Как да поправите грешка 0x8004e108 в Windows Store на Windows 10?

Днес ще разгледаме с вас проблем, който може да възникне при използване на приложението Windows Store в операционната система Windows 10 - грешка 0x8004e108. Някои от потребителите буквално всеки ден използват функционалността на фирмения магазин от Microsoft. Там можете да намерите много полезни програми и дори куп всякакви игри. От време на време обаче потребителите се уведомяват за появата на грешка 0x8004e108, поради която те не могат нито да актуализират вече инсталирани приложения, нито да изтеглят нови.

Въз основа на горното, грешка 0x8004e108 прави вашия Windows Store трудно функциониращо приложение, в което можете да гледате само съдържанието, но докосването му е забранено. Така че защо изобщо се появи тази грешка? Вероятно преди появата му - всичко работеше отлично и не изпитахте никакви проблеми. Е, кодът за грешка 0x8004e108 можеше да възникне по няколко причини:

 • кеш, натрупан по време на използване на Windows Store;
 • липса на необходими актуализации в операционната система;
 • актуализирайте инсталационните файлове, които противоречат на Windows Store;
 • грешка с акаунт в Windows Store;
 • вируси, блокиращи определени файлове на приложението Windows Store;

Това са най-честите причини, поради които може да възникне грешка 0x8004e108, както и други подобни проблеми. Има много причини, обаче, заслужава да се отбележи, че в повечето случаи виновникът за ситуацията е натрупаният кеш на магазина или малка грешка с потребителския акаунт. Така или иначе, нека сега разгледаме списък на възможните решения за грешка 0x8004e108. Можете да следвате стъпките по-долу във всеки ред - няма много значение, но препоръчваме да оставите последното решение за последно.

Поправете грешка 0x8004e108 в Windows Store на Windows 10

Решение №1: Отстраняване на неизправности в Windows Store

Нека започнем нашето, така да се каже, лидерство с най-елементарното решение, до което може да се прибегне, когато възникне подобен проблем. Това решение ще бъде средство за отстраняване на неизправности в Windows Store, което Microsoft предварително е вградил в системата. Този инструмент на теория може да отстрани някои проблеми, които пречат на правилното функциониране на Windows Store, а грешката 0x8004e108 е точно от тази категория.

За да стартирате инструмента за отстраняване на неизправности, трябва да изпълните следните стъпки:

 • отворете менюто "Старт" и щракнете с левия бутон (по-нататък - LMB и RMB) върху иконата на зъбно колело;
 • след като отворите прозорец с Windows 10 OS Options, намерете и отидете в раздела „Актуализации и сигурност“;
 • след като отворите този раздел, отидете на раздела „Отстраняване на неизправности“;
 • Намерете в този раздел раздела „Отстраняване на други проблеми“;
 • в този раздел намерете и щракнете върху LMB върху елемента "Приложения от Windows Store";
 • след това кликнете върху бутона „Изпълнете инструмента за отстраняване на неизправности“, който ще се появи по-долу.

Ще видите друг прозорец, в който ще се извърши цялостно сканиране на системата за проблеми, които могат да причинят затруднения в работата на магазина Windows 10. Следвайте инструкциите от този прозорец и предприемете всички действия, които ще ви предложи инструментът за отстраняване на неизправности. След като приложите всички предложения, отидете в Windows Store и проверете дали грешката 0x8004e108 е коригирана. Честно казано, това решение не работи много често, но все пак си струва да опитате.

Решение № 2: Нулирайте кеша на Windows Store

Следващото ни решение ще бъде да нулирате кеша на Windows Store, който може да се натрупа във вашата система. За съжаление, въпреки полезната функционалност на кеша, той също може да причини много проблеми на потребителите. Грешка 0x8004e108 може просто да е един от тези проблеми. Нека се опитаме да изчистим системата от кеша на Windows Store.

Не е нужно да извършвате никакви сложни манипулации със системата, тъй като тя съдържа едно малко приложение, чиято цел е само да нулира кеша на Windows Store. За да използвате това приложение, трябва да изпълните следните серии стъпки:

 • Натиснете клавишната комбинация Windows + S ;
 • напишете wsreset.exe в полето за търсене;
 • щракнете върху резултата с десния бутон и изберете „Изпълнение като администратор“;

Щом извършите горните действия, пред вас ще се появи празен команден ред, след което той веднага ще изчезне. След това приложението на Windows Store ще се отвори. Ако сте виждали точно такъв процес на екрана си, тогава, поздравления, успяхте да нулирате кеша на Windows Store. Опитайте да изтеглите някое приложение или да актуализирате вече инсталирано, за да сте сигурни, че грешката 0x8004e108 е поправена.

Решение №3 Инсталиране на всички налични актуализации за Windows 10

Понякога някои системни приложения изискват наличието на определени актуализации в системата. Без тях те няма да започнат или ще станат, но появата на някои проблеми и грешки е гарантирана. Вашето приложение за Windows Store може да се нуждае от конкретна, скорошна актуализация от Microsoft.

