Как да поправим прегряването на лаптопа?

Прегряването на лаптоп е доста сериозна ситуация, която изисква бързо решение. Повечето хора може дори да не си представят, че лаптопът им прегрява, докато не стане твърде късно.

Прегряването на компютър може да доведе до огромен брой проблеми, вариращи от постоянни сини екрани на смърт до дори загуба на лични потребителски данни на компютър. Може дори да не подозирате за висока температура. И преди да научите за прегряването, дънната ви платка ще се стопи в скута ви (или там, където държите вашия лаптоп).

В тази статия ще предприемем стъпки с вас как да се справите с прегряването на лаптопа и да удължите живота му поне за известно време. Ще говорим главно за лаптопи, но следните принципи могат да се прилагат на настолни компютри. Като цяло, всички потребители с горещи компютри ще намерят полезно да прочетат тази статия.

Първа стъпка: намерете източника на прегряване

На първо място, когато решавате проблема с прегряването, трябва да намерите директно самия източник на топлина.

Проверка на въздушния поток и разсейване на топлината

Както при настолните компютри, лаптопите също трябва да имат начин да отстраняват горещия въздух от компонентите. Без въздушен поток - без пренос на топлина. Затова първо трябва да намерите вентилационни отвори на кутията на лаптопа. Повечето модели ги имат в долната част. Въпреки това, при някои доста "дебели" модели те дори могат да бъдат отзад.

Така че със сигурност ще видите много вентилационни отвори. Някои от тях са предназначени за навлизане на въздух в корпуса, докато други са обратно - за отстраняване на горещ въздух.

Докато лаптопът ще бъде зает с някаква програма, за предпочитане много лакомична за ресурси, проверете вентилацията върху нея. Уверете се, че вентилационната система поддържа необходимия въздушен поток за охлаждане на цялата система. Ако не усещате въздушния поток, тогава причината за това може да бъде прах, който би могъл да се натрупа във вентилационните отвори, охладителите и охлаждащите канали.

Можете да опитате да ги почистите, тъй като е невероятно просто. Обърнете вашия лаптоп и преценете ситуацията. Възможно е да направите с обикновена продувка, която може да се извърши със струя сгъстен въздух. Ако имате лаптоп, който позволява достъп до охладители чрез премахване на специални панели, след това ги извадете и почистете охладителя от прах. Също така, не забравяйте да почистите местата, където се намира самият охладител.

Ако установите, че проблемът е в самите охладители, например, те могат да се въртят лошо, трябва да ги почистите и намажете със специална грес. Може обаче да се случи, че вашият охладител просто не работи във вашия лаптоп. За съжаление, ако това се е случило, тогава можете да опитате само да получите друг и да го замените с дефектен.

Проверка на батерията

Има различни мнения сред хората за това как да запазите и зареждате батериите на лаптопа. Повечето от тях обаче са съгласни, че батериите не трябва да се държат в постоянно заредено състояние. Въпреки това много потребители поддържат лаптопа си постоянно, като по този начин буквално никога не използват батерия. Постоянното презареждане и неизползване води до опитомяване на живота й. Защо говорихме за това в статия за прегряването? Работата е там, че такива "мъртви" батерии могат доста сериозно да се нагреят.

Ако се оказа, че случаят с прегряване наистина е бил в батерията, тогава трябва да го замените с нов, и колкото по-рано, толкова по-добре. Всичко, което трябва да направите, е да разберете модела на лаптопа и батерията и след това да го намерите в онлайн магазина или в обичайния магазин за електроника.

Борбата продължи прегряването на лаптопа

Ако сте се отървали от всички замърсявания и прах от вентилационната система, а също така сте решили проблема с батерията (ако има такава), тогава въпросът може да се крие в други аспекти на системата. Понякога прашния твърд диск може да стане много горещ и да загуби някои данни за себе си. Някои лаптопи могат да се нагряват дори без голямо натоварване на процесора и графичния ускорител. Опитайте се да изчистите тези области, преди да преминете към следващото решение.

Прахът под процесорите и RAM слотовете също може да причини прегряване. Ако имате нетбук или лаптоп без достъп до тези компоненти, почистването им може да бъде проблем. Въпреки това, задълбочете се в инструкциите и все пак се опитайте да почистите вашия лаптоп възможно най-добре, което вероятно ще ви принуди да го разглобите частично.

Стъпка втора: Намаляване на натоварването

Ако подозирате, че прегряването на вашия лаптоп е свързано с натоварването на хардуера му, тогава можете просто да опитате да намалите това натоварване. Това се прави доста просто и вероятно вече сте се досетили какво ще бъде обсъдено по-нататък. Отворете диспечера на задачите и намерете най-глупавите процеси. Затворете тези, които не са важни за работата на системата.

Можете също да се задълбочите в настройките на Startup, за да ограничите някои програми да се стартират автоматично, когато включите компютъра, което също трябва да премахне натоварването. Можете също да препоръчате да използвате програма като CCleaner, която може да ви помогне да изчистите компютъра си от застоял кеш, боклуци и временни файлове. По този начин можете да освободите повече място на лаптопа, което също трябва да намали натоварването от него (доста малко, но все пак).

Ако искате да наблюдавате температурата на лаптоп, което само по себе си вече е чудесна идея, тогава можете да използвате огромен брой програми за това. Например за тази задача можете да вземете помощната програма Speccy или AIDA (по-рано Everest). По принцип обхватът от програми, които могат да следят температурата от сензорите, е доста широк.

Трета стъпка: Променете навиците си

Много потребители купуват лаптопи, за да имат повече свобода за себе си. Съгласете се, с лаптоп това е много по-лесно постижимо, отколкото с личен компютър. Когато обаче ни бъде предоставена такава свобода, ние придобиваме с нея куп лоши навици за лаптопа.

Например, някои от нас обичат да лежат в леглото с лаптоп, което е невероятно лоша идея, тъй като като го поставите върху повърхността на леглото или върху одеялото, вие затваряте неговите вентилационни отвори. Някои потребители успяват да поставят някои меки повърхности под своите устройства, което отново води до прегряване.

Опитайте се да поставите вашия лаптоп, така че да има малко разстояние между него и повърхността (той вече трябва да има стойки под калъфа). Можете дори да отидете по-далеч и да поставите например чифт моливи под краищата, за да увеличите празнината между устройството и повърхността. По принцип трябваше да сте хванали идеята.

Освен това при най-лошите сценарии на прегряване можете да прибягвате до услугите на така наречената охлаждаща подложка за лаптопи, която ще ви помогне да се справите с високите температури. Въпреки че, трябва да разберете, че с такава стойка лаптопът ще загуби предишната си мобилност.

Четвърта стъпка: Дайте на вашия лаптоп втори живот

Ако разбирате, че е просто невъзможно да използвате лаптоп по предназначение, тогава защо да не го прекроите в нещо друго. В лаптопите невероятно компактна дънна платка и се вписва идеално в малки системни единици. От стар лаптоп можете да направите красив компютър тип HTPC, малък сървър и дори да го прекроите в настолен компютър. Като се отървете от случая на лаптопа, проблемът с праха и охлаждането вече няма да се притеснява.

Друга идея е да инсталирате лека версия на Linux на вашия лаптоп и да я използвате изключително за леки задачи. Така старият ви приятел няма да се прегрява и ще му дадете още малко време да живее. Като цяло, както можете да разберете, не трябва да се отказвате от лаптоп, ако той вече не е в състояние да поддържа предишния темп на работа. Е, ако той ви е напълно уморен, можете просто да го продадете за части и да спестите тези пари, за да купите ново устройство.

Интересни Статии