Как да поправите грешка 0x00000116?

Код на грешката 0x00000116 е син екран на смъртта. И може би е един от най-опасните за потребителя и за да бъдем по-точни, това е потенциален удар върху съдържанието на портфейла ви. Освен това доста силен удар.

Появата на вашия монитор на син екран на код за смърт и грешка 0x00000116 означава, че системата се опита да се свърже с водача на видеокартата, но този не му отговори в определеното време.

Този проблем може да се прояви при много много обстоятелства: при инсталиране на видео драйвер, по време на работа на видео игра, при работа с Flash и т.н.

Има няколко причини за този проблем и, честно казано, една по-лоша от другата. Почти всички причини ще важат за вашата видеокарта, но те ще засегнат и други компоненти на системата. Като цяло, нека да разгледаме причините.

Причини за появата на 0x00000116

Може би трябва да започнете с най-малко фрустриращите причини и постепенно да стигнете до най-лошия сценарий, за който вероятно вече сте се досетили.

 • Неуспешен драйвер на графична карта. Понякога се случва драйверът за видео да започне да влиза в конфликт с нещо в системата. Например може да е друг инсталиран драйвер за същата видеокарта. Или шофьорът се е повредил поради злополука на някой в ​​системата. Накратко, драйверът за вашата видеокарта не функционира правилно, което води до сривове в системата, а в нашия случай - BSoD с код 0x00000116 .
 • Прегряване на видеокартата. Такава грешка може да възникне и по време на прегряване на видеокартата, макар и доста рядко. Някои потребители дори не подозират, че видеокартата трябва да се почиства от прах от време на време, обърнете внимание на нейната температура по време на работа и да не забравяте за подобно действие като подмяна на термична паста.
 • Неизправна оперативна памет. Най-редката причина за този син екран на смъртта, но все пак възможна. Възможно е някои от чиповете на лентата на RAM да не функционират или някакъв подобен проблем, който да доведе до нестабилност на системата.
 • Проблеми с захранването. Вероятно захранването ви не може да захранва правилно графичната карта. Може да се повреди например по време на скорошно пренапрежение. Или сте купили някакъв китайски безименен блок, който също по необясними причини не успя.
 • Овърклок на видеокартата. Ако все още сте неопитни в овърклока на хардуерните компоненти на вашия компютър, тогава бихте могли от неопитност леко „да отидете твърде далеч“, в резултат на което системата започна да се държи изключително нестабилно.
 • Лоша видеокарта. Най-вероятният изход за този син екран на смъртта. Смъртният час на вашата видеокарта е ударен и е време тя да се оттегли. Какво би могло да се случи с нея? Да, много неща. Например, в случай на силно прегряване, самият чип на видео процесора може да се провали. Или на картата захранването се провали. Или бихте могли да повредите самата видеокарта при следващо почистване или нанасяне на термо паста.

Е, помислете за причините. Както вече можете да разберете, делата ви могат да бъдат доста лоши, но не бива да губите надежда. Възможно е във вашия случай това да са просто конфликтни драйвери или прегряване. Добре, сега нека опишем методите за коригиране на това нещастие.

Методи за решаване на грешка 0x00000116

Започваме нашия списък с метод на решение директно от причините за синия екран на смъртта, т.е. Да започнем с най-простите - драйвери.

Метод №1 Преинсталиране на драйвери

Първото ви действие в тази ситуация трябва да бъде преинсталиране на драйверите за вашата видеокарта. Естествено, това ще трябва да стане от безопасен режим. Направете следното:

 • Рестартирайте компютъра си.
 • По време на стартиране на системата натиснете клавиша F8, за да влезете в менюто „Разширени опции за зареждане“ .
 • Изберете „Безопасен режим“ от списъка с опции.
 • След като влезете в системата през безопасен режим, щракнете с десния бутон върху бутона "Старт" и изберете "Диспечер на устройства" от контекстното меню.
 • Намерете вашата видеокарта в списъка с устройства.
 • Щракнете с десния бутон върху него и изберете "Изтриване" .
 • След това рестартирайте компютъра и отново инсталирайте драйверите за видеокартата.

В този случай има шанс да се отстрани конфликтът на водача със системата. Ако обаче все още имате син екран на смърт и код на грешка 0x00000116, опитайте да инсталирате по-стара версия на драйверите.

Метод №2 Намалете температурата

Прегряването на различно оборудване в системния блок е доста сериозен проблем. Прегряването на видеокартата заплашва с много неприятни последици: влошаване на производителността, поява на различни графични артефакти на екрана, излизане на системата от стабилна работа и др. Е, в крайна сметка просто може напълно да се провали, ако постоянно се прегрява.

Проверете температурата на видеокартата с помощта на помощната програма SpeedFan. В покой температурата на видеокартата не трябва да надвишава 40 градуса. При натоварване е нежелателно да се премине границата от 75-80 градуса. Ако вашата карта се нагрява доста, тогава първото нещо, което трябва да опитате да смените термичната грес за нея. Ако температурата все още остава на неприемливо ниво, тогава може би е време да се охлади по-добре.

Метод №3 Проверка на RAM

Извършете стандартен тест на вашата RAM памет. Проверете я за начало за физически повреди. За да направите това, извадете скобата от дънната платка, помислете как трябва да са контактите й, почистете ги и слота за RAM, ако е необходимо. След това проверете оперативната памет с помощта на помощната програма MemTest. Освен това, ако сте собственик на няколко RAM ленти, опитайте се да оставите само една от тях и да стартирате системата. Възможно е някои от тях просто да не са успели.

Метод номер 4 Неизправно захранване

Един от доста неприятните резултати от ситуацията. Вашето захранване не работи правилно и в резултат на това не може правилно да поддържа работата на видеокартата, т.е. тя не получава достатъчно хранене. Има няколко начина за проверка на захранването. Най-простият от тях е външен преглед. Отворете захранването и го проверете за набъбнали кондензатори, следи от късо съединение и други повреди, които може да са настъпили, например, от спад на напрежението. Уверете се също, че охладителят работи на захранването.

Метод № 5 Нулирайте ускорението от видеокарта

Ускорението на всички компоненти на системата е деликатен въпрос и изисква известни знания и практика от страна на потребителя. Ако наскоро сте се опитали да овърклокте видеокартата и след това синият екран на смъртта и кодът за грешка 0x00000116 веднага започнаха да се появяват, тогава е възможно да сте направили овърклока неправилно или просто „ отидохте твърде далеч “. Нулирайте видеокартата до фабричните настройки и вижте дали се появява грешка 0x00000116 .

Метод номер 6 Подмяна на видеокарта

Ако всички проверки и действия, насочени към премахване на проблема под формата на син екран на смърт и код на грешка 0x00000116, не донесоха успех, тогава, за съжаление, е време вашата видеокарта да отиде в покой. Като последна предпазна мярка можете да го занесете в сервизен център, да го прегледате там. Може би специалистите ще успеят да я съживят по някакъв начин, поне за кратко време.

Интересни Статии