Как да поправите CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT на Windows 10?

CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT е синият екран на смъртта (или BSOD). В сравнение с други грешки, които се появяват по време на работа на системата, сините екрани на смъртта са много по-редки, но поради тях потребителите обикновено губят част от данните си на компютъра. Също така е просто невъзможно да се отървете от тях, освен да извършите спешен рестарт на компютъра.

CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT може да бъде причинен от невероятно огромен списък от причини: неправилно работещи драйвери, настройки на BIOS, остаряла версия на BIOS, повредени записи в системния регистър на Windows, повреда на диска, повреда в паметта и т.н. Това са само най-честите причини сред потребителите.

Начини за разрешаване на грешката CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT

Метод номер 1 Проверете системата за вируси и проверете защитната стена

Появата на синия екран на смърт CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT BSOD може да означава, че вашият компютър е бил заразен с вируси, което е довело до неговата нестабилност и появата на тази грешка. В тази връзка препоръчваме да инсталирате всеки антивирус, на когото имате доверие, и да проверите системата си със скенер. Ако намери нещо, тогава елиминирайте заплахата.

Ако вашият антивирус не намери следи от вируси, проблемът може да е и в защитната стена на Windows. Опитайте да го деактивирате за известно време, за да проверите участието му в проблема под формата на CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT. За целта направете следното:

 • Натиснете Win + X и изберете "Контролен панел".
 • Отидете на защитната стена на Windows.
 • Кликнете върху връзката „Активиране или деактивиране на защитната стена на Windows“ в левия прозорец на прозореца.
 • След това поставете отметка в квадратчето до „Деактивиране на защитната стена на Windows (не се препоръчва)“ до настройките на частната и публичната мрежа.
 • След като зададете необходимите настройки, щракнете върху „OK“, за да потвърдите промените.
 • Сега проверете за CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT. Може би именно защитната стена е била отговорна за проблема.

Метод №2 Актуализиране и проверка на драйвери на системата

Както споменахме в началото на статията, проблемът под формата на син екран на смърт CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT може да се дължи на остарели драйвери за някой елемент във вашата система. Ако всичко това е така, тогава вашата "задача" е решена достатъчно. Направете следното:

 • Щракнете с десния бутон върху „Старт“ и изберете „Диспечер на устройства“.
 • Преминете през устройствата си в системата и вижте дали има жълта икона пред нещо, което сигнализира за липсата на инсталирани драйвери. Ако намерите такова устройство, тогава може би те са тези, които причиняват проблема с нестабилността на системата. Щракнете с десния бутон върху него и изберете "Актуализиране на софтуера на драйвера".

Забележка: за съжаление автоматичното търсене и инсталиране на драйвери, които се изпълняват от вашата операционна система, често не изпълняват задачата, възложена им. Следователно, най-доброто решение би било да намерите официалния уебсайт на производителя на определено оборудване, да изтеглите и инсталирате драйверите, от които се нуждаете от там.

Освен това, в допълнение към остарелия драйвер, проблемът може да се крие и в драйвери, които не могат да бъдат инсталирани правилно на външно свързано устройство, например с USB интерфейс. В този случай трябва да отидете до диспечера на устройства и да премахнете повреденото оборудване и след това да инсталирате отново драйверите за него ръчно. Но тъй като Windows не показва оборудване, което не е свързано с компютъра в диспечера на устройства, трябва да го направите видим. За целта направете следното:

 • Щракнете с десния бутон върху „Старт“ и изберете „Диспечер на устройства“.
 • Кликнете върху „Преглед“ в лентата с менюто на прозореца и изберете „Покажи скрити устройства“.
 • Намерете драйвери от понастоящем деактивирани устройства и ги деинсталирайте.
 • След това или изберете „Действие → Актуализиране на хардуерната конфигурация“ или инсталирайте драйверите ръчно, като ги изтеглите от уебсайта на производителя за устройството.

Метод номер 3 Актуализация на BIOS

Също така, не изключвайте възможността синият екран на смъртта CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT е причинен от остаряла версия на вашия BIOS. Ако е така, тогава просто трябва да го актуализирате и проблемът ще бъде решен. На първо място, трябва да видите каква версия на BIOS имате в момента. За целта направете следното:

 • Натиснете едновременно клавишите Win + R, въведете msinfo32 и натиснете Enter.
 • Ще видите прозореца „Информация за системата“. Намерете версията на вашия BIOS в списъка с информация и го запишете някъде, например в Notepad.
 • След това отидете на уебсайта на производителя на вашата дънна платка, отидете на секцията за изтегляне, намерете актуализацията на BIOS и я изтеглете, ако е по-нова от вашата.
 • Актуализирайте своя BIOS и рестартирайте системата си.

Проверете за CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT. Ако никой от горните не може да поправи този BSOD, тогава ви препоръчваме да извършите възстановяване на системата с помощта на инсталационния носител или да го инсталирате напълно.

Интересни Статии