Как да поправим DXGI_ERROR_NOT_CURRENTLY_AVAILABLE?

По време на стартирането на игра или друго приложение можете да се натъкнете на грешката DXGI_ERROR_NOT_CURRENTLY_AVAILABLE. От информацията, предоставена в самата грешка, е лесно да се предположи, че проблемът се крие в DirectX API за Windows. Грешка възниква поради няколко причини:

 • Остаряла версия на DirectX
 • проблеми с видео драйвера;
 • Неправилно / несъвместимо разрешение за приложението;
 • проблеми с DVI кабела;
 • Неправилна / несъвместима честота на опресняване на монитора.

В тази статия ще ви покажем как да поправите грешката DXGI_ERROR_NOT_CURRENTLY_AVAILABLE, като използвате няколко доказани метода.

Метод №1 Актуализиране на графичния драйвер

Първата стъпка е актуализиране на драйвера на графичната карта. Ако срещнете някакви проблеми с работата на видеоигри и други приложения, винаги преди всичко опитайте да инсталирате по-нова версия на видео драйвера. Можете да направите това с помощта на инсталатора, изтеглен от официалния сайт на Nvidia, AMD или Intel, или да разчитате на автоматичното инсталиране на Device Manager.

За да инсталирате автоматично нов драйвер за видео, направете следното:

 1. натиснете Windows + R;
 2. напишете "devmgmt.msc";
 3. отворете секцията "Видео адаптери";
 4. щракнете върху RMB на видеокартата и изберете „Актуализиране на драйвера“;
 5. Сега изберете опцията „Автоматично търсене на актуализирани драйвери“;
 6. изчакайте инсталацията на драйвера

Метод №2 Инсталиране на последната версия на DirectX

Имате проблеми с DirectX? Тогава проблемът вероятно се състои в липсата на компютъра на определени библиотеки на този API, които играта или приложението изисква. Това се случва с потребители, които рядко надграждат DirectX. Следвайте тази връзка, за да изтеглите инсталатора на DirectX и да я стартирате.

Метод №3 Използване на HDMI кабел

Някои потребители твърдят, че са успели да се отърват от грешката DXGI_ERROR_NOT_CURRENTLY_AVAILABLE, като свързват видеокартата си през HDMI, а не чрез DVI. Разбира се, този метод не е подходящ за потребители, които нямат резервен HDMI кабел или такъв видео интерфейс на монитор / видеокарта.

Метод №4 Промяна на скоростта на опресняване и разделителната способност

В доста редки случаи DirectX грешките могат да бъдат причинени от грешната честота на обновяване на монитора. Например, максималната честота на опресняване на вашия монитор е 60Hz, а в настройките на играта или в системните настройки сте избрали 75Hz. Трябва да изберете правилните настройки както в системата, така и в играта и след това да проверите дали DXGI_ERROR_NOT_CURRENTLY_AVAILABLE се появява или не.

За да промените честотата на опресняване на екрана, направете следното:

 1. щракнете с десния бутон върху работния плот;
 2. изберете „Настройки на екрана“ от контекстното меню;
 3. щракнете върху реда „Разширени настройки на дисплея“;
 4. Отидете на "Свойства на адаптер на дисплея за дисплей 1"
 5. изберете раздела „Монитор“;
 6. изберете подходящата честота на опресняване от падащото меню;
 7. запамете промените.

Нека сега говорим за разрешение. Някои потребители поради неопитността си задават настройките на дисплея твърде високо, мислейки, че това ще подобри яснотата на изображението. Независимо от това, почти във всеки случай трябва да изберете резолюцията, която поддържа монитора ви. Ако имате FullHD монитор, тогава трябва да изберете 1920 * 1080, ако HD - 1280 * 720 и т.н. Някои приложения могат по принцип да работят неправилно, ако системата има грешна разделителна способност. Можете да промените разделителната способност на вашия дисплей в настройките на екрана.

Надяваме се този материал да ви помогне да се отървете от грешката DXGI_ERROR_NOT_CURRENTLY_AVAILABLE.

Интересни Статии