. Някак, нека да видим как да се отървем от грешката с gldriverquery.exe.

"Програмата gldriverquery.exe спря да работи": как да коригира грешката

Метод № 1 Прилагане на права на администратор

Първата препоръка за разрешаване на тази грешка е да опитате да стартирате клиента Steam от името на администратора. Да, можете да се отървете от този проблем по толкова елементарен начин. Поне толкова много потребители, които успяха да заобиколят грешката с gldriverquery.exe, казват така.

За да направите това, трябва да следвате следните стъпки:

  • отидете в папката Steam с изпълнителния файл Steam.exe;
  • щракнете с десния бутон върху този файл и изберете "Изпълнение като администратор".

Това всъщност беше всичко, което трябваше да направите. Ако това решение проработи, препоръчваме ви да влезете в свойствата на този файл и да зададете непрекъснатото му изпълнение от името на администратора.

Метод №2 Премахване на бета файлове

Грешката „Програмата gldriverquery.exe спря да работи“ може да възникне поради използването на клиентски актуализиращи файлове, които са във фазата на бета тестване. По правило те могат да бъдат достъпни чрез запис в участието на програмата за тестване на бета версията на Steam чрез самия клиент. Трябва да се отървете от тези файлове и след това да опитате да стартирате Steam отново.

Така че, трябва да направите следното:

  • отворете папката с инсталиран Steam;
  • отидете в папката с пакети;
  • намерете в него файловете със споменаването на „бета“ в името и ги изтрийте;

След като се отървете от файловете, стартирайте Steam отново - грешката с gldriverquery.exe може да бъде отстранена. Въпреки това, разбира се, такъв резултат ви очаква, ако наистина имате проблем с бета-файлове.

Метод №3 Актуализиране на драйвера за графичен ускорител

Както казахме в самото начало на този материал, грешката „Програмата gldriverquery.exe спря да работи“ често се появява по вина на драйвера за видеокартата, която по някаква причина започна да се срива при стартирането на графичната обвивка на Steam. Всичко обаче може да се реши просто - актуализирайте драйвера за видеокартата.

Отидете на официалния уебсайт на производителя на графичен чип, например nVidia, AMD или Intel, изтеглете драйвера от желания раздел и актуализирайте. След като драйверът се актуализира до последната налична версия, опитайте да стартирате клиента Steam и се уверете, че грешката с gldriverquery.exe е отстранена.

Метод 4 Инсталиране на Microsoft Visual Studio C ++ 2015

Друга причина за грешката „програмата gldriverquery.exe спря да работи“ е отсъствието на една от библиотеката на Microsoft Visual Studio C ++ 2015 във вашата операционна система. Изключително лесно е да проверите: щракнете върху бутона „Покажи подробности за проблема“ и погледнете реда „Име на модула с грешка. " Много потребители твърдят, че в този ред те показват библиотеката vcruntime140, която е част от преразпределимия библиотечен пакет на Microsoft Visual Studio C ++ 2015.

Всичко, което трябва да направите, е да изтеглите пакета от тези библиотеки на вашия компютър и да ги инсталирате. Ето линк към различните версии на библиотеките:

  • Microsoft Visual Studio C ++ 2015 x86 / x64

Инсталирайте и опитайте да стартирате отново Steam. Ако библиотеката vcruntime140 беше посочена в реда с името на модула, грешката с gldriverquery.exe беше отстранена.

Метод № 5 Преинсталиране на Steam Client

Е, ако всичко друго не успее, инсталирайте отново клиента Steam. Това е единственото решение, което оставихме за вас. Възможно е клиентските файлове да са били повредени случайно, в резултат на което клиентът да започне да се срива с грешката „Програмата gldriverquery.exe спря да работи“. Разбира се, ако имате на ваше разположение доста голяма колекция от инсталирани игри, тогава ви препоръчваме да вземете резервното им копие, за да не губите време да ги презаредите в бъдеще.

Интересни Статии