За да инсталирате актуализации за вашата система, трябва да изпълните следните стъпки:

 • щракнете върху LMB Start и кликнете върху иконата на зъбно колело, за да отидете на System Settings;
 • Намерете и отидете в раздела "Актуализации и сигурност";
 • Отворете раздела Windows Update
 • кликнете върху бутона „Проверете за актуализации“;

Щом кликнете върху горния бутон, ще започне търсенето на наличните актуализации за вашата операционна система. След като инсталирате новите актуализации, рестартирайте компютъра си и след това влезте в Windows Store и проверете дали грешката 0x8004e108 е коригирана.

Решение № 4 Преименувайте папката на SoftwareDistribution

На вашия компютър има папка, наречена SoftwareDistribution, която съдържа инсталационните файлове за актуализации за Windows 10. Тези файлове можеха да влязат в конфликт с Windows Store, защото сте загубили способността да изтегляте или актуализирате инсталирани приложения. За щастие можете просто да преименувате тази папка, което може да поправи грешката 0x8004e108.

Така че, следвайте стъпките по-долу, за да преименувате папката SoftwareDistribution:

 • щракнете с десния бутон върху старт и изберете "Команден ред (администратор)"
 • След това въведете командата за чиста спирачка WuAuServ в нея и натиснете Enter;
 • отворете Windows Explorer;
 • отидете в директорията C \ Windows и намерете папката SoftwareDistribution ;
 • преименувайте тази папка в SoftwareDistribution.old ;
 • отворете командния ред отново и изпълнете командата за стартиране WuAuServ в него;
 • рестартирайте компютъра си.

След като завършите всичко по-горе, отворете Windows Store и проверете отново дали проблемът под формата на грешка 0x8004e108 е разрешен. Струва си да се отбележи, че това решение е едно от най-ефективните сред всички описани тук.

Решение № 5: Повторно влизане в акаунт в магазина на Windows

Струва си да се отбележи, че грешка 0x8004e108 може да бъде обикновена грешка в Windows Store. Някои потребители твърдят, че успяват да отстранят подобни проблеми, като влязат отново в акаунта си в Windows Store. Нека и ние се опитаме да направим нещо подобно. Следвайте тези стъпки:

 • Отворете приложението Windows Store
 • кликнете върху иконата на профила в горния десен ъгъл;
 • щракнете върху LMB на вашия акаунт;
 • в нов прозорец кликнете върху бутона „Изход“ под вашия акаунт в Microsoft;
 • щракнете отново върху иконата на профила в горния десен ъгъл;
 • щракнете върху LMB от бутона „Вход“ и изберете акаунта си;
 • след това кликнете върху бутона „Продължи“ и въведете паролата за вашия акаунт в Microsoft.

След като излезете и влезете отново с вашия акаунт, опитайте да изтеглите или актуализирате приложението в Windows Store. Както вече споменахме, грешка 0x8004e108 може да бъде само малка грешка в приложението на магазина. Ако обаче нищо не се е случило за вас, тогава нека разгледаме последното, по-кардинално решение в тази ситуация.

Решение № 6 Възстановяване на системата

Така че, ако стигнете до този момент в статията, тогава очевидно нищо не се е случило - грешка 0x8004e108 все още ви преследва в Windows Store. В тази ситуация единственото логично решение е да се възстанови системата. Може да сте инсталирали на вашия компютър някакъв софтуер, който сега е в конфликт с Windows Store. Използвайки точката за възстановяване, можете да върнете компютъра си във времевия период, когато нямаше проблеми с магазина на компанията Microsoft.

Използването на точка за възстановяване е изключително просто:

 • щракнете върху клавиатурата Win + S ;
 • въведете заявката „Контролен панел“ в търсачката и отворете резултата;
 • след като отворите контролния панел, отидете на раздела „Възстановяване“;
 • щракнете върху елемента „Изпълнете възстановяване на системата“;
 • изберете желаната точка за възстановяване и стартирайте процеса на възстановяване на вашата система.

Използването на точка за възстановяване може да отнеме известно време, така че трябва да изчакате малко. Също така си струва да се отбележи, че вашият компютър може да се рестартира по време на този процес, което е съвсем нормално - и трябва да бъде. След като завършите възстановяването на Windows 10, стартирайте Windows Store и проверете дали грешката 0x8004e108 най-накрая е коригирана.

Какво става, ако 0x8004e108 все още се среща в Windows Store?

Обикновено някакво решение работи. Ако обаче се окажете в ситуация, в която нито едно от решенията не дава положителен резултат, във вашата система може да има вирус, който блокира компонентите на Windows Store. Опитайте да използвате вашия антивирус за сканиране на вашата операционна система. Заслужава да се отбележи, че грешката 0x8004e108 - и други като нея - се проявява изключително рядко в резултат на вируса, но този сценарий не трябва да се изключва. Надяваме се, че тази статия ви помогна да възстановите функционалността на Windows Store, както и да се отървете от грешка 0x8004e108.

Интересни Статии