Как да поправите грешка 0x80244022 при актуализиране на Windows 10?

Всички знаем, че всяка версия на операционната система Windows съдържа огромен брой грешки, но днес ще говорим само за една, а името й е 0x80244022. Потребителите вече са виждали много през живота си, докато използват Windows Update, но тази грешка е една от най-мразените.

От време на време по време на появата на тази грешка може да видите и прикачения текст: WU_E_PT_HTTP_STATUS_SERVICE_UNAVAIL HTTP 503. Точната причина за този проблем все още не е установена. Съществуват обаче редица методи, които помагат на потребителите да се справят с грешка 0x80244022. Нека да ги разгледаме

Поправете грешка 0x80244022 в Windows 10

Метод № 1 Сървърите на Microsoft са претоварени

Като се има предвид, че Windows Update не може да се свърже със сървърите на Windows, можем да предположим, че те са просто претоварени в даден момент. Особено тази ситуация възниква в деня на излизането на някои важни актуализации за операционната система.

Ако това наистина е така, изчакайте няколко три часа и след това опитайте да актуализирате отново с Windows Update. Ако този път грешка 0x80244022 не се появи, тогава сървърите на Microsoft наистина бяха изключително претоварени.

Метод №2 Настройки за час и дата

За да се свържете правилно със сървърите на Microsoft и да изтеглите от там нови актуализации, трябва да имате правилно зададени настройки за час, дата и часова зона в системата. Ако вашата система има настройки, които не съответстват на текущото ви местоположение, тогава грешка 0x80244022 може да бъде логичен резултат.

Трябва да отидете на настройките за час и дата и да зададете необходимите настройки. Натиснете комбинацията Win + S и напишете в реда за търсене „Промяна на дата и час“. След това изберете намерения резултат. За да не се объркате с правилните настройки за тези параметри, можете да използвате две невероятно удобни опции: Задайте автоматично времето и задайте автоматично часовата зона. Превключете тези опции в положение включено и запазете промените.

След като зададете датата и часа, върнете се към Windows Update и опитайте да инсталирате актуализацията. Ако този път всичко вървеше като часовник и грешка 0x80244022 не се появи, тогава основният проблем беше настройките за час и дата.

Метод 3: Отстраняване на неизправности за актуализация на Windows

Възможно е проблемът да се крие в самата актуализация на Windows, което създава грешка 0x80244022. За щастие, Windows 10 има системна програма за отстраняване на проблеми, която очевидно коригира проблеми с различна сложност.

Сега ще се опитаме да отстраним възможните проблеми с Windows Update. Така че, първо трябва да намерите самата полезна програма. Най-лесният начин е да натиснете комбинацията Win + S и да въведете думата за търсене „Отстраняване на неизправности“. Изберете резултата, за да отидете в прозореца на помощната програма за решаване на проблеми.

Така че ще видите редица опции за отстраняване на проблеми. Отидете в секцията Изпълнение и Изпълнение и след това изберете Windows Update. Поправете проблеми, които не позволяват на Windows да се актуализира. “ След това кликнете върху бутона „Изпълнете инструмента за отстраняване на неизправности“.

След това ще се появи прозорецът на системната помощна програма за отстраняване на неизправности, която ще стартира процеса, възможно чрез фиксиране на грешка 0x80244022. Има възможност да ви бъде зададен въпрос за използването на правата на администратора за решаване на проблеми. Потвърдете решението за прилагане на права на администратор.

След като процесът приключи, опитвайки се да разреши проблеми с Windows Update (сред тях може да има грешка 0x80244022), прозорецът ще покаже дали проблемите са намерени и дали са разрешени.

Метод 4: Отстраняване на неизправности с вашата интернет връзка

Добре, ако грешката 0x80244022 не е била причинена от проблеми с актуализацията на Windows, тогава може да се дължи на проблеми с интернет връзката. Можете също да проверите тази вероятност, като използвате функционалността на помощната програма за отстраняване на проблеми в системата.

