Как да поправите грешка 0x80070490 при инсталиране на Windows?

Грешка 0x80070490 възниква при инсталиране на Windows. Получаването обикновено означава, че вашият BIOS има проблем с твърдия диск. Доста често се появява поради факта, че вашият SATA контролер не работи в AHCI режим, а в IDE, например. Или този проблем може да възникне, когато използвате System Center Configuration Manager от Microsoft, за да инсталирате отново операционната система Windows на вашето устройство.

Също така, доста голям брой потребители посочиха, че грешка 0x80070490 може да се прояви, когато BitLocker е активиран. Но трябва да разберете, че деактивирането на тази функция не е решение на проблема.

Проблемът е доста често срещан и много потребители страдат от него. Грешката се появява в почти всяка версия на Windows. За щастие има няколко метода, с които можете да разрешите тази неприятна ситуация и можете спокойно да продължите да инсталирате или преинсталирате подготвения Windows.

Преди да преминем директно към основните методи, трябва да изключите всички външни дискове или твърди дискове от вашия компютър. Възможно е именно този фактор да послужи като объркване на BIOS.

Ние коригираме грешка 0x80070490 при инсталиране на Windows

Метод № 1 Задайте опцията за зареждане на UEFI

В някои устройства изтеглянето по подразбиране се извършва от под BIOS, което всъщност може да причини грешка 0x80070490 и в резултат на това невъзможност за инсталиране на Windows. Решението на този проблем е доста просто и отнема само няколко минути.

  • Рестартирайте компютъра си (не забравяйте, че трябва да рестартирате от системата, а не да рестартирате при спешни случаи през системния блок).
  • Преди операционната система да бъде напълно заредена, трябва да видите екран в долната част на който ще бъде написана комбинация от клавиши за влизане в BIOS. Всеки производител има различен, но в повечето случаи можете да влезете в BIOS с помощта на Esc, F2, F12 или Backspace. Трябва да натиснете бързо, преди директно да заредите операционната система, в противен случай ще трябва да рестартирате отново.
  • След като влезете в BIOS, погледнете в самата дъна или от дясната страна на екрана. На тези места ще бъдат показани бутоните на клавиатурата, с които можете да навигирате в настройките на BIOS.
  • Намерете опциите за зареждане (BOOT конфигурации) във вашия BIOS и въведете там. Забележка: BIOS в по-голямата си част е направен на английски.
  • В настройките за зареждане трябва да намерите опция, в която трябва да промените стойността от BIOS на UEFI.
  • Използвайте инструкциите за навигация на BIOS, запазете промените и излезте от BIOS.

След тези кратки манипулации грешката 0x80070490 ще трябва да изчезне. Но ако това не се случи, тогава преминете към следващия, последен метод.

Метод №2 Превключване на драйвера на контролера към AHCI

  • Използвайки примера на предишния параграф, въведете BIOS отново.
  • Вътре в BIOS ще трябва да намерите опция, която в повечето случаи се нарича като конфигурация SATA .
  • В тази опция трябва да настроите AHCI режим.
  • След това излезте от BIOS и не забравяйте да запазите промените си.

Високата вероятност за поява на грешка 0x80070490 се дължи именно на факта, че SATA е работил в режим IDE, а не в AHCI.

Интересни Статии