Как да поправим и деактивираме най-досадните функции в iOS 10?

Всяко издание на новата операционна система е придружено от куп странности и досадни функции. iOS 10 не е изключение, но за щастие повечето от тези функции могат лесно да бъдат поправени.

Отключете Touch ID като в iOS 9

Отключването на телефона ви сега работи по съвсем различен начин. „Плъзнете пръста си по екрана “ вече е напълно изчезнал и е малко вероятно да се върне. Сега трябва да натиснете бутона Начало, за да отключите телефона. Ако не искате постоянно да натискате бутона Начало, за да отключите, това може лесно да се поправи. За целта направете следното:

 • Отидете на "Настройки" -> "Основни" -> "Универсален достъп" -> "Начало".
 • Включете опцията "Отваряне с пръст . "

Сега телефонът ви се отключва, когато поставите пръста си върху бутона Начало. Кликването върху него вече не се изисква.

Изключете възможността да отговаряте на съобщения от заключения екран

Ако се притеснявате за поверителността си и не сте фен на това „колко лесно е да отговаряте на съобщения от заключения екран“, тогава можете да деактивирате тази функция:

 • Отворете „Настройки“ -> „Идентификационен код и парола за докосване“.
 • Въведете вашата парола.
 • Отидете надолу до „Отговор със съобщение“ и изключете тази опция.

Вече няма да можете да отговаряте на съобщения от заключения екран, което ще ви помогне да защитите вашите лични данни. Има и други приложения, които могат да се идентифицират по някакъв начин на заключения екран. Затова бъдете много внимателни с тях. Ако се чувствате неприятно с приложения, които могат да бъдат контролирани от заключения екран, тогава не позволявайте да се появяват сигнали там.

Изключете Raise to Wake

Тази функция автоматично се включва подсветката, когато вземете телефона, но не прави това за всички. Ако ви е омръзнало или се включва на екрана твърде често или в неправилен момент, тогава можете просто да го изключите:

 • Отворете "Настройки" -> "Екран и яркост"
 • Деактивирайте опцията „Повдигнете за активиране“.

Изчистване на резултатите от прожекторите

По някаква причина, Spotlight обича да запазва вашите търсения, когато отидете в менюто за търсене. Показва ви ВСИЧКИ ваши заявки за търсене. Няма начин да ги премахнете като такива. Можете обаче да изключите тази функция:

 • Отворете Настройки -> Общи -> Търсене на прожектори
 • Премахнете отметката от квадратчето до „ Siri Suggestions“.

Тези действия, разбира се, ще деактивират предложенията за търсене в Spotlight, но поне ще премахнат кеша с заявки за търсене.

Предпазвайте приложенията да се добавят автоматично към публикации

Съобщенията вече получиха своя магазин за приложения iMessages, където можете да добавяте различни малки помощни програми и стикери към съобщенията. В допълнение, по-старите приложения могат да добавят свои собствени разширения iMessage.

Например, популярните приложения Yelp и OpenTable имат разширения iMessage, които ви позволяват да търсите ресторанти директно от Messages. Това разбира се е отлично, но за съжаление настройките на iOS 10 правят добавянето на тези разширения автоматично, без ваше участие. Това може да се поправи:

 • Отворете „Съобщения“ и кликнете върху иконата със стрелка -> „ Приложения“.
 • Кликнете върху иконата с четири кръга в долния ляв ъгъл. След това към иконата на магазина.
 • Кликнете върху Контролния панел.
 • Превключете „Автоматично добавяне на приложения“ в положение „Изключено“.

Сега ще трябва да добавите приложенията, които искате да използвате сами.

Деактивирайте автоматично завършване на Safari за информация за контакт и имейл

Сега Safari разполага със специална клавиатура QuickType, която предлага предложения за лична информация, когато попълните всякакви форми. Това е удобно за някои хора, но притеснява всички останали. Това може да бъде деактивирано:

 • Отворете "Настройки" -> "Сафари" -> "Автоматично попълване".
 • Изключете „Използвайте информация за контакт, имена, пароли и кредитни карти.“

Safari вече няма да ви предлага автоматично попълване на формуляри.

Деактивирайте „Намалете движението“ в случай на неоперативни ефекти

Ако играете с новото приложение за съобщения и не можете да отворите панела с ефекти, тогава има голяма вероятност да имате активирана опция „Намаляване на движението“ . За да върнете тези ефекти, направете следното:

 • Отидете на "Настройки" -> "Универсален достъп" -> "Намалете движението".
 • Изключете тази опция.

След това трябва да имате свободен достъп до ефектите.

Премахване на бутона за диктовка

По някаква причина някои от нас, които изключиха диктовия бутон, попаднаха в бъг, където този бутон се появява след инсталиране на iOS 10. Това може лесно да се поправи:

 • Щракнете върху "Настройки" -> "Общи" -> "Клавиатура".
 • Изключете опцията Enable Dictation.

Иконата на микрофона трябва да изчезне отново.

Интересни Статии