Как да поправите грешка 0x00000124?

Синият екран на смъртта с код за грешка 0x00000124 е самият проблем, който със сигурност не искате да срещнете, повярвайте ми. Когато видите този син екран на смъртта на вашия монитор, това означава, че WHEA, хардуерът на операционната система Windows за откриване на грешки, е открил доста сериозни проблеми в системата.

Ако внимавате, забелязахте, че се споменава думата „хардуер“. Точно така, този син екран на смъртта (или BSoD) показва проблеми с хардуерния компонент на вашата система, т.е. проблеми с желязото, казано по-просто. Плюс това, тази грешка също не изключва грешки в софтуера.

Като цяло, както можете да разберете, нещата могат да бъдат доста лоши. Но за да изясним малко ситуацията, нека да очертаем груб списък с причини за синия екран на смъртта с код за грешка 0x00000124

Причини за грешка 0x00000124

 • Различни проблеми с RAM, както софтуер, така и хардуер.
 • Възникване на проблеми поради прегряване на хардуерния компонент на компютъра. Това включва видеокарта, процесор, дънна платка, RAM и т.н.
 • Неизправност на дънната платка.
 • Слабото захранване може да причини проблем, т.е. той просто няма достатъчно мощност, за да захранва правилно системата.
 • Неизправност на различни драйвери, комунални услуги, програми, услуги и т.н.
 • Физически или софтуерни повреди на вашия твърд диск.
 • Остаряла версия на BIOS, която не поддържа определени хардуерни компоненти на системата. Това може да се случи например при закупуване на нов процесор.

Да, доста огромен списък и той обхваща широк спектър от различни въпроси.

Не искам да изтъквам това, но за да оправите синия екран на смъртта с код за грешка 0x00000124, ще трябва да проверите системата за всичко по-горе, а това може да отнеме доста време. Но тъй като все още трябва да коригирате ситуацията, нека започнем да обмисляме методи за решаване на тази грешка в системата.

Как да поправите грешка 0x00000124?

Няма да разделим тази статия на методи за разрешаване, но, както при причините, просто ще изброим съвети как да оправим синия екран на смъртта с код на грешка 0x00000124 .

 • Първо отворете системния блок и проверете материнската платка за физически повреди. Потърсете различни следи от прегряване, късо съединение, подути кондензатори. Ако откриете и най-малките признаци на неизправност, незабавно занесете дънната платка в сервизен център. Не се опитвайте, ако нещо се случи, да се изкачите сами, за да поправите това, което не разбирате.
 • Актуализирайте фърмуера на вашия BIOS, ако причината е несъвместимостта му с новия хардуерен компонент на системата, т.е. той просто не знае как да работи с нея.
 • Проверете работата на вашата RAM памет. Можете да разберете за проблемите по доста прост начин, точно от под операционната система. За да започнете, изтеглете помощната програма CPU-Z. Стартирайте го и отидете на раздела SPD. В него можете да наблюдавате работата на вашата RAM памет. Например, имате два RAM слота във вашата система. Просто погледнете честотите на тези барове в помощната програма CPU-Z. Ако те се различават и работят на различни честоти, тогава проблемът най-вероятно се крие в RAM паметта. Можете също да използвате услугите на такава помощна програма, интегрирана в системата като „Инструмент за диагностика на паметта“. Или използвайте помощната програма memtest86 +. По принцип проверката на оперативната памет може да се извърши по много начини.
 • След RAM паметта, нека веднага да проверим видеокартата. За да направите това, ще трябва да изтеглите програма, подобна по име - GPU-Z. С помощта на тази малка помощна програма можете лесно да следите показанията на видеокартата и в същото време да извършите проверка, ако е необходимо. Можете също да тествате видеокартата си например, като използвате помощната програма FurMark, която правилно ще я зареди.
 • Да преминем към следващия проблем - прегряването на хардуерния компонент. В този случай ще ви помогне друга сравнително удобна програма с името SpeedFan. В него можете да наблюдавате температурата на различни елементи на вашия компютър. Плюс това можете дори да зададете скоростта на охладителите, ако е необходимо.
 • Ако сте сигурни, че проблемът е в липсата на енергия за желязо и това често може да се случи с некачествени захранвания, тогава, за съжаление, не можете да направите нищо. Просто трябва да закупите по-добро захранване. Не купувайте блокове без име. Можете да вземете някой евтин блок от FSP.
 • Ако се отдадете наскоро с овърклок на вашия компютър и след това започнаха сините екрани на смъртта, тогава проблемът може да е точно в това. Възстановете фабричните настройки на цялото си оборудване и опитайте да рестартирате системата.
 • Връщане към RAM. Прегледайте го външно и се уверете, че е в задоволително състояние. За предотвратяване го извадете от слота на картата на майката, почистете контактите му и слота за RAM. След това го върнете и опитайте да рестартирате системата. Случва се, макар и доста рядко, проблемът да се крие в такива дреболии като прах или мръсотия. След като инсталирате RAM обратно в слотовете, опитайте да стартирате системата.
 • В причините, които споменахме, че проблемът може да бъде главно причинен от проблеми с хардуерния компонент, но е възможно и софтуерната страна. Синият екран на смърт с код за грешка 0x00000124 също може да бъде причинен поради проблем с неправилно работещи драйвери. За да се опитате да отстраните проблема, направете следното:
  • По време на зареждане и докато се появи синият екран на смъртта, натиснете клавиша F8.
  • След натискане на този клавиш, ще трябва да бъдете в менюто „Разширени опции за изтегляне“.
  • В списъка с опции за зареждане изберете „Деактивиране на задължителната проверка на подписа на драйвера“

По този начин изключвате жестоката проверка на подписите на инсталираните драйвери и давате възможност на драйвери, които нямат този цифров подпис, да работят.

 • И последната точка в тази статия е проверка на твърдия диск. В този случай препоръчваме да използвате програмата Victoria DOS, с която можете да сканирате твърдия си диск за повредени сектори и да ги поправите, ако е възможно. Просто е невъзможно да се опише как да използвате тази програма в статия, тъй като този материал ще направи статия със същия размер като тази. Просто напишете името на програмата в търсачката и ще намерите необходимия материал. Може да се посъветва само едно нещо - не използвайте версията на програмата, която се стартира от под операционната система, тъй като за нея има малка полза.

Надяваме се, че горните методи, но наистина само съвети, ще ви помогнат при решаването на проблема с този син екран на смъртта.

Интересни Статии