Как да поправите грешка 0x800c0002 при актуализиране на Windows 7/8/10?

0x800c0002 е грешка, която възниква в Windows Update при проверка за актуализации или инсталирането им. Този проблем засяга потребителите на операционни системи като Windows 7, Windows 8 и Windows 10. Грешката е типичен проблем и може да бъде отстранена доста просто в повечето случаи. Въпреки че, на моменти, все пак може да се наложи да се оправите добре. Независимо от това, нека да преминем към методи, с които можете да се отървете от грешка 0x800c0002.

Поправете грешка 0x800c0002 при актуализиране на Windows

Така че, преди да преминем директно към самите методи, препоръчваме ви да преминете през кратък списък от стъпки, които ще ви помогнат да решите проблема, без да прибягвате до методите. Опитайте следното:

 • Рестартирайте компютъра си. Не се паникьосвайте веднага при вида на 0x800c0002 и се опитайте да бъдете мъдри на вашия компютър. Опитали ли сте просто да рестартирате компютъра? Повечето потребители внимателно игнорират този съвет, позовавайки се на факта, че той не решава абсолютно никакви проблеми. Това обаче далеч не е така. Например, ако е възникнал някакъв случаен отказ в системата, тогава той може спокойно да бъде решен чрез рестартиране, което ще го доведе до стабилно състояние. Опитайте да рестартирате компютъра си и вижте дали изчезват грешки от 0x800c0002.
 • Проверете стабилността на вашата интернет връзка. Очевидно проверката за актуализации и изтегляне на актуализации се извършва от вашата интернет връзка, към която е свързан компютърът. Ако използваната връзка е в изключително нестабилно състояние и изтеглянето на актуализацията ще бъде прекъснато в определен момент, тогава грешката 0x800c0002 е очакваният резултат. Можете да проверите за проблеми с вашата интернет връзка с помощта на системната програма "Отстраняване на неизправности".
 • Проверете системата, като използвате антивирус. Един от най-неприятните варианти за появата на грешка 0x800c0002 е въздействието върху вирусната система. За да изключите незабавно тази опция, проверете компютъра си с помощта на всеки антивирус, инсталиран на вашата ОС. Всъщност можете дори да използвате антивирусната система Windows Defender (тя не е много по-ниска от тази на трети страни).

Е, ако сте преминали през горните стъпки, но грешката 0x800c0002 все още ви притеснява, тогава е време да предприемете по-сериозни действия, които сега ще разгледаме. Нека започнем с най-лесния метод.

Метод №1 Използване на инструмент на Microsoft за трети страни

И така, най-лесният и най-очевидният изход от ситуацията на грешки 0x800c0002 е да използвате специализирания инструмент за отстраняване на проблеми в центъра за актуализиране. За съжаление, тази помощна програма не е системна, така че трябва да отидете на официалния уебсайт на Microsoft и да го качите в системата си.

Веднага след като изтеглите инструмента, тогава всичко е изключително просто: стартирайте го и следвайте инструкциите на екрана. Когато приключите с инструмента, рестартирайте компютъра и отидете в Центъра за актуализация, за да проверите за грешката 0x800c0002.

Метод №2 Нулиране на актуализацията на Windows

Ако автоматичният инструмент не е оказал желания ефект върху грешката 0x800c0002, тогава можете да опитате нещо по-кардинално. Ако имате проблеми с Windows Update, можете да опитате да нулирате компонентите му. В повечето случаи нулирането решава всички проблеми, срещани в Центъра, след което можете безопасно да продължите да актуализирате системата.

За да нулирате Центъра за актуализиране, ще трябва да прибягвате до функционалността на командния ред, в който трябва да въведете определени команди. Така че направете следното:

 • Натиснете Windows + S.
 • Въведете „Команден ред“.
 • Кликнете върху резултата с десния бутон и изберете "Изпълнение като администратор".
 • И най-важното, въведете ВСИЧКИ от следните команди:

 • Затворете командния ред и рестартирайте компютъра.

Така че, тази операция може да ви отнеме доста време, но повярвайте ми - заслужаваше си. Опитайте да получите достъп до Windows Update и да проверите за грешка 0x800c0002. С голяма вероятност ще видите, че проблемът е решен. Ако обаче той все още присъства в Центъра за актуализации, тогава можете да опитате да предприемете още няколко стъпки.

Метод №3 Извършване на чиста обувка

Нищо не работи и грешка 0x800c0002 все още присъства в системата и не ви позволява да актуализирате. Това е достатъчно лошо, като се има предвид, че методите за решаване на тази грешка сега са малко по-сложни. В този метод ще се опитаме да извършим чиста зареждане с вашата система, за да определим причината за грешка в надстройката.

И така, чистата обувка е специален списък от действия, с които можете да идентифицирате услуги или програми, които предотвратяват инсталирането на актуализации в Windows Update. Извършването на чиста обувка е съвсем просто и ще ви отнеме само няколко минути. Но намирането на проблемния елемент в системата вече е много по-дълго, но повече за това по-късно.

Натиснете Windows + R, за да стартирате помощната програма Run ... на екрана. След това въведете msconfig в него, след което натиснете Enter. Трябва да видите прозорец със системната конфигурация. Отидете в раздела „Услуги“ и активирайте опцията „Не показвайте услугите на Microsoft“. След това кликнете върху „Деактивиране на всички“.

Затворете прозореца за конфигурация на системата и отворете диспечера на задачите по най-предпочитания от вас начин, например Ctrl + Alt + Del и изберете елемент. Отворете раздела „Стартиране“ и деактивирайте всички програми, разположени там. След като завършите този процес, рестартирайте компютъра.

Сега се върнете към System Update и се опитайте да проверите / инсталирате актуализацията за Windows. Това не помогна - върнете всичко на мястото си и продължете напред. Ако е помогнало, тогава вашата система има услуга или програма, която противоречи на инсталираната актуализация. За да определите какво точно е конфликтиращ елемент, трябва да включите всичко деактивирано, докато грешката 0x800c0002 не се появи отново. Тогава остава само да се реши проблема със услугата или програмата.

Метод №4 Почистване на дистрибуцията на софтуера

И накрая, искам да разгледам друг метод, който помага на някои потребители, страдащи от грешка 0x800c0002. Състои се в изтриване на папката SoftwareDistribution, която се намира в C: \ Windows \ . Не бива обаче да пускате с глава и да изтривате тази папка, тъй като този процес трябва да се извърши по малко по-различен начин.

Натиснете Windows + S, за да покажете лентата за търсене пред вас, и след това стартирайте PowerShell (задължително като администратор). След отваряне на помощната програма, въведете следните редове в нея:

 • Stop-Service wuauserv
 • Remove-Item -Recurse -Force C: \ Windows \ SoftwareDistribution \ Download \ *
 • Старт-услуга wuauserv

След това затворете PowerShell като ненужен и рестартирайте компютъра си. Сега се върнете в Центъра за актуализация и вижте дали има грешка 0x800c0002. Както вече споменахме, тази стъпка помага на някои потребители и вие също може да се възползвате от нея.

Надяваме се, че този материал ви е помогнал да разрешите проблема при актуализиране на системата на Windows. Ако не, тогава можем да ви препоръчаме да намерите необходимата актуализация в каталога на Microsoft и да я инсталирате ръчно, да деактивирате антивируса и защитната стена, да зададете правилните настройки за дата и час. С тези стъпки вероятно можете да разрешите грешката 0x800c0002 и накрая да актуализирате системата.

Интересни Статии