Следвайте стъпките по-горе, за да стигнете до прозореца за отстраняване на проблеми. Този път обаче трябва да изберете не Актуализация на Windows като цел за проверка за проблеми, а вашата интернет връзка.

Започнете процеса на отстраняване на неизправности с вашата интернет връзка. След приключване на тази операция ще се покаже дали проблемите са отстранени (ако има такива). Опитайте отново да получите достъп до Windows Update и опитайте да актуализирате Windows 10.

Метод №5 Нулиране на функциите за актуализиране на Windows

Ако никое от гореизброените не ви помогне, тогава е време да прибягвате до нещо по-"голямокалибрно", а именно да нулирате компонентите на Windows Update. Може да се е случило нещо с компонентите на тази системна услуга. В този случай можете да извършите нулиране, за да ги върнете в първоначалния си вид.

За да постигнете това, ще трябва да прибягвате до функционалността на командния ред. Ще има много екипи, така че се пригответе да прекарате много време с този метод!

Щракнете с десния бутон върху Старт и изберете "Команден ред (администратор)". След това, в последователен ред, въведете следните команди:

 • нетните стоп битове
 • нетно спиране wuauserv
 • net stop appidsvc
 • net stop cryptsvc

С тези команди вие и аз просто спряхме услугите BITS, криптография и актуализация на Windows. Сега трябва да изтрием файла qmgr * .dat. Въведете del „% ALLUSERSPROFILE% \ Data Data \ Microsoft \ Network \ Downloader \ qmgr * .dat в командния ред и натиснете Enter.

Сега трябва да преименуваме папката, наречена Software Distribution . Можете да направите това по абсолютно същия начин, като използвате специални команди, от които този път има две:

 • ren% systemroot% \ SoftwareDistribution SoftwareDistribution.bak
 • ren% systemroot% \ system32 \ catroot2 catroot2.bak

След това трябва да възстановим настройките на Windows Update и BITS към техните настройки по подразбиране. Можете също да направите това, като използвате две конкретни команди:

 • sc.exe sdset битове D: (A;; CCLCSWRPWPDTLOCRRC ;;; SY) (A;; CCDCLCSWRPWPDTLOCRSDRCWDWO ;;; BA) (A;; CCLCSWLOCRRC ;;; AU) (A;
 • sc.exe sdset wuauserv D: (A; CCLCSWRPWPDTLOCRRC ;;; SY) (A;; CCDCLCSWRPWPDTLOCRSDRCWDWO;;; BA) (A;; CCLCSWLOCRRC;;; AU) (A;; CCLCSWRWW)

Сега имате най-трудния момент: пререгистрирайте всички файлове BITS и Windows Update. За да направите това, ще трябва да въведете огромен брой команди в командния ред. Ето всъщност те са:

След това ще трябва да въведете две команди, за да нулирате Winsock и автоматично да конфигурирате прокси. Въведете netsh winsock reset и netsh winhttp reset proxy чрез натискане на Enter след всяка команда.

Сега се връщаме към това, което направихме в началото на този метод: спряхме услугите на BITS, криптография и актуализация на Windows. Трябва да ги рестартираме, като използвате следните стъпки:

 • нетни стартови битове
 • нетен старт wuauserv
 • net start appidsvc
 • net start cryptsvc

И накрая, рестартирайте компютъра си, за да направите напълно промени в системата. Опитайте да изтеглите актуализацията отново в Windows Update и проверете за грешка 0x80244022.

Този метод помага в повечето случаи, когато възникне тази грешка, но отнема известно време за нейното приключване. Ако обаче това не помогна, все още ни остават няколко метода.

Метод №6 Малък поправителен регистър на Windows

Именно този метод беше публикуван в мрежата и той успя да помогне на огромен брой потребители, които страдат от грешка 0x80244022. Използването му обаче може да се окаже още по-страшни последици за вас, ако направите нещо нередно. Затова препоръчваме да направите резервно копие на системния регистър, преди да изпълните този метод.

Отворете системния регистър на Windows, като използвате комбинацията Win + R → regedit → Enter . Отидете на HKEY_LOCAL_MACHINE → СОФТУЕР → Политики → Microsoft → Windows → WindowsUpdate → AU . Създайте параметър DWORD (32-битов) в този раздел и го назовете UseWUServer (само ако този параметър все още не съществува!).

Ако използвате услугата за актуализиране на Windows Server за актуализиране на системата, задайте параметъра UseWUServer на 1 . Ако използвате класическия метод, т.е. чрез Windows Update, трябва да го зададете на 0 . Запазете промените в системния регистър на Windows и рестартирайте компютъра.

След зареждането обратно в системата, опитайте да инсталирате актуализацията за Windows. Е, успяхте ли да поправите грешката 0x80244022? Ако не, тогава продължете напред.

Метод № 7 Използване на инструмента DISM за проверка на изображението ви за грешки

Ако разбирате, че грешка 0x80244022 не е възникнала поради проблеми с вашата интернет връзка или актуализация на Windows, тогава може да опитате нещо друго. В този метод ще използваме инструмента DISM, за да отстраним някои проблеми във вашата система, които могат да доведат до грешка 0x80244022.

Това е доста просто: имате нужда от команден ред и специална команда (този път само една). Щракнете с десния бутон върху Старт и изберете "Команден ред (администратор)". Въведете dism / онлайн / почистване-изображение / възстановяване на здравето на линията и натиснете Enter.

След приключване на процеса на възстановяване на вашата система, рестартирайте компютъра и проверете за проблем. В допълнение към това, препоръчваме ви също да проверите системните файлове с командата sfc / scannow .

Метод № 8 Ръчно актуализиране на Windows

Е, ако не можете да надстроите с Windows Update поради грешка 0x80244022, тогава защо не опитате да надстроите системата си самостоятелно. Добре. Автоматичното актуализиране на Windows често води до различни грешки, но ако се опитате да го изпълните ръчно, можете да избегнете много проблеми.

Щракнете с десния бутон върху бутона "Старт" и щракнете върху елемента "Опции". След това изберете секцията "Актуализация и защита". След това отидете на раздела „Актуализация на Windows“ и кликнете върху връзката „Актуализиране на журнала“. Намерете в списъка актуализацията, с която имате проблем по време на инсталирането и грешка 0x80244022, и копирайте нейния номер в буфера за управление.

След това отидете в директорията на Microsoft Update и намерете проблемната актуализация на този ресурс с помощта на лентата за търсене. След като го намерите, поставете актуализацията в опашката за изтегляне и я изтеглете на вашия компютър.

След това намерете актуализацията на компютъра и щракнете двукратно върху неговия инсталатор, за да го инсталирате. Това е всичко. Този път не трябва да има грешка 0x80244022, тъй като сами я инсталирате, а не Windows Update.

Метод № 9 Нулиране на Windows

За съжаление последният метод в тази статия ще изисква да нулирате операционната система Windows 10. Това решение работеше за огромен брой потребители. Можем да кажем, че работи в девет от всеки десет.

Щракнете с десния бутон върху Старт и отидете на „Настройки → Актуализация и защита → Възстановяване“. Намерете секцията „Нулиране на компютъра до първоначалното му състояние“ и кликнете върху бутона „Старт“. Следвайте инструкциите на екрана и се уверете, че сте избрали опцията за възстановяване със запазване на лични файлове.

Въпреки че файловете ще останат на местата си, за съжаление ще загубите всички инсталирани програми. Изчакайте процеса на възстановяване да завърши и след това опитайте да актуализирате отново Windows 10. Този път грешка 0x80244022 вече не бива да ви притеснява.

Интересни Статии